VIDEO Har du ét minut? 5 litterære klassikere lyn-genfortalt

Hvornår har du sidst tygget dig igennem en verdenslitterær mursten? Her giver danske forfattere dig litterær førstehjælp. Og stof til at bog-bluffe.

Videoerne kan både være appetitvækkeren, man lige nøjagtig manglede til at gå i gang med hele værket - men det kan også være guf for blufferen, der bare gerne vil virke klog (Foto: DR)

Gode bøger kan åbne underfundige paralleluniverser og nye forståelser, men adgang er på én banal betingelse: At man læser det.

Mange har en mental læseliste med verdenslitteratur, man gerne vil have læst - uden rigtigt at få det gjort. Det ved folkene bag DRs podcastserie "Klassikere Genfortalt". De har fået kendte danske forfattere til at genfortælle deres yndlingsværker på ét minut - som optakt til selve podcastserien, hvor forfatteren dissekerer de enkelte værker.

Videoerne kan netop den appetitvækker, man lige nøjagtig manglede til at gå i gang med hele værket - i uforkortet og ufiltreret form. Om ikke andet er der guf for blufferen til næste gang, der tales litteratur omkring middagsbordet.

1. Alexandria-Kvartetten

Merete Pryds Helle præsenterer et værk, som er skrevet af britiske Lawrence Durrell, der opholdt sig i Alexandria under Anden Verdenskrig. Her arbejdede han på et fortællemæssigt komplekst værk, som han døbte efter den egyptiske by, og som for længst er blevet udødeliggjort. Den første bog ud af fire udkom i 1957.

2. Trolddomsbjerget

Den tyske forfatter Thomas Mann tager livtag med nogle af de helt store spørgsmål, der opstår i kølvandet på Første Verdenskrigs rædsler i romanen fra 1924. Et højvandsmærke fra et af verdenslitteraturens helt store forfatterskaber - og her er det genfortalt af Bent Haller.

3. Ødipus

Søren Ulrik Thomsen debuterede i start-80'erne og er siden blevet en af Danmarks helt store forfattere og digtere. Her præsenterer han en af de mest kendte historier fra græsk mytologi, Sofokles' Kong Ødipus, der har givet stof til store tanker hos litterater, filosoffer og psykoanalytikere. Værket blev skabt omkring år 400 f.Kr.

4. Moby Dick

Ib Michael præsenterer en klassiker inden for litteraturen med en hævngerrig kaptajn, der leder efter sin hvide hval. Romanen blev skrevet af britiske Herman Melville og udgivet i 1851.

5. Krig & Fred

Den episke roman af den russiske forfatter Leo Tolstoj blev udgivet i 1869, og er blevet gengivet på tv, film og i teateropsætninger. Her er den præsenteret af Jens Smærup Sørensen.

  • Klassikere Genfortalt er en podcastserie fra DR, hvor store danske forfattere genfortæller deres yndlingsværker.

  • Hvis et minut ikke er nok for dig, så anbefaler vi podcasten. Find alle afsnit her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk