Vil du gerne læse flere bøger? Her er 5 gode at begynde med

Gad du godt læse flere bøger? Her anbefaler en flok gymnasieelever fem bøger, du oplagt kan kaste dig over.

For meget Netflix og for få bøger? Fem gymnasieelever hjælper dig med at vælge de bedste bøger, der fangede deres opmærksomhed i en travl hverdag. (Foto: Oleshko Artem © ColourBox)

Eleverne i 2.H på Aarhus Statsgymnasium har den seneste tid læst og analyseret digteren Caspar Erics ’Nike’ i danskundervisningen. Men selvom flere af eleverne godt kunne lide bogen, så fylder litteratur ikke meget, når først de får fri.

Kun fem ud af klassens 19 elever havde inden for den seneste uge læst – for fornøjelsens skyld - i en bog, da DR Læseklubberne besøgte klassen.

Og kun tre elever syntes selv, at de generelt læste nok. Som én af eleverne forklarede: Man læser jo i forvejen en masse som gymnasieelev i form af lektier.

Ønsket om at læse mere var dog til stede, men hvad skal du så læse, hvis du gerne vil dykke ned i bøgernes verden. Vi spurgte fem elever fra 2.H på Aarhus Statsgymnasium, hvad de vil anbefale til andre at læse.

'Alkymisten’ af Paulo Coelho

Yasmine Yildirim på 18 år synes ikke, at hun til dagligt får læst nok. Lektierne, vennerne og ’spildtid’ på Facebook fylder for meget. Hun gad godt læse mere, fordi litteratur giver plads til de store tanker.

- Jeg synes, at det er vildt sejt at læse bøger. Jeg har stor respekt for dem, der når det hele. Personligt gad jeg godt læse mere tyrkisk litteratur for på den måde at blive bedre til sproget, som mine forældre taler.

- Alkymisten er en bog for alle. Ung som gammel. Den handler om en fårehyrde, der rejser fra Andalusien til Nordafrika i søgen på lykke og rigdom. På rejsen oplever han alt muligt. Han bliver butiksejer, han mister alt, han krydser Sahara og møder en alkymist. Alt, hvad han gør, gør han på grund af sin intuition. Han gør med andre ord, hvad han vil.

- Det er hovedpersonens livsfilosofi om at leve i nuet, gøre noget uventet og at leve med sine valg, som jeg er vild med. Efter at have læst den prøvede jeg at leve mere sådan, og jeg synes også, at det lykkedes i et stykke tid. Jeg prøvede kun at gøre ting, som jeg gerne ville. Jeg skal virkelig snart til at genlæse den, så jeg lige kan blive mindet om dét verdenssyn igen.

’Mit liv som Ulf’ af Ole Sønnichsen og Ulf Pilgaard

Med en halv times daglig læsning - udover lektierne - føler 17-årige Cinna Gade, at hun læser nok. Cinna læser, fordi hun finder ro i at hive en god bog frem og læse lidt hver dag. Gerne lige inden hun skal sove, når lektierne er ryddet af bordet, og nattesøvnen venter.

- Jeg er virkelig glad, når jeg lever mig ind i en bog, hvor jeg oplever nogle ting, der er helt anderledes fra det almindelige liv. Og så får jeg en viden, som jeg tror kan gavne mig både i skolen og på længere sigt.

- Skuespil og revyhistorien er min store passion. Jeg har især læst mange biografier om store danske personligheder inden for området som Dirch Passers, Lise Nørgaards og Kirsten Walthers.

- Lige nu er jeg i gang med Ulf Pilgaards biografi, ’Mit liv som Ulf’, som jeg synes er meget inspirerende. Jeg er stor fan af ham, og det gør selvfølgelig meget. Men det er generelt spændende at læse om én, der ikke altid har haft det lige nemt. Det inspirerer mig til at turde kaste mig ud i noget ukendt og i altid at følge min drøm. Ligegyldigt hvor håbløst, det hele ser ud.

’Sorte Svin’ af David Nielsen

Når det kommer til læsning, så handler det om prioritering for 17-årige Mohamed Ahmed. En prioriteringskamp som skole, fodbold og serier oftest vinder. Selvom han egentlig synes, at det er hyggeligt at læse. Til gengæld får han læst artikler og aviser i stedet.

- Det er primært selvbiografier, jeg læser. Det er som om, at de er mere levende end andet litteratur. Og når jeg først går i gang med en bog, så binge reader jeg den virkelig. Jeg kan bare ikke stoppe, og pludselig er jeg halvvejs igennem uden at have lagt mærke til det.

- For mig er David Nielsen definitionen af at være sin helt egen. Bogen er meget ærlig og giver et indblik i de skyggesider, som han har været i. Alt kan måske se godt ud på facaden, men til sidst på måneden, når regningerne skal betales, kradser det helt af.

- Jeg har selv spillet meget fodbold, og jeg kan godt genkende mig selv i David Nielsen. Skænderierne med trænere og medspillere, og den der arrogante attitude på overfladen, som folk måske ikke kan se igennem.

’Divergent – Afvigeren’ af Veronica Roth

17-årige Zacharias Grainger Buus læser meget sjældent en bog for fornøjelsen og bruger i stedet meget tid på film og serier. Han vil dog gerne anbefale ’Divergent – Afvigeren’ af Veronica Roth.

Den populære fantasyserie ’Divergent’ handler om den unge pige Tris og foregår i en dystopisk fremtid, hvor alle mennesker bliver kategoriseret i fem fraktioner. Tris passer ikke ind i en kategori og gør derfor oprør mod styret. 'Divergent' er en trilogi, hvor første bind hedder ’Afvigeren’.

Efter at have set filmatiseringen af bogen anbefalede Zacharias’ søster ham at læse bogen. Det gjorde han så:

- Den gav mig så meget mere. Bogen er længere, tager længere tid at komme igennem og er meget mere detaljeret. Efterfølgende så jeg filmen igen, og det var som om, jeg havde set filmen fem gange allerede, fordi jeg vidste så meget. Dér var jeg glad for, at jeg havde fået læst bogen, men jeg er ikke enig i, at man absolut skal læse bogen, før man ser filmen. Gør da begge dele, siger han.

’Et hjerte i alt’ af Amalie Smith

Asmund Tranholm Jacobsen på 17 gad godt læse mere, men ofte fanges han nemmere ind af Netflix og Facebook.

- Hvert år til jul dominerer bøger min ønskeliste. Jeg tror, at jeg bliver lidt idealistisk og tænker: ’Nu skal det være, nu skal jeg begynde at læse’. Men det er som om, det ikke helt sker. Min bogreol er i hvert fald fyldt med bøger, jeg ikke har fået læst endnu, men gerne vil læse en dag.

Amalie Smiths novelle- og essaysamling ’Et hjerte i alt’ har han dog fået læst. Hendes interesse og evner for billedkunsten spiller en stor del i værket, hvor teksten er vendt 90 grader, så man læser værket på langs i stedet for på tværs.

Bogen er et sammenklip af de mange tekster, som Amalie Smith har udgivet løbende, og dét fanger blandt andet Asmund:

- Fordi bogen ikke har ét handlingsforløb, er den nemmere at læse. Det er et meget anderledes værk, og det gør læsningen meget levende. Jeg kan helt klart se mig selv mere i den her form for litteratur end i en klassisk roman for eksempel.

- Den kommer omkring alt fra kærlighed over fridykkere til græske skulpturer. Derfor synes jeg, at bogen er enorm lærerig. Amalie Smith formår også et skildre det unge og moderne menneske på en helt særlig måde. Og det kan jeg forholde mig til.

Facebook
Twitter