Vinterjazz i hele landet: Her er 9 koncerter, du ikke vil gå glip af

Februar er mere end et koldt bump på vej mod forår. Stine Danving peger på ni gode koncerter til årets Vinterjazz Festival.

Der er rig mulighed for at få varmet ørerne godt igennem til vinterens jazzkoncerter. (Foto: Daniel Gluckmann © 2013 Redferns via Getty Images)

I morgen lyder startskuddet til Vinterjazz Festival 2016, og i modsætningen til sommerens mange festivaler, er vinterjazzen ikke koncentreret omkring ét geografisk område. I stedet er de mange koncerter spredt ud over hele landet i perioden 5. til 28. februar.

Programmet byder både på glædelige gensyn, helt nye konstallationer og stjerner fra den internationale jazzhimmel. Her er ni koncerter, du ikke vil gå glip af.

Sving røven ud af bukserne

Jeg vil altid anbefale, at man hører Ibrahim Electric - uanset hvilken slags jazz du kan lide. Og hvis du ikke kan lide jazz, så prøv at start med dem her. De er den danske jazz's største "rockstars", og hver gang jeg er til koncert med dem, står publikum og skråler med på deres melodier, som om vi var til Thomas Helmig koncert. Det er altså ret unikt for et jazzband.

Det er højspændt energi, det svinger røven ud af bukserne, og samtidig er det fede musikalske temaer og højt kunstnerisk niveau. Af sted med dig!

Ibrahim Electric. Lørdag 6. Februar kl. 21.30, Kulturværftet Helsingør + Torsdag 11. Februar kl. 21, Huset Esbjerg

Smør ørerne ind i jazz i topklasse

Old News er et virkelig spændende projekt og samtidig titlen på en spritny plade fra trommeslageren Emil de Waal. Hans Danish Music Award - vindende gruppe med blandt andre den 78-årige mesterklarinettist Nulle er nu udvidet med sangerinden Randi Laubæk og derudover Band Ane, der ligger et elektronisk lag på den traditionsrige musik.

Det er en konstellation, der byder på et utrolig varieret lydbillede og er et super godt bud til dig, der gerne vil sidde og nyde gode, swingende melodier og blive stimuleret af de mange lækre detaljer i musikken.

Old News. Lørdag d. 6. Februar kl. 21, Copenhagen Jazzhouse

Stærkt kunstnerisk stormøde

Århus Jazz Orchestra + Kurt Rosenwinkel + Geier Lysne. Jeg har faktisk ingen anelse om hvordan det her kommer til at lyde. Men de kunstneriske kræfter er så stærke hver for sig, at det kun kan blive himmelsk når det bliver sat sammen.

Guitarist Kurt Rosenwinkel er en af de største jazzmusikere fra sin generation. Han er kendt for sin meget bløde luftige klang, for at arbejde meget med klangflader og vokaliser henover sine soli.

Han bliver sat sammen med Aarhus Jazz Orchestra, som i dén grad har vist sig som et af landet mest fremtrædende big bands, der både mestrer den traditionelle big band swing samtidig med, at de går helt ud af boksen og filer op af helt andre genre, som de eksempelvis har gjort med deres to seneste udgivelser "Rewrite of Spring" og "Buchanans Requiem".

Umiddelbart er mit gæt at de bliver nogle koncerter med virkelig lækre klange med masser af luftighed vekslende med den storladne, volumiøse orkesterlyd. Det hele bliver ført af an af en af nordens mest fremtrædende big band dirigenter, norske Geier Lysne.

Århus Jazz Orchestra + Kurt Rosenwinkel + Geier Lysne. Tirsdag 9. Februar kl. 19.30, Atlas Århus + Onsdag 10. Februar kl. 19.30, Slagelse Musikhus + Torsdag 11. Februar kl. 20 Copenhagen Jazzhouse

Nærværende jazz med swing-feeling

Der er en grund til at Sinne Eeg over flere år har været den mest prisvindende jazzsangerinde herhjemme. Når en smuk stemme, der også er et veltæmmet instrument kan fortælle gode historier - så lytter man! Man kan faktisk ikke lade være.

Både kendte jazzstandarder og originalkompositioner bliver foldet ud med nærvær og en uhyggelig god swing feeling. Flotte fraser og imponerende scat er i vente til dig der tager ind og hører denne koncert.

Sinne Eeg. Mandag 15. Februar kl. 19, Atlas Århus

Jazz med rock-kant

Okayokay, her er lidt mere kant til dig der også godt kan lide rock. Offpiste Gurus er en kvartet med tunge beats, ført an af rock / indiepop / jazz sangerinden, Trinelise Væring. I Offpiste Gurus er hun flankeret af sin bedre halvdel, Frederik Lundin, en kick-ass dansk jazzsaxofonist. Det er en virkelig fed kombination.

Det er gode sange med personlige og vedkommende historier pakket ind i et råt musikalsk udtryk.

Offpiste Gurus. Onsdag 10. Februar kl. 20, Godset, Kolding + Februar 12. Februar kl. 20.30, Kulturstationen Vanløse + Onsdag 24. Februar kl. 20, Brorsons Kirken, København N

Driftig swing

Vinterjazzen lokker også en masse store navne til landet, som befinder sig blandt den absolutte verdenselite. Trommeslager Rodney Green er kendt fra samarbejder med navne som Diana Krall, Herbie Hancock og Dianne Reeves, og denne aften er han I selskab med vibrafonekvilibristen Warren Woolf. Det er den driftige swing, du her kan opleve.

Rodney Green + Warren Woolf. 18., 19. Og 20. Februar kl. 20 på Jazzhus Montmatre, København

Fynky jazz-pionér

Guitaristen Lee Ritenour er nok en af verdens førende session guitarister der har indspillet med giganter lige fra Dizzie Gillespie over Simon & Garfunkel til Pink Floyd. Han har udgivet et hav af plader selv og er en pionér inden for jazz funk. Det er en virkelig god plan at tage I Amagerbio de aftener han spiller!

Lee Ritenour. 19. Februrar kl. 19 + 22. Februar kl. 20 i Amager Bio, København

Tilbagelænet, sprængfarlig og direkte fra sjælen

Concha Buika tryllebinder mig hver gang jeg hører hende. Hun er spansk og tager også flamingoen fra sit fædreland ind i sin tilgang til jazz. Samtidig synger hun også i stilen ”copla” som er den her meget karakteristiske, lidt hæse, måde at bruge sin stemme på.

Til tider er det tilbagelænet, inderligt og rørende og til tider er det en sprængfarlig, fyrrig energiudladning. Hun er en fantastisk formidler og synger så man føler der er direkte adgang til hendes sjæl.

Concha Buika. Søndag 21. Februar kl. 20 i DR Koncerthuset

Masser af musik til de små…i hvert fald i hovedstaden

Noget, der undrer mig i årets program, er, at børnejazz er forbeholdt småfolk i hovedstadsområdet. Hvorfor skal børnene vest for Storebælt ikke have nogle ongo-bongo rytmer? Nå, men i hovedstadsområdet er der virkelig mange gode tilbud til det helt unge publikum. Man kan eksempelvis høre alle 'Tju Bang Chokolademand'-hits’ne fra Alberte Winding, når hun går på scenen med Benjamin Koppel.

Hvis man går ind på www.jazz.dk under ”program” og slår børnejazzfilteret til, popper der mange andre gode bud op.

Alberte Winding og Benjamin Koppel, søndag 7. Februar kl. 11.30 i Prøvehallen i Valby

Stine Danving

  • Vært på P8 Jazz, hvor hendes mission er at få flere danskere til at få øjnene op jazzens verden

  • Under uddannelse som klassisk sopran ved Syddansk Musikkonservatiorium