Virtuelle wow-øjeblikke: 10 spiltitler der skal opleves på tomandshånd

Få ting slår samværet omkring at bekæmpe insektlignende aliens eller bygge et grovpixeleret drømmehus, anbefaler spilekspert

Uanset om du er til at bygge løs i 'Minecraft', betjene tungt artilleri i 'Gears of War' eller lave legendariske kasser i 'FIFA', så tilbyder gamingens verden timevis af sociale stunder med familie og venner (Foto: Fra spillene)

At spille sammen med mennesker, man holder af, er noget helt særligt. Som en god film eller teaterstykke kan man dele oplevelsen sammen – spændingen, ophidselsen, sejrene og nederlagene, mens man sidder sammen i sofaen eller over nettet.

Hvis man tror, at gaming er en asocial aktivitet, så se med her. Der er et væld at gode digitale titler derude, hvor man kan spille sammen med hinanden og få en fælles stor oplevelse. Jeg har udvalgt ti af mine egne favoritspil, der har skabt wow-øjeblikke sammen med mine yndlings-medspillere.

Listen er i alfabetisk rækkefølge og kurateret til et bredt publikum. Vær opmærksom på PEGI-aldersgrænserne ved nogle af spillene.

Call of Duty: Ghosts

I Call of Duty-serien forsvarer man den globale sikkerhed under Anden Verdenskrig, i 80'erne, i nutiden, i fremtiden osv. Særligt flerspiller-funktion er starten på lange, sjove eftermiddage med 'krig' foran storskærmen op til fire spillere offline – og endnu flere online.

'Call of Duty'-spillene har også ofte ekstra spiltyper, og det er her, hvor Call of Duty: Ghosts er et stærkt bud. I underspillet 'Extinction' skal man forsvare kloden mod horde efter horde af insektlignende aliens med begrænsede ressourcer, fælder og ammunition. Der er underholdning, der får adrenalinen til at pumpe i kroppen.

Platform: Call of Duty: Ghosts findes til Windows, Playstation 3, Playstation 4, Wii U, Xbox 360 og Xbox One. Pris: Call of Duty: Ghosts er set til under 250,- kr. PEGI 18+

Diablo 3

I Diablo-serien tager man på en farefuld færd for at besejre Diablo, frygtens herre – alene eller sammen med sine venner. Rejsen bliver dog langt mere underholdende, når man begiver sig i kamp mod ondskaben med en eller flere venner ved sin side. I Diablos verden vokser ondskaben, jo flere spillere, der er med: Fjenderne bliver flere og langt farligere, men gevinsterne bliver tilsvarende legendariske. Har man tid og en eller flere gode venner, er det i fællesskab et episk action-eventyr.

Platform: MAC, Windows, Playstation 3, Playstation 4. Pris: Fra ca. 170,- kr., PEGI 16+

FIFA-serien

At spille fodbold på konsol er ikke det samme som at spille med vennerne på grønsværen, men FIFA-serien har sin egen charme, når man med sin yndlingsklub og favoritspiller spiller med og mod sine venner – upåvirket af regn, sne og andre undskyldninger for ikke selv at være derude. Perfekt til en aften omgivet af pizzabakker, øl og gode venner.

Platform: Windows, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One. Pris: Set til 330,- kr.

Gears of War

I rollen som de hårde kommando-soldater i Gears of Wars, er man det endelige forsvar mod en horde af underjordiske mutanter. Bevæbnet med kamprifler, kædesave og så meget overdrevet mandehørm, at det næsten bliver komisk, står man skulder ved skulder med sin medspiller m/k mod mutanterne i the Locust Horde.

The Locust Horde angriber menneskehedens sidste bastion gennem tunneller under jorden, og det betyder timer, hvor man kryber sig igennem gange og forsøger at holde hinanden i live, mens man infiltrerer fjendernes huler. Gears of War fungerer fremragende, fordi der er en simpel fryd i at kravle rundt i virtuelle, underjordiske tunneller med en ven ved siden af sig, mens man forsøger at finde dækning, giver støtteild, deler ammunition og flankerer fjender sammen. Serien har nogle år på bagen, men det er stadig et kig værd.

Platform: X360, Xbox One, Windows. Pris: Gears of War – Ultimate Edition til Xbox One kan fås til under 200 kr. PEGI 18+

Heroes of the Storm

Vil du gerne kombinere strategi, taktik og fællesskab online, så er moba’erne genren du jour. Moba står for 'Multiplayer Online Battle Arena', der er holdbaserede kampe mod hinanden, og der er mange titler derude: Forced, Heroes of Newerth, Dota, Dota 2, Smite, Strife og selvfølgelig League of Legends.

League of Legends (eller LoL for de indviede) er den uden tvivl største titel lige nu, og det er et fremragende spil, men det kan være en sejt miljø at bevæge sig ind i som ny spiller. Derfor er det en god ide at starte med Heroes of the Storm, der er et mere nådigt Moba, hvor alle hurtigt kan være med og spille med vennerne.

Platform: Windows, MAC. Pris: Grundpakken er gratis. PEGI 12+

Minecraft

Er man til lidt mere stille sysler, der ikke indebærer at udøve virtuel vold sammen med sine venner, kan man ikke undgå Minecraft, hvor man hånd i hånd kan gå på eventyr i sin egen virtuelle, firkantede verden. Minecraft giver mulighed for at udforske og udleve sin kreative side, når man bygger ting sammen klods efter klods. Minecraft er en oplevelse, der er helt sin egen, men som bliver magisk sammen med sine bedste venner eller veninder. Det kan klart anbefales.

Platform: Nærmest alle. Pris: Ca. 200,- PEGI 12+

Resident Evil 5

Resident Evil 5 sender spillerne til fiktiv afrikansk republik, hvor et uhelbredeligt biologisk våben har muteret lokalbefolkningen og gjort dem sindssyge.

Faktisk er de blevet så sindssyge, at knivdrab, kædesave og kannibalisme er blevet populær underholdning, når der kommer fremmede gæster til byen, og så må man jo give igen med pistol og riffel i en nervepirrende overlevelseskamp. Når først man har reddet sin medspiller fra en galning med en lærredssæk på hovedet og en blodig kædesav, har man en ven for livet.

Platform: Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Windows, Xbox One. Pris: Set til under 100 kr. PEGI 18+

Rocket League

Foretrækker du, at din spiloplevelse sammen med venner ikke kræver den store historie, men blot er en helt igennem afslappet og lidt pjattet spiloplevelse, så er Rocket League værd at kigge nærmere på. Det er basalt set fodbold med hurtige biler i en lukket arena.

To hold spiller mod hinanden og forsøger på at placere en overdimensioneret fodbold i et overdimensioneret mål ved at skubbe til den med bilen, hvilket er noget af en udfordring, når man samtidig skal undgå andre biler. Det er simpelt, sjovt og skørt. Er uden tvivl bedst med venner.

Platform: Windows. MAC, Linux, Playstation 4, Xbox One. Pris: Ca. 150,- kr.

Tom Clancy’s The Division

Det nyeste spil på vores liste er Tom Clancy’s The Division, som jeg ikke kan holde op med at spille for tiden, og som jeg håber har lang levetid. I The Division har Manhattan været udsat for et biologisk angreb, der har inficeret og dræbt millioner af mennesker.

Som en del af den tophemmelige organisation The Division overtager du rollen som hemmelig agent, der alene eller sammen med andre agenter skal forsøge at opdage, hvem der står bag angrebet. Byen står nærmest øde hen, mens bander plyndrer og hærger. Byen er gengivet virkelig fremragende, så det er næsten som en tur til Manhattan med vennerne – med bander, automatrifler og kugler, der flyver om ørerne.

Platform: Windows, Playstation 4, Xbox One. Pris: Fra 380 kr. PEGI 18+

World of Warcraft

Blizzard’s klassiske online-rollespil World of Warcraft er med over 10 år på bagen stadig et glimrende socialt spil fuldt af eventyr, hvis man kan overtale sine venner til at være med. WoW har teknisk og grafisk ikke kunnet følge med nyere konkurrenter i genren, men essensen, opgaverne, historierne og udfordringerne er stadig en glimrende måde at være sammen med sine venner på, mens man boltrer sig i små og store eventyr.

Selvom jeg har prøvet kræfter med en lang række online rollespil, så er det World of Warcraft, der stadig står for de sjoveste og mest intense oplevelser med nye og gamle venner.

Platform: Windows, MAC. Pris: Ca. 100 kroner for opstart, derefter ca. 80 kroner om måneden, samt yderligere udgifter til udvidelser. PEGI 12+

Morten Greve

  • Er freelance-spildesigner gennem ti år og tidligere spilredaktør på et større dansk livsstilsmagasin for mænd.
  • Er passioneret gamer og ambassadør for, at spil skal tages mere seriøst som kulturform. Er idémand bag DRs spilevent ’Frit Spil’ i Koncerthuset (læs mere her).
  • Arbejder til daglig som redaktør på dr.dk/debat

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve