Wow! 5 sange hvor Taylor Swift sætter verden på plads

I anledningen af Taylor Swifts nyeste album får du her hendes fem mest 'bad ass'-sange.

(Foto: © L.E. BASKOW, Scanpix)

I går udkom Taylor Swifts sjette studiealbum, 'Reputation'.

Forud for albumudgivelsen kom først den meget omdiskuteret single 'Look What You Made Me Do', hvori Taylor Swift skyder med skarpt mod de folk, der har haft et horn i siden på hende - og til sidst slår sit gamle 'jeg' ihjel.

Tak for kaffe.

For at forstå, hvordan Taylor Swift formår at lade sin popkanon med lige dele hævn og selvironi, har vi allieret os med radiovært og selverklæret Swiftie Sandie Westh.

Her følger derfor de mest bad ass-sange, som Taylor Swift allerede har beriget os med i løbet af sin karriere.

(© Getty Images)

Bad Blood - 1989 (2014)

0:00

- Først laver hun en albumversion af sangen, hvor det kun er hende, der synger.

- Da den så skal udkomme som single, hiver hun lige Kendrick Lamar med. Det er bad ass i sig selv: Kendrick Lamar er den måske fedeste rapper, vi har pt - og som alle store kunsterne gerne vil samarbejde med.

- Og så laver hun så også lige en mega fed musikvideo, hvor hun har samlet et virkeligt bad ass-girl squad. I videoen kæmper hun mod sin gode veninde Selena Gomez igennem hele videoen, hvor alle kvinderne i øvrigt er klædt i vilde catsuits.

- Der er især én scene, hvor hun går i formation med sine seks cool veninder direkte mod kameraet. På en byggeplads. I slowmotion. Med store eksplosioner i baggrunden. Mega bad ass.

Den fyrige musikvideo vandt i øvrigt både MTV Music Video Awards og en grammy for bedste musikvideo i 2015.

(© TaylorSwift.com)

Look What You Made Me Do - Reputation (2017)

0:00

- Det er sangen, hvor hun langer ud efter alle de folk, der har været efter hende det seneste halvandet år: Kanye West, Kim Kardashian, Katy Perry osv.

- Det er også vigtigt at vide, at alt, hvad Taylor Swift gør, er velovervejet. Hvis du ser noget graffiti i baggrunden i en af hendes video, så betyder den graffiti noget. Det er ikke tilfældigt.

- Og ’Look What You Made Me Do’ er fuldstændigt proppet med symboler. Så da videoen udkom, gik fans amok i dissekering af dens mange symbolikker, hvilket var ret fedt.

- Sidst i musikvideoen er der en særlig sekvens, hvor hun har stillet en masse af sine gamle Taylor Swift-versioner frem: Taylor fra ’You Belong With Me’-videoen, Taylor som vi så hende i ’Shake It Off’-videoen osv. I scenen står hun så og skælder sig selv ud på samme måde, som andre har skældt hende ud igennem tiden.

- Det er virkeligt bad ass at være så sarkastisk omkring sig selv og samtidigt lange ud efter andre mennesker. Og det er også et super intelligent træk.

Sangen er den første single til Taylor Swifts seneste album, 'Reputation' og skabte stor omtale, da den udkom 25. august 2017. Særligt fordi Taylor Swift vælger med at slå sig selv ihjel i sangen.

(© Scanpix)

Mean - Speak Now (2010)

0:00

- Sangen er fra et af hendes tidlige album, hvor hendes stil stadig er ret country.

- Historien bag er, at der er en virkelig sur musikanmelder i USA, der hedder Bob Lefsetz.

- Efter Taylor Swifts grammyoptræden i 2010, skriver han, at hun ikke kan synge, og at hun har ødelagt sin karriere med den optræden. Det er selvfølgelig sårende for Taylor Swift, som på det tidspunkt kun er i starten af 20’erne.

- Derfor skriver hun ’Mean’, hvor teksten blandt andet lyder: Someday I'll be living in a big old city / And all you're ever gonna be is mean. Det er selvfølgelig Bob Lefsetz, hun hentyder til.

- Teksten er bare så fed, og det er virkeligt sådan en sang, som man selv kan bruge, hvis der er nogen, der har været nederen over for én, og man har brug for oprejsning.

- Og så er den country, hvilket ikke er noget, danskere måske vil koble med at være bad ass. Jeg er selv kæmpe fan af country, så det gør også sangen ekstra sej i mine øjne.

Taylor Swift vandt i øvrigt to grammy’er for sangen ved prisuddelingen i 2012 for henholdsvis bedste country sang og bedste country solooptræden.

(© Scanpix)

Blank Space - 1989 (2014)

0:00

- Medierne har været gode til at skabe et billede af Taylor Swift som én, der havde et storforbrug af mænd. De har bygget en persona op omkring Taylor Swift, som en pige, der blev mega nemt forelsket, men som så enten kasserede mændene, når hun blev træt af dem – eller blev droppet, fordi hun var for neurotisk.

- Derfor laver hun ’Blank Space’ ud fra den tanke, at det ville være helt vildt, hvis hun rent faktisk var den persona, som medierne har bygget op.

- Så hun har skrevet sangen ud fra personaens synspunkt: I’ve got a blank space / And I’ll write your name.

- Det, synes jeg, var ret blæret. Og også et udtryk for noget af det, jeg synes, der er allersejest ved Taylor Swift: Hun tager så meget pis på sig selv!

- Og så er det i øvrigt én af de bedste popsange, der nogensinde er skrevet. Både på grund af beatet, som er meget minimalistisk produceret, men også på grund af teksten, som er virkelig sjov.

Albummet '1989' har indbragt Taylor Swift adskillige priser - og dollars. I 2015 vandt albummet således blandt andet hele to grammy'er for både årets album og bedste popvokal.

(© Scanpix)

Shake It Off - 1989 (2014)

0:00

- Sangen handler om, at medierne i mange år har været ekstremt interesserede i Taylor Swifts privatliv. Så hun nåede frem til den konklusion, at når hun alligevel ikke kunne styre, hvad medierne skriver om hende, så kunne hun ligeså godt bare ryste rygter af sig. Shake it off, du ved.

- Det sjove er så, at hendes første single fra det nye album, ’Reputation’, var sangen ’Look What You Made Me Do’, som er lidt selvmodsigende i forhold til budskabet i ’Shake It Off’.

- Men jeg kan godt forstå hende. Hun aflagde ikke en ed om altid at ryste alting af sig, da hun skrev ’Shake It off’. Nogle gange bliver rygterne og de personlige angreb bare for meget.

Superhittet 'Shake It Off' er blandt andet skrevet i fællesskab med svenske Max Martin, der er kendt for sin evner til at skrue gedigne hits sammen for nogle af de største musikstjerner. Se desuden musikvideoen her.