Troldspejlet

Anders And-bladet fylder 70: Husker du disse 6 glemte karakterer?

Ikke alle indbyggere i Andeby har fået lov at blive boende de seneste 70 år.

Moby And, Sorte Slyngel og José Carioca er blandt de karakterer, Disney har udfaset gennem årene. (© Disney/Egmont)

Da 'Anders And & Co.' udkom første gang den 1. marts 1949, var verden anderledes.

Man havde aldrig set en tegneserie, der var så fantastisk.

Det nye blad ramte plet og gik hurtigt fra at komme en gang om måneden til at blive et ugeblad. 'Verdens sjoveste ugeblad' var sloganet i mange år, og mange tusind danskere var enige.

Anders And blev et fast, kulturelt fyrtårn i mange børn og voksnes liv.

Men hvor antihelten Anders And og hans familie har været en fast bestanddel i den by, der fik navnet Andeby, er der også en hel skare af tegnede indbyggere, der er røget ud.

Nogle blev blacklistet, fordi de blev politisk problematiske, mens andre måtte se sig udkonkurreret, og nogle bare mistede popularitet hos tegnerne og læserne.

Moby And

(© Disney)

Han hedder Moby Duck på engelsk, et ordspil på romanen 'Moby Dick'. Og han er hvalfanger. Han debuterede i 1967. Dengang var hvalfangst ikke problematisk, men det blev det snart.

I midten af 1980'erne forsvandt han stilfærdigt ud af bladet. Hans bedste venner var detektiven Kludriand og marsvinet Mingo. De blev også ramt af Mobys diskrete afskedigelse.

Bror Kanin

(© Disney)

Den fiffige rad, der altid snører de mere langsomme Bror Ræv og Gårdmand Bjørn, blev udfaset i starten af 1980'erne og må i dag nøjes med sjældne gæsteoptrædener.

Hvorfor?

Den stammede fra en Disney-film fra 1946, 'Song of the South', som i dag er blacklistet, fordi den omhandler slaveriet i sydstaterne uden direkte at fordømme det. Figuren var ellers ret sjov, for i den danske udgave kunne man jo ikke høre, at dens accent karikerede sorte mennesker.

José Carioca

(© Disney)

En brasiliansk papegøje, der blev opfundet i 1942, da Disney-studierne lavede en charmeoffensiv i Sydamerika.

Han blev vildt populær i Brasiliens Anders And-blade, men på vore breddegrader røg han hurtigt ud.

I dag betragtes han som en lidt upassende karikatur af sydamerikanere, men han har dog haft enkelte gæsteroller i de senere år.

Fætter Vims

(© Disney)

Han er nærmest en slags hippie - og han opstod da også i midten af 1960'erne. Disney-folkene anså ham dog for at være bedst egnet til folk uden for USA, så han er helt ukendt i sit hjemland.

Men også i det danske Andeby har hans tilværelse været omskiftelig med mange års pauser. Han er et langhåret, kaotisk rodehoved, og danske Andeby-fans elsker ham - hvorfor han da også har fået lov til at optræde i enkelte historier på det seneste.

Sorte Slyngel

(© Disney)

En af de ældste skurke i Andeby og en fast modstander for især Mickey Mouse. Han stammer fra 1937 og var i årevis en af de mest gådefulde og mystiske figurer.

Men fra midten af 1980'erne har han fået færre og færre roller, måske fordi han var lidt for skummel og uhyggelig for det fredelige Andeby.

Hans amerikanske navn er The Phantom Blot - og mange gamle Anders And-læsere savner ham.

Super-Mule

(© Disney)

Andebys svar på en ægte superhelt var i mange år Fedtmule, der, når han spiste jordnødder fra sin baghave, blev til Super-Mule (Super-Goof).

Hans storhedstid var i 1960'erne og 1970'erne, men han mistede løbende sin popularitet, og da Stålanden slog igennem i 1980'erne, var det ude med Super-Mule.

Han optræder en sjælden gang, men det er tydeligt, at der kun er plads til én superhelt i Andeby - og det er en and.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk