Anders blev lam efter badeulykke - nu har han bygget en båd, han kan styre med hagen

Anders Lehmann blev lam fra halsen og ned efter en tragisk badeulykke. At bygge en båd har været vejen tilbage til livet for ham.

Anders Lehmann rækker hagen frem mod en joystick. Så drejer han hovedet og dermed joysticken let til venstre. Resten af Anders' krop er helt ubevægelig.

- Trykker jeg den ene vej, drejer roret den ene vej, trykker jeg med hagen den anden vej, så drejer roret den anden vej, forklarer Anders til P1 Feature.

Vi er på en sejlbåd ude på Øresund, og Anders styrer båden – med styringen af sin elektriske kørestol.

Anders er lam fra halsen og ned efter en badeulykke.

Kostede både førlighed og kærlighed

Det var en sommeraften for 17 år siden, hvor Anders var taget ud og bade sammen med nogle venner.

Han stod på badebroen og skiftede tøj, men hans fod hang fast i badebukserne, og han tabte balancen og faldt i vandet. Hans hoved ramte bunden og knækkede til siden, så han brækkede en halshvirvel.

Ret hurtigt blev det klart, at han ikke ville komme til at bevæge mere end hovedet fremover.

Han måtte flytte i handicapvenlig bolig med hjælpere omkring sig 24 timer i døgnet. Det kostede ham forholdet til hans kæreste, som han ellers havde haft planer om at få børn med.

- Der måtte vi nok konstatere: Det var ikke foreneligt med vores liv, vores tanker om at være sammen, fortæller Anders i P1-featuren ’Friheden på havet’.

Heller ikke tanken om at kaste sig ud i handicapsport så ud til at lykkes, på grund af handicappets karakter. Han fik siddesår og en masse infektioner og var til sidst nede på at veje bare 48 kilo.

- Det var en enorm skuffelse at komme hjem fra hospitalet og ikke kunne deltage i særlig meget. Mit energiniveau og lysten til at leve var ret begrænset. Jeg var fuldstændig nede i et sort hul, siger Anders.

Idéen om en båd

Det er endnu en gang ved havet, at Anders' liv tager en ny drejning.

På en tur i kørestolen til den lokale havn får han idéen om at bygge sin egen båd – en sejlbåd, som han selv kan styre med sin kørestol.

Idéen er blevet til virkelighed og det at komme på havet og mærke bølgerne og høre lydene, har givet ham en kæmpe glæde.

- Du føler, at du er et aktivt menneske. Når man sidder fuldstændig stille i en kørestol, så har jeg i hvert fald savnet at kroppen bliver brugt, det at svede. Og jeg får vind i håret og sol i ansigtet, fortæller han.

Egen opfindelse

Båden fungerer på den måde, at Anders kan styre den med sin hage. Kørestolen er spændt fast på en plade, der kompenserer for bådens bevægelser.

Og det er Anders selv, der har tegnet den. Han er uddannet ingeniør og kan ved hjælp af et 3D-program tegne med sin pande.

En hjælper lægger et tyndt pandebånd rundt om Anders' hovedet. I midten af båndet er en prik, som et kamera på skærmen læser og tolker som musens bevægelser.

- Det var en stærk kraft i mig. Båden har givet mig enorm livskvalitet og har været en vej tilbage til livet for mig.

Har genfundet sin far

Arbejdet med båden har på flere måder betydet, at Anders har fået livslysten tilbage.

For det første har han fået et mere nært forhold til sin far, som han ellers ikke tidligere havde et så tæt forhold til.

Anders' far er også ingeniør, og det er i hans værksted, at idéen om båden er blevet til virkelighed og hvor de har brugt utallige timer sammen.

- Det lyder meget mærkeligt, men en positiv ting ved ulykken har været, at min far er kommet i gang med at bruge sit værksted. Og det bragte os jo utrolig meget sammen på en måde, som vi aldrig ville have været sammen, hvis jeg ikke var kommet til skade, siger Anders.

Anders og Karina fandt både hinanden og kærligheden på havet. (© (c) DR)

Uventet ny kærlighed

For det andet har det tilladt kærligheden at finde tilbage i Anders’ liv.

Båden er bygget, så to kørestolsbrugere kan være med ude og sejle. På den måde har Anders givet mange handicappede den aktive oplevelse, som han selv havde savnet.

For tre år siden blev han så forelsket i en af sine sejlgæster Karina, som også sidder i kørestol. Og det var helt uventet for ham, at han igen skulle have den slags følelser.

- Jeg har jo i 15 år ikke kigget efter noget med en kæreste. Jeg havde egentlig ikke troet, at det skulle være en del af mit liv at dele det på den måde. Da Karina kom ind i billedet, kunne jeg bare konstatere: Jamen, hvor er det dog dejligt, at man kan øse noget kærlighed over på en anden person, siger han.