Anders 'Chantal' hyldet af kronprinsesse Mary ved prisfest: 'Jeg er rigtig glad og stolt'

Kronprinsesse Mary var blandt tilskuerne, da Anders Hagerup Larsen blev kåret som 'Årets Drag' ved Danish Rainbow Awards.

Chantal al Arab blev kåret som 'Årets Drag Performer' ved Danish Rainbow Awards, der blev afholdt onsdag aften i Cirkusbygningen i København. I baggrunden ses ligestillingsminister Mogens Jensen (S). (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Onsdag aften var der glimmer, glitter og regnbue-glamour til den helt store guldmedalje i Cirkusbygningen i København.

Årsagen var, at dette års Danish Rainbow Awards løb af stablen, hvor personer i og omkring LGBT+-miljøet blev hyldet.

Blandt gæsterne var ligestillingsminister Mogens Jensen (S), René Dif i fuld drag og kronprinsesse Mary.

I alt 12 priser blev uddelt, og blandt vinderne var 'Vild med dans'-vinderparret Silas Holst og Jakob Fauerby, musiker Anne Linnet og fodboldspillerne Viktor Fischer og Pernille Harder.

Og en af dem, der også kunne tage hjem fra festen med en pris i hænderne, var 35-årige Anders Hagerup Larsen. Eller rettere: Chantal al Arab.

Anders Hagerup Larsen vandt nemlig prisen for 'Årets Drag Perfomer' under sit alias Chantal al Arab.

- Jeg er rigtig, rigtig glad, beæret og rørt. Og jeg er super stolt over, at der er nogen, der forstår det, jeg laver, siger han dagen derpå.

Han beskriver sin dragkarakter Chantal al Arab som en lidt ældre dame, der kropsmæssigt er lidt "klumpedumpe", og som absolut ikke er en "ung, sexet dansemus".

Til gengæld kan Chantal al Arab så meget andet.

- Når jeg er Chantal, kan jeg noget med følelser. Jeg kan tale til folk og møde dem i øjenhøjde. Jeg kan også gå op i satellitperspektiv og give nogle analyser, som faktisk er ret komplekse. Men det bliver serveret med et glimt i øjet, så det bliver spiseligt.

Kronprinsesse Mary var nok engang med til prisfesten, hvor Ibi Makienok og Abdel Aziz Mahmoud var værter. Kronprinsessen overrakte årets ærespris, som gik til 96-årige Doris Pollas. Hun er den eneste nulevende stifter af Kredsen af 1948 - organisationen, vi i dag kender som LGBT+ Danmark. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Dragkulturen i Danmark blomstrer

Anders Hagerup Larsen begyndte at optræde som dragqueen i 2013, og i løbet af de syv år, der er gået, er der sket ufatteligt meget med dragscenen i Danmark.

Her i 2020 blomstrer den danske dragkultur nemlig i fuld flor, mener han.

- Vi oplever en drag-renæssance lige nu. Jeg er så stolt af alle de drags, der går ud og bøjer køn på alle mulige måder. De har skæg, selvom de er i drag, de laver klovne-drag og udtrykker sig vidt forskelligt.

- Jeg tror faktisk aldrig, der er sket så meget spændende i dragkulturen i Danmark, som der sker i de her år.

En af hovedårsagerne til opblomstringen er den amerikanske drag-superstjerne RuPaul Charles og det prisvindende realityshow 'RuPaul's Drag Race', der har været en støt stigende succes siden premieren på første sæson i 2009.

Adskillige af de medvirkende dragqueens har efter deres deltagelse i showet rejst verden rundt - og også her i Danmark har vi flere gange årligt haft besøg af en række af de mest populære karakterer. I dag findes programmet da også i eksempelvis en britisk, en canadisk og en hollandsk version.

- Man skal ikke underkende, at 'RuPaul's Drag Race' har givet drag en meget central placering i popkulturen. RuPaul har været med til at gøre drag mainstream - ikke kun i homokulturen, men også i heterokulturen, mener Anders Hagerup Larsen.

RuPaul Charles står i spidsen for 'RuPaul's Drag Race', der er i USA har haft foreløbig 12 sæsoner samt en lang række 'All Stars'-sæsoner og spinoff-programmer. De seneste fem år er RuPaul desuden blevet kåret som 'Bedste vært på et realityprogram' ved Emmy Awards. (© VH1)

Møder stadig fordomme

Men selvom dragkunsten er blevet mere og mere mainstream herhjemme, møder Anders Hagerup Larsen stadig fordomme, når han optræder.

Anders Hagerup Larsen har lavet drag siden 2013. Han mener, at den danske dragscene er i en rivende udvikling i disse år. (Foto: Ashley Miller)

- Så snart jeg tager Chantal på, mister jeg retten til min egen krop. Jeg oplever, at folk rager på mig uden at spørge om lov. Og pludselig har folk en hel masse holdninger til min krop: "Du ville være smukkere, hvis du barberede dine arme" eller "du ville være pænere, hvis du brugte mindre sminke." Den slags kommentarer får jeg tit.

- Der er også mange, som tror, at jeg laver drag, fordi gerne vil være en kvinde, eller tror, jeg er en transperson. Det er jeg ikke. Det, jeg gør, er at lege med køn, siger han.

Da han onsdag aften stod på scenen i Cirkusbygningen i København og modtog prisen, takkede han blandt andre alle dem, der endnu ikke har fundet deres stemme.

Det gjorde han, fordi han har en stensikker tro på, at det bliver dem, der kommer til at ændre verden.

- Alle de queer-personer, der prøver at finde ud af, hvem de er, og hvordan de skal være i verden, bliver dem, der kommer til at brænde hele lortet ned og bygge hele samfundet op igen. De kommer til at skabe en bedre verden.

Danish Rainbow Awards kan ses på TV 2 Zulu og TV 2 PLAY fredag klokken 21.45.

Vinderne ved Danish Rainbow Awards 2020

 • Årets LGBT+person: Silas Holst & Jakob Fauerby

 • Aktivistprisen: Hanne Gyberg Frandsen

 • Medieprisen: '10 år senere' (tv-serie, der kan ses på DRTV her)

 • Foreningsprisen: LGBT+Huset i Aarhus

 • Årets Hetero/Straight Ally: Viktor Fischer

 • Kulturprisen: Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab

 • Årets Drag Performer: Chantal al Arab

 • Eventprisen: Copenhagen Winter Pride 2020

 • Sportsprisen: Pernille Harder

 • Erhvervsprisen: Normværk

 • Musikprisen: Anne Linnet

 • Rainbow Business Denmarks Ærespris: Doris Pollas

Facebook
Twitter