Anders Lund Madsen undersøger Danmarks første 'shitsnestorm'

DR fik flere klager end nogensinde før og danskerne var rasende: DR havde ødelagt julen. Nu undersøger Anders Lund Madsen, hvad der skete med 'Jul og grønne skove', en DR-julekalender fra 1980.

Året er 1980, og Danmarks Radio er centrum for en af de værste julekriser nogensinde.

DR's nye julekalender, 'Jul og grønne skove', med Poul Nesgaard og Elith ’Nulle’ Nykjær Jørgensen har medført et regulært ramaskrig, og DR modtager flere seerklager end nogensinde før.

Faktisk bliver DR beskyldt for direkte at have ødelagt julen med julekalenderen, der blev kendt som ’Poul og Nulle i hullet'.

Den handler om netop Poul og Nulle, der allerede i første afsnit falder i et hul i Dyrehaven, og i resten af julekalenderen er de nede i hullet med orme og hekse, men uden en julemand og uden jul. Og det var dét, der var genstand for de mange klager.

For hvor var julen blevet af? Den havde DR taget fra danskerne, lød det.

Se et klip fra 'Julen og grønne skove' i vidoen øverst i artiklen.

- Det er på tide, vi får helet såret

Det er 36 år siden, og i 1980 var tiden selvklart en anden end i dag - og der fandtes kun én kanal i fjernsynet. Nemlig DR.

Så hvis man skulle se en julekalender, var den eneste mulighed at tænde for Poul og Nulle.

- Jeg var lige fyldt 17, og Reagan var lige blevet præsident, og jeg græd den morgen, for nu ville jorden gå under, husker Anders Lund Madsen fra året 1980. (Foto: Otto Schelin © dr)

Nu vil Anders Lund Madsen undersøge, hvad det var, der skete dengang i 1980, hvor Poul og Nulle ødelagde julen. Det gør han i en ny julekalender på P1 kaldet 'Hullet i julen'.

- Hullet i julen’ er et forsøg på at give julen tilbage til dem, der mistede den, da Poul og Nulle stjal julen fra dem. Det er på tide, at vi får helet såret og får sandheden frem om de forsvundne bånd, siger Anders Lund Madsen og henviser til, at halvdelen af afsnittene blev slettet efter de var blevet sendt, mens private optagelser på VHS-bånd af alle afsnit efterfølgende også er forsvundet.

Hvad husker du?

Med 36 år på bagen er det dog ikke alle, der husker Poul og Nulle og ej heller 'Julen og grønne skove' fra 1980.

Halvdelen af julekalenderen er slettet fra DR's arkiver og efter de mange klager lå det nok heller ikke lige for at genudsende den alligevel.

Derfor vil Anders Lund Madsen gerne høre, hvad der mon gemmer sig ude i det ganske danske land af både gode og dårlige minder om julekalenderen.

- Nogen stjal julen det år. Ingen, der oplevede Danmarks Radios julekalender i 1980, har nogensinde glemt den igen. Julen blev aldrig den samme, siger han.

- I løbet af de næste 24 dage vil jeg lægge puslespillet om den julekalender, der skabte Danmarks første og stadig største 'shitsnestorm' og jeg lover jer, at nu bliver det endelig jul igen, siger Anders Lund Madsen.

Hvad husker du fra julekalenderen i 1980? Hvis du vil være med til at ruske op i minderne om Poul og Nulle, så send os en mail hulletijulen@dr.dk

Julekalenderen ’Hullet i julen’ starter den 1. december klokken 15.30 og sendes hver dag frem til den 24. december på P1.

Facebook
Twitter