Anders Matthesen dropper sine kæmpe shows: Jeg optrådte for 216 mennesker i Harboøre - og det var fantastisk!

Den anerkendte komiker går tilbage til rødderne i sit aktuelle, anmelderroste show.

(Foto: © Betina Garcia, dr)

- Nå, så du er blevet for fin til at optræde i Silkeborg, hva'?

Den ti år gamle bemærkning fra en midtjysk receptionist husker Anders 'Anden' Matthesen stadig meget tydelig den dag i dag.

Han var i Silkeborg i forbindelse med en radioturne, men optrådte også med sit stort anlagte show 'Anders', som ikke kom forbi den midtjyske by.

- Jeg tænkte, av min arm. Det er ti år siden, men den bemærkning gjorde ondt på mig, for jeg optræder alle steder og har gjort det altid. Men der har gennem tiden været logistiske udfordringer ved at spille mindre steder, fordi nogle af mine shows simpelthen har været for store, forklarer Anders Matthesen.

Men de store arena-shows er for en stund lagt på hylden for en af Danmarks helt store komikere, der lige nu turnerer landet rundt med sit klassiske standupshow 'Anden bringer ud'.

Her går Albertslund-drengen op på både små og lidt større scener og underholder med, hvor han er netop nu i sit 44 år gamle liv.

Om hvor sindssygt det kan være at komme igennem julen med tre unger, vores hykleri med dyrevelfærd, livet som komiker og ungernes forventninger til ham som far.

Og det går rent ind hos Ekstra Bladets anmelder, der giver 'Anden bringer ud' fem stjerner og kalder det utroligt, at Anden bliver ved med at være på toppen.

- Anders Matthesen har en evne til at gøre stort set alt morsomt. Hvad enten det er en tur ned til flaskeautomaten, at køre om bord på færgen mellem Odden og Aarhus, en urinprøve eller sågar sultne børn i fjernsynet. Få - om nogen - formår at være så upassende som Matthesen og stadig være virkelig sjov, skriver anmelder Henrik Queitsch.

Rosen stopper dog ikke her, for alene i denne uge har Anders Matthesen kunnet tilføje hele tre priser til sit i forvejen bugnende trofæskab. Onsdag vandt han to Svend-priser; Årets Film for gigantsuccesen 'Ternet Ninja' samt Juryens Særpris, og torsdag blev han så for tredje gang i karrieren kåret som Årets Komiker ved Zulu Comedy Galla.

Tilbage til standup-rødderne

Men tilbage til livet på de mindre scener, som på mange måder er back to basic for Anders Matthesen.

Væk er Royal Arena og Jyske Bank Boxen, som han sidste efterår fyldte til randen flere aftener i træk med jubilæumsshowet 'Anden 25', og i stedet er der skiftet ud med langt mindre spillesteder væk fra København.

- Royal Arena var en drengedrøm og en helt vild disciplin. Man er totalt skærmet af, man skal passe sine punkter og stille sig på krydset, ellers får man flammer i hovedet. Det er en helt vild kraftudladning, som er sjov, men også enormt krævende.

- Så jeg kunne mærke, at jeg savnede at komme ud på landevejen og stå på de små spillesteder igen, hvor man hygger sig på scenen og er til stede på en helt anden måde. Som da jeg lavede et dobbelt-show i Harboøre for 216 mennesker per show. Det var fantastisk, siger Anders Matthesen.

'Anden' fik sit folkelige gennembrud med cd'en 'Hvad snakker du om?' i 2001 og har siden turneret med publikumssuccesser som 'Tal for dig selv', 'Anden vender tilbage' og 'Anden på coke?'. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Siden januar er det blevet til langt over 100 shows over hele landet. Og i øjeblikket indtager han den nyrenoverede Falkoner Salen i København, hvor der ovenikøbet er blevet annonceret ekstrashows i september og oktober.

- Det var egentligt ikke den oprindelige plan at give shows i København, men så faldt det hele lige pludseligt positivt ud, og så tænkte jeg: Tja, hvorfor ikke, lyder det fra Anders Matthesen.

Har ramt den rigtige formel

Anders Matthesen har gennemsyret dansk komik i 26 år, lige siden drengen fra Albertslund debuterede som komiker ved DM i Standup i 1993.

Han fik sit folkelige gennembrud med cd'en 'Hvad snakker du om?' i 2001 og har siden turneret med publikumssuccesser som 'Tal for dig selv', 'Anden vender tilbage' og 'Anden på coke?'.

Men han er mere og andet end en standupkomiker. Han er også rapper, forfatter og står bag populære film som 'Terkel i knibe', 'Sorte Kugler' og ikke mindst 'Ternet Ninja', som blev en næsten uhørt biografsucces med 946.000 solgte billetter. Ikke siden 'Op på fars hat' fra 1985 er en dansk film blevet set af så mange danskere.

Man kan roligt sige, at der har været mange karrierehøjdepunkter fra at vælge i mellem. Alligevel mener Anders Matthesen, at han er på toppen af sin karriere netop nu.

- Ja, jeg synes faktisk, jeg er på toppen af mit game nu. Jeg føler, at jeg har ramt den rigtige formel for, hvordan jeg får min komik ud. Havde du spurgt mig for tre-fire år siden, så havde jeg det slet ikke sådan, lyder det ærligt fra Anders Matthesen.

Drømmer om at skrive ny 'Ternet Ninja'-bog

Han lægger ikke skjul på, at han er særligt glad og stolt over 'Ternet Ninja'-universet, som indtil videre er udkommet som to bøger og foreløbig én film.

- Jeg er mega stolt af det univers, jeg har skabt. Da vi tog 'Terkel i knibe' i antal billetter var det lidt sådan: Haha, der tæskede jeg mig selv.

Anders Matthesen står bag 'Ternet Ninja'-universet, som både er udkommet som bøger og film. Her ses han til premieren på filmen sidste år. (Foto: © Anthon Unger, Scanpix)

Lige nu sidder han og pusler med manuskriptet til 'Ternet Ninja 2', for som han siger: 'Man kan ikke lave en film nummer et og en bog nummer to, uden at der også skal komme en film nummer to'.

Men i virkeligheden har han mest af alt lyst til at skrive en ny 'Ternet Ninja'-bog.

- Jeg har selv lyst til at vide, hvad der kommer til ske. Og mine unger vil gerne vide det. Og så må jeg indrømme, at det er virkelig besnærende, når jeg får tilsendt Instagram-videoer af børn, der læser deres første bog. Det er enormt overvældende, hvordan især børn har taget universet til sig.

For Anders Matthesen er det ikke en guldrandet forretning at skrive bøger, men det er heller ikke det, det handler om for ham.

- Det kan godt være, at det er en bestseller, men det betyder kun, at den sælger godt i forhold til andre bøger, men andre bøger sælger ikke en skid. Tænkte jeg kun på økonomien, så ville jeg bare lave shows. Men jeg nyder at have skabt et univers, som er noget for nogen, og det betyder meget mere end det økonomiske, fortæller Anders Matthesen.

Efter planen turnerer Anders Matthesen med 'Anden bringer ud' indtil december.