Ane laver jokes om døden: 'Folk kan jo dø på utroligt sjove måder'

Komiker Ane Høgsberg håber at få danskerne til at tale mere åbent om de svære ting.

Standupkomiker Ane Høgsberg har tidligere tacklet emner som feminisme og depression i sine shows. Nu gælder det døden i showet 'Døden har en årsag'. (Foto: BIX © BIX)

Vi kan sikkert hurtigt blive enige om, at døden – på papiret – slet ikke er sjov. Den er mest af alt bare skræmmende og trist at tænke på.

Alligevel vil komiker Ane Høgsberg gerne have os til at grine af døden. Og det kan man altså sagtens, siger hun.

Derfor tager hun nu hul på en større danmarksturné med sit nye show, der hedder 'Døden har en årsag'.

- Jeg har altid været fascineret af de mørke sider – alt det, der gør lidt ondt. Der blev lavet en undersøgelse på et tidspunkt om, hvad danskerne syntes var mindst sjovt, og det var netop døden, så det er jo perfekt for mig, siger komikeren.

Vi møder komikeren på Danmarks største begravelsesplads, Vestre Kirkegård i København, som Ane Høgsberg kender ud og ind.

Hun ved, hvor man kan sidde og nyde stilheden. Hun ved, hvor de flotteste gamle gravsteder er, og hvor træerne står flottest om efteråret.

Næsten hver eftermiddag går hun over på kirkegården med sin hund Niels i en times tid – uden at kigge på sin mobiltelefon eller tale med andre end sin krøllede krydsning af en kongepuddel og labrador.

Det er her, hun giver sig selv lov til at lade tankerne flyde, og faktisk er det her, hun har fået mange af ideerne til sit nye show.

Den store, grønne Vestre Kirkegård i København rummer mange forskellige gravstedstyper. man kan derfor både finde en katolsk, muslimsk, færøsk og grønlandsk afdeling. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Frygt for brystkræft satte tanker igang

Ideen til 'Døden har en årsag' opstod, da hendes daværende kæreste mærkede en knude i komikerens ene bryst sidste år, og i de tre uger, hvor hun gik og ventede på at få en mammografi-undersøgelse, dukkede alle mulige tanker op.

- Jeg nåede at tænke, at hvis det var noget alvorligt, ville jeg nok bruge standuppen til at bearbejde det, siger hun og tilføjer:

- Og hvis det ikke var noget, så var jeg nok ikke den eneste kvinde, der havde været igennem det forløb, hvor man tænker: 'Fuck, skal jeg måske have fjernet mine bryster? Og hvis det er noget grimt, hvor aggressivt er det så?'

Knuden i Ane Høgsbergs bryst var heldigvis ikke farlig. Men usikkerheden satte noget i gang, og ønsket om at bearbejde oplevelsen gennem komikken opstod med det samme.

- Dagen efter, at min ekskæreste fandt en knude i mit bryst, var jeg på scenen og snakke om det. Det var ikke sjovt endnu på det tidspunkt, men han mærkede knuden i en meget intim situation…, lægger Ane Høgsberg ud og tilføjer så:

- Det hele var så bizart, og jeg blev nødt til at sige det højt på scenen. Jeg vidste jo ikke, hvad der ventede mig, for der var tre uger til min mammografi, så det var min terapi at sige det højt.

- Og så var det jo en vanvittig situation, som andre også vil kunne se de sjove i, og hvis der bare er en enkelt dame, der husker at tjekke sit bryst den aften, så vil det jo være fantastisk.

'Folk kan jo dø på utroligt sjove måder'

Da vi har krydset et par kirkegårdsstier og når frem til området med de gamle gravsteder, som Ane Høgsberg holder så meget af, dukker et stort, hvidt monument op.

- Er det ikke flot? Jeg synes, det ligner lidt Dumbledores gravsted i Harry Potter. Det er et fælles familiegravsted – og man kan sidde derinde, siger hun og viser vej til to indbyggede bænke.

Dette familiegravsted på Vestre Kirkegård er fra 2014. Kvinden Gerda Edel Jørgensen testamenterede dette hvide mausoleum til sig selv og sin afdøde slægt. Her kan Ane Høgsberg godt kan lide at sidde og få ideer. (Foto: Ditte Valente © Scanpix)

Vi sætter os på de kolde bænke, hvor Ane Høgsberg fortæller, at hun op til sin turné har nydt at lave sin nye podcast, der hedder 'Døden har en årsag – the podcast'. Her taler hun med mennesker, der har haft døden tæt inde på livet.

- Der er flere, der har skrevet til mig efterfølgende, at den har været med til at starte nogle samtaler og tanker. Og hvis mit show også kan det, så vil jeg kunne dø lykkeligt.

Har du selv grint af døden?

- Ja, men ikke lige, når man står midt i det, og folk ligger der og ånder ud, som heldigvis er en situation, jeg ikke har oplevet særligt mange gange. Men altså, folk kan jo dø på utroligt sjove måder. Ham, der ejede Segway, døde ved at køre ud over en kløft på en Segway. Det er jo bizart morsomt, siger Ane Høgsberg.

Hun får pludselig øje på et kinesisk gravsted, hvor et lille, ovalt billede af den afdøde mand pryder den mørke granitsten.

- Det er lidt uhyggeligt, når der er ansigter på gravstenen, synes du ikke? Det er lidt skørt. Man vil jo gerne have, at ens familie vælger et ordentligt billede.

Så skal man da vedlægge en JPEG-fil i testamentet.

- Ja, man skal lave en mappe: Det er de her otte billeder, I kan vælge imellem. Og der skal et ordentligt filter på, tak!

- Jeg kunne godt finde på at lave et par afsnit mere af min podcast, for folk har været så glade for det. Men så tror jeg også, at jeg bagefter skal lave noget om livet, siger Ane Høgsberg. (Foto: Seth Nicolas © sethnicolas.com)

Jokes om depression, abort og voldtægt

Det er langt fra første gang, at Ane Høgsberg tager et alvorligt emne op, og hun er ikke bleg for at lave jokes om alt det, der i andre sammenhænge overhovedet ikke er sjovt.

- Hvis man belyser en problematik eller udstiller noget i samfundet, synes jeg sagtens, man kan lave jokes om for eksempel voldtægt – så længe præmissen aldrig nogensinde er på ofrets bekostning, men på alt det, der er udenom, understreger komikeren.

Derudover har hun blandt andet lavet 'Det store depressionsshow' sammen med kollegaen Mads Holm.

- Min mor spurgte mig engang, hvorfor det altid skulle være sådan noget voldsomt noget, jeg tog op i mine shows. Jeg har lavet et show om depression, og jeg har lavet jokes om abort, voldtægt og ret voldsomme emner.

- Min mor synes godt, at jeg kunne lave noget, der er mere hyggeligt, men så prøver jeg at forklare hende, at det jo er det, jeg går op i. Aj, det lyder lidt sært, men det er jo det, jeg selv synes, der er mest interessant, siger komikeren.

'Dejligt, hvis folk går derfra mindre bange for at dø'

Ane Høgsberg griber pludselig ud efter sin mobiltelefon i jakkelommen.

- Nu tager jeg faktisk lige en note om det med billeder på gravsten. Det er da meget sjovt, siger hun og noterer en linje ned på mobilen.

Hvordan håber du, at folk vil tage imod dit show?

- Det vil være dejligt, hvis folk går derfra mindre bange for at dø – men det er måske også at hive det op på den helt store klinge. Allerhelst vil jeg jo bare gerne have, at de griner. Men det ville da være fantastisk, hvis man kunne få noget mere med hjem, siger Ane Høgsberg.

- Jeg tror, at det er igennem samtale og diskussion, at vi lærer noget om os selv og hinanden, siger hun og fortsætter:

- Jeg kan godt forstå, at der er berøringsangst, når det kommer til døden, for det gør så ondt og er så modbydeligt, men jo mere vi taler om det, jo mindre farligt bliver det.

Ane Høgsberg tager hul på sit show 'Døden har en årsag' i København og drager derefter videre til byer som Odense, Sønderborg, Aalborg og Viborg i marts.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk