Anmelderrost digter: Derfor er Tove Ditlevsen stadig relevant

Forfatter Tove Ditlevsen ville i dag have fyldt 100 år. Olga Ravn giver dig her tre bud på, hvorfor Tove Ditlevsen stadig er aktuel.

Tove Ditlevsen har udtalt sig bramfrit om mange ting. Det kan du blandt andet se i videoerne her i artiklen. (Foto: ukendt © Scanpix)

100 år er gået, siden Tove Ditlevsen blev født på Vesterbro i København. Men selvom forfatteren begyndte at skrive for snart 80 år siden, er hun stadig yderst relevant.

Det mener den anmelderroste forfatter Olga Ravn, der både har skrevet en bog om glemte Tove Ditlevsen-tekster, men også selv er inspireret af hende.

DR har bedt Olga Ravn komme med tre grunde til, at Tove Ditlevsens tekster stadig bør læses 100 år efter, hun blev født.

Den sære mor

- Hun har gjort rigtig meget for at beskrive familielivet og udfordringerne ved husmorrollen. Hun giver et andet billede af at være mor. Hun fortæller, at familien kan være klaustrofobisk, og hun viser, at man ikke er helt mislykkedes, hvis man ikke får hængt nisser op inden 1. december.

- Det er stadig relevant for kvinder i dag. For der stilles måske flere krav til moren i dag end dengang. I dag skal man pleje sin karriere, passe børn og løbe triatlon, siger Olga Ravn.

Den kvindelige arbejder

- Hun er fra arbejderklassen, vokset op på Vesterbro og skrev arbejderlitteratur. Hun skrev om farens arbejde, men også kvinderne og børnene i arbejderklassen i begyndelsen af det 20. århundrede.

- Hun skrev om de prostituerede, det at producere børn, holde huset varmt og omsorgsarbejdet, og det givet et vigtigt historisk indblik i, hvad det vil sige at være arbejder i København og et indblik i kvinders og børns liv, mens mange andre skrev om arbejdermandens liv.

Hendes skrivestil

- Hun blev kritiseret for at være sentimental, og hun har tit været centrum i kampen om, hvad god litteratur er. Hun blev beskrevet som en dårlig, triviel kvindeforfatter i mange år.

- Hun fortsatte med at skrive i vers efter Anden Verdenskrig, selvom andre stoppede med det. Det, og at hun skrev om at være kvinde derhjemme, var der mange, der blev provokeret af, siger Olga Ravn og tilføjer:

- Hun skrev om, at den eneste mulighed for at befri hende fra barnerollen er at blive gift. Og da hun så får en familie, opdager hun, at det måske ikke passer alligevel, hvor hun hellere vil skrive i stedet for at passe børn. Så hvis du har dårlig samvittighed som forælder, så læs Tove Ditlevsen.

FacebookTwitter