Anne Louise har været med i to af de største danske tv-succeser nogensinde: 'Det har været en kæmpe gave'

Skuespiller Anne Louise Hassing deler nu ud af sin mangeårige erfaring i nyt tv-program.

(Foto: Andreas Bro © dr)

Anne Louise Hassing lagde hårdt ud, da hun var i 20'erne.

Allerede inden hun overhovedet kom ind på skuespilskolen, spillede hun hovedrollen i den roste film 'Kærlighedens smerte' af Nils Malmros. Og ikke nok med det – hun vandt også både en Bodil og en Robert for sin rolle.

Så er man da kommet godt fra start.

Og succesen fortsatte.

Efter skuespilskolen nuppede hun nemlig endnu en Bodil for sin birolle i Lars von Triers 'Idioterne' – en film der også introducerede hende for verdenspressen under den prestigefyldte filmfestival i Cannes.

Senere blev hun folkeeje herhjemme som Ida i dramaserien 'Krøniken', hvis tiende afsnit fra 2004 med sine 2,7 millioner seere er et af de mest sete programmer på dansk tv nogensinde.

Sådan kender vi Anne Louise Hassing; som fru Madsen og Ida i henholdsvis 'Badehotellet' og 'Krøniken', der begge har været og er meget populære tv-serier. (Foto: Mike Kollöffel/TV 2 og DR © TV 2 og DR)

Og i dag kender du nu nok især Anne Louise Hassing fra et andet seriehit, nemlig 'Badehotellet', der trækker over en million seere, hver gang et nyt afsnit rammer skærmen.

- Jeg har været med i nogle fantastiske ting, der har ramt bredt, og det har været en kæmpe gave som skuespiller, siger en taknemmelig Anne Louise Hassing.

Men nu har den erfarne skuespiller kastet sig over noget nyt, når det gælder skuespil.

I disse uger kan du nemlig se hende formidle skuespillets kunst i DR-programmet 'Den store premiere', hvor hun er en ud af fire skuespillere, der skal lære fire kendte danskere uden teatererfaring at spille skuespil.

- Nu har jeg fået en alder og erfaring, hvor jeg føler, at jeg godt kan kaste mig over den opgave, siger Anne Louise Hassing, der kalder programmet for en "unik oplevelse".

- Det var vildt fedt at have sådan en coachrolle – og også at finde ud af hvor mine egne styrker og svagheder var i den videreformidling. Man får jo selv en større bevidsthed om, hvad det er, vi gør som skuespillere, så forløbet gav også virkelig mig noget.

Senere i år skal Anne Louise Hassing igen spille rollen som fru Therese Madsen, når TV2 begynder optagelserne til niende sæson af seerfavoritten 'Badehotellet'. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)

'Det gav mig nærmest en lykkefølelse'

I 'Den store premiere' er Anne Louise Hassing læremester for den tidligere politiker Manu Sareen, der både skal spille komik, tragedier og endda kysse med sin mentor i programmerne.

I denne uges afsnit har han for eksempel iført sig nathue, træsko og en tyk accent i den ikoniske rolle som den alkoholiserede bonde Jeppe i Ludvig Holbergs 'Jeppe på bjerget', og her fandt Manu Sareen for alvor ind til rollen.

De andre roste ham da også for hans fortolkning, som han havde skabt sammen med Anne Louise Hassing. Nu kunne man endelig mærke ham i rollen, lød det blandt andet fra holdet.

Og netop scenen fra 'Jeppe på bjerget', hvor Anne Louise Hassing spiller bondens hustru, er da også et af de bedste minder fra programmet for skuespilleren selv.

- Der var mange højdepunkter, men for mig var det noget helt særligt, når Manu brød igennem med skuespillet. Især da vi spillede 'Jeppe på bjerget', hvor Manu fandt et rigtig godt flow og en frihed i rollen. Det gav mig nærmest en lykkefølelse som coach, siger Anne Louise Hassing.

Som skuespiller ved hun nemlig godt, at nøglen til skuespil især skal findes i én selv. For skuespil handler om at være i rollen og ikke kun om at spille den, forklarer Anne Louise Hassing.

- Skuespilarbejdet handler meget om at finde dybt ind i sig selv, at være til stede med det, der er, og at turde lade det komme ud. Det var fantastisk at følge de fire lærlinges rejse ind i det. I virkeligheden er skuespilarbejdet ret terapeutisk og en rejse ind i sig selv, siger hun.

Manu Sareen og Anne Louise Hassing i deres scene fra 'Jeppe på bjerget', der er en komedie skrevet fra 1722 af Ludvig Holberg. Her er Jeppes kone efter ham, fordi han er doven og drikker for meget. (Foto: Sille Serup © (c) DR)

Intense dage med teater frem til midnat

Processen i 'Den store premiere' var dog ret så heftig.

Om formiddagen gennemgik deltagerne og deres fire mentorer en læseprøve med hver deres scene fra dagens udvalgte teaterstykke – og så var der ellers kun fire timers øvetid, inden alle skulle i kostumer og sminkes.

Ofte nærmede klokken sig endda midnat, inden alle kunne læne sig tilbage efter en travl dag.

- Det var interessant at se, hvad vi kan som skuespillere, selv når kreativiteten er under tidspres. Det var et intenst forløb, men jeg synes faktisk, at det endte med et rigtig godt niveau, og det var vildt spændende at se, hvordan de andre havde fortolket deres scener, siger hun.

Derudover skulle Anne Louise Hassing jo også lære sin egen rolle, når hun ikke lige underviste Manu Sareen.

Anne Louise Hassing bor på Amager, ikke langt fra Øresund, hvor hun er hyppig bruger af den nærmeste strand. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)

Heldigvis har hun en solid erfaring at trække på, når det kommer til de skrå brædder. Ved siden af sine mange film- og serieroller har hun nemlig også spillet en række teaterstykker.

Og så har hun turneret landet rundt fem gange som del af den komiske og musikalske firkløver City Singler, senest i 2019.

- Jeg startede som filmskuespiller, og det er også især der, min passion ligger. Det er så spændende at spille detaljerne – man kan jo se en tanke, bare når du rykker øjenbrynet en millimeter. Men når det er sagt, er der virkelig noget over den nerve, man oplever i teater. Her kan man virkelig fyre den af med energi og power på en scene.

Derfor har 'Den store premiere' da også givet Anne Louise Hassing smag for teater igen, siger hun.

Teenagesønnen vil også være skuespiller

En, der også har fået smag for skuespil, er Anne Louise Hassings teenagesøn, Mingus.

Allerede som 11-årig spillede han med i en 'Far til fire'-film, og for tiden kan han ses i DR Ultra-serien 'Akavet', så Anne Louise Hassing nyder, at de sammen kan dyrke deres interesse for faget og nørde film derhjemme.

Det er dog ikke Anne Louise Hassing, der har presset på.

- Jeg har ikke pacet ham eller trukket ham til alle mulige castings. Tværtimod syntes jeg, at han skulle have en vis alder, inden han kastede sig ud i det. Så da han fik rollen i 'Far til fire', følte jeg et stort ansvar for at hjælpe, siger hun og tilføjer:

- Jeg kan huske engang, vi øvede, hvor han til sidst sagde: "Mor, jeg kan altså godt selv nu". Det er fuldstændig fantastisk at se, at han er så selvkørende allerede. Han har den bare – by nature – og faktisk mere end mig. Det gør mig vildt glad.

Selv siger hun, at hendes søn nok er faldet lidt i gøglergryden med en mor, der er skuespiller, og en far, der er musiker. Men det glæder Anne Louise Hassing, at han allerede ved, hvad han vil. Sådan var det nemlig ikke for hende selv.

- Det lå slet ikke i kortene for mig – jeg kom fra en akademikerfamilie, hvor ingen var skuespillere. Jeg var selv 26 år, da jeg kom ind på skuespilskolen. Mingus er bare 16 år og ved allerede, hvad han vil. Det er fedt.

I det hele taget nyder Anne Louise Hassing at formidle skuespil – om det så er til sin søn eller lærlingene i 'Den store premiere'.

- Med alderen kan jeg mærke, at det er rart at få fokus på nogle andre end mig selv – det andet har jeg jo prøvet. Been there, done that. Jeg føler heller ikke, jeg skal bevise noget bestemt som skuespiller mere.

Anne Louise Hassing føler sig heldig med, at hun har en teenagesøn, der ikke forsvinder ind på sit værelse, men som rent faktisk gerne vil dyrke sin interesse for film sammen med sin mor. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk