I 1712 var der hverken fokus på lungekræft, sund livsstil eller skræmmebilleder på cigaretpakkerne.
Til gengæld var der kridtpiber - og det var i den grad noget, som Anne fra Ribe var flittig bruger af. Det kan man se på hendes slidte tænder.
For nu har arkæologer fundet resterne af en kvinde, der døde som i 1712. Hun er tilmed den første storrygende kvinde, man har gravet frem herhjemme. Det skriver det historiske magasin Skalk.
Anne og gutterne
Kridtpiberygning var primært en mandeting dengang.
Fundet af den 1.57 meter høje storrygende Anne med kridtpibetænderne er derfor noget helt særligt. Der er dog lidt tvivl om, hvilken Anne, der er tale om.
Men via kirkebøger - og med udelukkelsesmetode - har man fundet frem til, at resterne må være den 43-årige Anne Hansdatter eller Anne Pedersdatter på 36 år fra Ribe. Begge døde samme dag i 1712 og blev også begravet samme dag.
Tobakken versus pesten
Det var dog ikke tobakken, der fik ram på storrygeren Anne, men nok nærmere pestepidemien, der hærgede landet i 1711, skriver Skalk.
Tobakken kom til Europa i kølvandet på, at Columbus opdagede Amerika, men danskerne tog først rigtig tobakken til sig i 1600-årene. Piberne kom til Danmark via Nederlandene, og der er fundet mange rester af piberne i grave fra 1600 og 1700-tallet.
Fundet af Anne skete under en udgravning ved Ribe Domkirke.