Annemone glemmer sin sygdom med sang

Rigshospitalet og Sjællands Symfoniorkester er gået sammen om at fylde sygehuset med musik. Det fik 6-årige Annemone til at glemme sin sygdom.

- Spil Elefantens vuggevise!

Annemone Liv Stabell på 6 og et halvt år har været indlagt på Rigshospitalet i tre uger. Hun går og venter på at blive opereret, men i dag bruger hun ventetiden med at ønske en sang.

For sygehuse er ikke sjove. Det er det til gengæld, da violinist Lisbeth Sagen vandrer ind på afdelingen for børnekirurgi sammen med Ole Kibsgaard - som Annemone straks genkender fra Kaj og Andrea fra tv.

Den lille pige lyser op med et smil og på kort tid får hun samlet et par andre børn, der skal overvære koncerten i afdelingens køkken sammen med hende.

Cello og trompet i venteværelset

Tirsdag formiddag er Riget nemlig fyldt med musik, da DR Kultur følger sygehusets faste violinist Lisbeth Sagen rundt i huset med hendes musikerfølge.

For selvom hun kender gangene og personalet, så er denne tirsdag noget helt andet - det er begyndelsen på projektet "Musik på Riget", hvor Sjællands Symfoniorkester i samarbejde med Rigshospitalet spiller i hver en krog af huset.

"Det giver et rush"

Ønsket er at give både patienter, musikere og alle de pårørende en positiv oplevelse.

Så i dag spiller de mange musikere i små hold på skift rundt på venteværelser, i køkkener, ude på gangene og endda i sengestuerne.

- Jeg synes, at det kunne være en fed ide at fylde huset op med musik. Nu ved jeg ikke, hvordan det går de andre musikere, men jeg kan da mærke selv, at det giver et rush, siger kvinden bag projektet, Lisbeth Sagen, der håber, at projektet vender tilbage næste år.

Trist sang uden tårer

Også de ansatte nyder godt af musikken.

- Det spreder både ro og glæde og får også en afsmittende effekt på os andre. Vi får pulsen lidt ned, siger Marianne Gammeltoft, afdelingssygeplejerske for børneambulatoriet.

Men vigtigst af alt er jo patienterne. Og hos Lisbeth Sagen og Ole Kibsgaards gruppe er det børnene, der er i fokus i dag.

Flere steder lægger de ud med "Navnesangen" fra Kaj og Andrea. Og da Ole Kibsgaard introducerer sangen "Solen er så rød, mor" for det fyldte køkken på børnekirurgisk klinik, udbryder Anemone:

- Den kender jeg godt! Men den er lidt trist, så man kan godt begynde at græde, siger hun.

Slutter af med fælles koncert

Tårerne viser sig nu ikke hos den lille pige, der i stedet får sunget med på både den og ønskesangen "Elefantens vuggevise". Så blev ventetiden på en operation pludselig en smule kortere for Annemone og hendes far.

Tirsdag eftermiddag kulminerer den musikalske dag på hospitalet, når 60 musikere samles i kantinen og opfører Brahms' smukke 3. symfoni - det bliver den første koncert nogensinde med et symfoniorkester på Rigshospitalet.

  • Lisbeth Sagen (tv.) spiller fast på Rigshospitalet og særligt på børneafdelingerne. I dag fik hun selvskab af musikere fra Sjællands Symfoniorkester. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)
  • Annemone på 6 år nyder musikken på børnekirurgisk klinik. Hun sang med på Mariehønen Evigglad og også Elefantens vugevise, der var et musikønske fra hende selv. Den havde orkestret ellers ikke planlagt at spille. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)
  • Guitarist Ole Kibsgaard har flere gange spillet sammen med violinist Lisbeth Sagen (th.) på Riget. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)
  • Blæserne var også repræsenteret i dag på sygehusgangene. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)
  • Først koncert i venteværelset, så videre til et afdelingskøkken. Symfoniorkestets musikere fik i den grad prøvet at spille i noget andet end flotte koncertsale i dag. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)
  • Ole Kibsgaard sang for i dag, mens hans guitar fik selskab af både cello og violin på sygehuset i dag. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
1 / 6
Facebook
Twitter