Anthon fra Citybois står frem efter krænkelses-dom: 'Jeg har det dårligt med mig selv'

Sangeren er blikfang i en ny kampagne fra ligestillingsministeren, der skal oplyse unge om krænkelser på nettet.

Anthon Edwards Knudtzon fortæller nu for første gang om den dom, han fik i efteråret i Københavns Byret efter at have delt en krænkende video i 2015. Her ses han på et billede fra 2017. (Foto: Jens Dresling © Scanpix)

- Jeg hedder Anthon, og for fem år siden modtog jeg en krænkende video på Facebook. Og det vil jeg prøve at snakke om i dag.

Sådan lyder det fra den 21-årige Citybois-popstjerne Anthon Edwards Knudtzon i en video for den nye kampagne 'Digitale krænkelser koster', der er lanceret af ligestillingsminister Mogens Jensen (S).

I videoen ser man en tydeligt nervøs og alvorlig sanger, der for første gang taler offentligt om sin medvirken i den omfattende Umbrella-sag, hvor over 1.000 unge er blevet sigtet eller dømt for at dele en video af to 15-årige i en seksuel situation.

Anthon Edwards Knudtzon blev sidste år selv idømt 20 dages betinget fængsel for at have delt en krænkende video, og i dag fortryder han inderligt sine handlinger, fortæller han i kampagnevideoen, som du kan se her.

- Jeg blev dømt. Jeg har det dårligt med mig selv. Jeg har super dårlig samvittighed, siger han i kampagnevideoen.

- Man skal tænke det, som var det én selv, der var i den video. Hvis det var ens søster, hvis det var ens kæreste, eller hvis det var ens bedste ven, ville man nok ikke sende den videre til nogen andre, siger sangeren blandt andet.

Anthon Edwards Knudtzon åbner også op for, hvad det var, der gik galt, da han fik tilsendt videoen, som mange af hans jævnaldrende talte om. Dengang skænkede han ikke konsekvenserne en tanke – hverken for ham selv eller de krænkede.

- Det er ligesom: "Har I set den der video?". Og man er i besiddelse af den og ved, at der også er andre, der er i besiddelse af den, og de har sendt den videre. Så tror jeg også, at det bare er sådan: "Vil du også have den, så du kan se den eller vise den til dine venner?", siger han og fortsætter:

- Man tænkte fandeme ikke over det dengang. Det gjorde jeg bare ikke. Men det burde jeg. Man burde bare have tænkt over det – det burde man virkelig.

- Med ét klik kan man være med til at ødelægge et andet menneskes liv.

Anthon Edwards Knudtzon (th.) og Thor Farlov udgør duoen Citybois, der slog igennem i 'X Factor'. De har siden udgivet et album og en lang række singler, heriblandt 'Det kom som et chok', der udkom i januar. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

'Det er virkelig stærkt, at han gør det'

Formålet med kampagnen 'Digitale krænkelser koster' er at vise unge, hvad der er ulovligt, og hvornår man faktisk risikerer at overtræde straffeloven ved at dele noget på nettet eller de sociale medier.

Og med den aktuelle kampagnevideo med Anthon Edwards Knudtzon er ligestillingsministeren allerede godt på vej til at have skabt en effektiv løftet pegefinger, som unge vil lægge mærke til.

Det vurderer kommunikationsrådgiver Sune Bang, der kalder det stærkt, at et ungdomsidol som Anthon Edwards Knudtzon stiller op.

- Det er virkelig stærkt, at han gør det, og det er godt set af ham at stille sig frem, for det giver ham noget dybde, og han bliver jo også en del af det paradigmeskifte, der har været i forbindelse med krænkelser på nettet.

Og faktisk gør Citybois-sangeren noget her, som kan være svært at få mange andre aktører med på, når der skal laves reklamer, branding eller kampagner, siger Sune Bang – nemlig at vise svaghed.

- Det er effektiv kommunikation, når en person, som unge normalt ser op til, dyrker og følger på sociale medier, kommer med en indrømmelse. Det er ellers noget af det sværeste at få folk og virksomheder med på, selvom det er et effektivt greb, der virker hver gang, siger Sune Bang.

- Vi er ikke vant til, at folk viser svaghed, så det er meget stærkt, tilføjer han.

Ifølge en undersøgelse fra Red Barnet fra 2018 har cirka 22 procent af unge i alderen 13-17 år inden for det seneste år modtaget uønskede seksuelle beskeder eller billeder, mens cirka ti procent også har delt andres intime billeder uden samtykke inden for det seneste år.

Rettelse: Artiklen er opdateret, så det klart fremgår, at der var tale om krænkende billeder med et seksuelt indhold af voldsom karakter.

Facebook
Twitter