Anton Hjejle spiller hovedrollen i en ægte klassiker: Et skidegodt eventyr bliver aldrig for gammelt

'Den uendelige historie' er blevet kaldt verdens bedste børnebog, og den blev også filmatiseret. Nu kan den ses på Aarhus Teater.

Anton Hjejle ses i hovedrollen som den unge Bastian, der finder bogen 'Den uendelige historie'. Den leder ham ind i et helt nyt univers. (Foto: Emilia Therese © Aarhus Teater)

- Alle de karakterer, der er i historien, det er nogle, man kan spejle sig i, og de rummer os alle sammen, tror jeg. Der er en del af dem inde i mig og inde i dig.

Sådan lyder det fra den unge skuespiller Anton Hjejle, der spiller hovedrollen Bastian i Aarhus Teaters nyeste forestilling 'Den uendelige historie'.

Os, der var børn i 1980'erne og 1990'erne, vil sikkert nikke genkendende til netop den titel.

'Den uendelige historie' er nemlig en børnebog fra 1979, der blev filmatiseret i 1984, hvor særligt den store lyserøde drage, Falkor, efterfølgende nærmest er blevet en kultfigur.

Men det er også et eventyr, der aldrig går af mode, fordi de temaer, der behandles i historien, stadig er relevante, mener Anton Hjejle.

- Den handler jo om, at man gerne må stoppe op og fordybe sig og lade sig rive med af drømme. Men vi skal heller ikke glemme den virkelighed, vi er omgivet af. Og så handler den om sorg og om, at man aldrig er alene om de ting, der gør ondt. Og et skidegodt eventyr er vel aldrig for gammelt, lyder det fra den 26-årige skuespiller.

Titelsangen til filmen blev et kæmpe hit - hør det her:

0:00

Herunder beskriver han fire af de forskellige karakterer, man møder i historien:

Bastian

  • Barret Oliver spillede hovedrollen som Bastian i filmen. (© Constantin Film)
  • I teaterstykket ses Anton Hjejle i rollen som Bastian (Foto: Emilia Therese © Aarhus Teater)
1 / 2

- Bastian er en dreng på 10 år, som er alene med sin far, fordi han har mistet sin mor. Han er en forsigtig sjæl, der holder sig for sig selv, og så bliver han mobbet. Hans flugtmulighed er at læse i bøger. Det er hans måde at lægge alle hans problemer og sorg på hylden. Han vil hellere læse end at gå i skole.

- En dag finder han så bogen 'Den uendelige historie', og bliver i takt med han læser, helt opslugt og ender faktisk med at være en del af historien.

- I det her eventyr får han lov at møde sig selv og alle hans problemer. Han lærer at se sin frygt i øjnene og at tro på sig selv. Han tror, han læser om alle mulige andre, men det er spejlinger af ham selv. Og det er vel i virkeligheden der, fiktionen er bedst. Vi tror, det handler om alle mulige andre, men der, hvor vi bliver mest ramt, er i mødet med os selv.

Oh Land har lavet en ny titelmelodi til 'Den uendelige historie'. Hør et uddrag af den her:

0:00

Atreju

På teatret ses Ashok Pramanik i rollen som helten Atreju, der får hjælp af dragen Fuchur, men i filmen hedder dragen Falkor (Alan Oppenheimer lægger stemme til) og Atreju spilles af Noah Hathaway. (Foto: Emilia Therese © Aarhus Teater)

- Han er den diametrale modsætning af Bastian. Han er helten i 'Den uendelige historie'. Han bliver sendt ud for at skulle redde hele den fantastiske verden i historien kaldet 'Fantásien'.

- Han kan finde ud af alle de ting, som Bastian ikke kan. Han er populær og har medvind. Han kører bare med klatten. Bastian vil gerne være ligesom ham.

Fuchur

Den store flyvende drage blev verdenskendt efter filmen 'Den uendelige historie'. Den vækkes nu til live på ny på Aarhus Teater. (© Constantin Film)

- Lykkedragen, der hedder Falkor i filmen, men på dansk hedder Fuchur, den kender alle, tror jeg. Selvom jeg ikke selv har set filmen, så kender jeg den her drage. Den er vist også blevet brugt til GIF'er og den slags.

- Dragen kan hjælpe Atreju på vej på missionen. Den symboliserer håbet og viljen, drømmene og ikke mindst styrke.

- Den kan flyve en, hvorhen man vil. Og så er den bare en rigtig sød drage.

På Aarhus Teater har det været en stor opgave at lave en flyvende drage til et teaterstykke. Se dragen Fuchurs første flyvetur her:

Barnekejserinden

  • På Aarhus Teater ses Louise Bonde i rollen som Barnekejserinden. Her sammen med Anton Hjejle, der spiller Bastian. (Foto: Emilia Therese © Aarhus Teater)
  • Barnekejserinden blev i filmen spillet af Tami Stronach. (© Warner Bros Entertainment/Constantin Film)
1 / 2

- Hun er Fantásiens hersker. Hun er det højststående væsen i universet, og hun er skøn og lys, som dagen er lang.

- Hun er blevet syg, fordi det, der kaldes Intetheden, er ved at æde Fantásien op. Det er hende, som Atreju skal forsøge at redde.

Men hvorfor tror du, 'Den uendelige historie' stadig er relevant i dag - næsten 40 år efter, bogen udkom?

- Jeg tror da virkelig, at dels det med at huske at stoppe op og fordybe sig og tro på, at man godt må drømme og lade sig rive med, det er altid relevant.

- Og så handler det jo også om sorg, fordi vi ser en dreng, der har mistet sin mor og hans far. De er begge to i sorg, men kan ikke finde ud af at være sammen om det. Men det lærer de til sidst. Og det er vigtigt at huske, at man aldrig er alene om de ting, der gør ondt, siger Anton Hjejle.

'Den uendelige historie' har premiere på Aarhus Teater den 15. november og kan ses i teatret frem til den 21. december. Det er den første forestilling på den genåbnede 'Store Scene', der netop er blevet ombygget for 57 millioner kroner.

FacebookTwitter