App husker dig på, at du skal dø

Fem gange om dagen skal du tænke over, at du en dag skal dø. Så bliver du lykkeligere, siger bhutansk ordsprog.

Påmindelse fra WeCroak: Glem ikke, du skal dø. (© Katja Tuxen)

Glem ikke, at du skal dø.

Beskeden popper op på mobilen. Ikke noget om hvornår eller hvor, ikke noget om hvordan. Bare den nøgterne besked om at du ikke skal glemme, at du er dødelig.

I Romerriget var det en slave, der hviskede ’memento te mortalem esse’ i øret på de triumferende efter en krig, så de ikke gik hen og blev for overmodige.

Og inden for billedkunsten har memento mori-motiver som kranier og visnende blomster, timeglas, sæbebobler og slukkede stearinlys haft samme funktion, nemlig den at minde beskueren om, at livet er kort og at vi kun er her kortvarigt.

Vi kradser af

Men i dag kan det klares af en app. WeCroak (to croak er slang for at dø, fx kradse af, red.) hedder app’en, der tager sig af at sende beskeden ud fem gange dagligt - Don’t forget you’re going to die.

Og ved at swipe kan man så læse et citat, der på den ene eller anden måde handler om døden. Det kan være fra en kendt forfatter, som f.eks. Margaret Atwood eller Federico Garcia Lorca. Sidstnævnte er citeret for at sige: ”I hver en ting er der en påmindelse om døden. Stilhed, tavshed, sindsro er alle lærepladser”.

Når man swiper, får man så fx et citat som dette.

App’en er inspireret af et gammelt ordsprog fra Bhutan, der siger, at for at blive et lykkeligt menneske, skal man huske på døden fem gange dagligt.

Skaberne håber, at brugerne af app’en vil stoppe op, trække vejret dybt eller lave en lille meditation, når de modtager notifikationen. For så vil der lige så langsomt ske en forandring, skriver de på deres hjemmeside:

- Vi mener, at man ved regelmæssigt at betragte vores dødelighed ansporer til tiltrængte forandringer, accepterer det, vi er nødt til, slipper ting, der ikke betyder noget og ærer ting, der gør.

Vi er angste for døden

Umiddelbart vil de fleste have lidt svært ved at forstå, hvordan man skal kunne blive glad for at tænke på, at man en dag skal dø.

Men inden for tibetansk buddhisme har døden en særlig plads, hvor man netop ved at erkende døden kan slippe for sin dødsangst.

Det fortæller journalist og cand.mag. i religionshistorie Erik Meier Carlsen, der har været praktiserende buddhist i 44 år.

- Den (den tibetanske buddhisme, red.) forstår vores eksistens sådan, at vi er blevet fanget ind i et kredsløb af overlevelse. Det svarer meget godt til evolutionshistorien. Derfor kommer dødsangsten til at styre vores liv. Vi prøver hele tiden af overleve. Og det er mennesket forbandelse, at vi ved, at vi ender med en fiasko ved, at vi i sidste ende ikke overlever, fortæller han.

Dyb sorg bliver til dyb glæde

Det er naturligt for mennesket at frygte afslutningen på livet. Det er derfor, vi søger en masse midlertidig lykke og distraktioner, siger Erik Meier Carlsen.

Buddhismen er modsat. Den søger hele tiden at tænke på døden, på at alting skal forgå. Ved at have døden helt fremme i bevidstheden, kan man erkende, at døden er en mulighed for at forene sig med sin oprindelige væren. Og så kan man overvinde sin dødsfrygt og føle glæde.

- Men det er også en glæde, som ikke er uden en sorg. Altså der en dyb sorg, taler man om i den tibetanske buddhisme, ved at erkende det her. Men det er ikke en sorg, der nedbøjer en og gør en angst. Det er en sorg, man kan tilegne sig, og som kan åbne for en livsglæde på et helt andet niveau, end den man har adgang til.

App’en WeCroak koster 9 kroner og sender fem beskeder ud dagligt på tilfældige tidspunkter.

Facebook
Twitter