- Apple angriber den kunstneriske frihed

Når Peter Øvig er nødsaget til at censurere sine bøger på grund af Apple, er det et indgreb i den kunstneriske frihed, mener formanden for Dansk Journalistforbund.

Når Peter Øvig er nødsaget til at censurere sine bøger på grund af Apple, er det et indgreb i den kunstneriske frihed, mener formanden for dansk journalistforbund. (© Hippie Selskabet)

Forfatter Peter Øvig har været nødsaget til at censurere sine bestsellere, Hippie 1 og 2, da kæmpekoncernen Apples iBookstore nægter at sælge bøger med billeder af nøgne mennesker.

- Helt overordnet er det et indgreb i den kunstneriske frihed, siger Mogens Blicher Bjerregaard, formand for dansk journalistforbund til DR Kultur.

Produktet taber værdi

For at få sine bøger sat til salg, har Peter Øvig valgt at dække hippiernes kønsdele med æbler.

Men det burde ikke være nødvendigt for en kunstner at censurere sit eget værk for at tilfredsstille en stor virksomhed, da det går ud over kvaliteten, mener Mogens Blicher Bjerregaard.

- Politisk må man arbejde for at overbevise Apple og andre om, at når man udgiver materiale, så er det et produkt af den person, der har lavet materialet. For det går ud over værdien i produktet, hvis man begynder at censurere i det, siger han.

Læserne skal selv bedømme

Ifølge Mogens Blicher Bjerregaard, må værker forblive ucensurerede, da fortolkningen skal ligge hos læseren.

- En kunstner, en forfatter, skriver et værk, og så er det jo læserne og brugerne, som bedømmer, hvordan man vil modtage det og opfatter det. Det er ikke et mellemled, som skal ind og begynde at censurere værket, siger Mogens Blicher Bjerregaard.

Censur er en glidebane

Og det er ikke første gang, at en kunstner har måttet censurere i sit værk, for at få det godkendt af Apple.

I 2011 måtte den svenske kunstner Mats Johnson klistre gule post-it-mærkater over kønsdele i sin graphic novel "Hey Princess".

Hvis udviklingen fortsætter, vil der være meget mere censur i vente fra store virksomheders side.

- Det er en glidebane, at man begynder at censurere. Hvis man kan censurere her, kan man jo også censurere i andre situationer, siger Mogens Blicher Bjerregaard.

Facebook
Twitter