Apple-censur af Øvig vækker opsigt i Canada

Canadas mest udbredte avis Globe and Mail går nu ind i sagen om IT-giganten Apples censur af Peter Øvigs danske hippie-romaner.

Sagen om Apples censur af Peter Øvigs danske hippie-romaner er nået helt til Canada og landets mest udbredte avis Globe and Mail. (© Hippie Selskabet)

IT-giganten Apples censur af Peter Øvig Knudsens hippie-bøger har for længst bredt sig til resten af Europa, og nu har sagen også fundet vej til Canada, hvor en af landets største aviser onsdag bragte en kritisk artikel om censureringen af de danske bøger.

Det er den mest udbredte nationale avis, den canadiske Globe and Mail, der er gået ind i sagen om censuren af de danske historiske romaner.

Og selvom avisen kan referere til tidligere hændelser, hvor Apple på samme måde har censureret eller afvist værker, som de mente var stødende, er den canadiske avis forarget over sagen om de danske bøger.

Det er hyklerisk

Der er særligt to ting i sagen, der skaber bekymring på Globe and Mail. For det første finder de canadiske journalister det hyklerisk, at Apple nægter at sælge Øvigs bøger, fordi de viser billeder af danske hippier uden tøj, mens der gerne må stå to forskellige foto-bøger om studier af nøgne mennesker til salg på Apples digitale bogreoler.

For det andet er der sagen om ytringsfrihed, som Kulturminister Uffe Elbæk også har lagt vægt på.

- Er Apple nu blevet udnævnt til verdens moralske dommer? spøger Globe and Mail kritisk.

Virksomheder må ikke styre ytringsfriheden

Globe and Mail har selv forsøgt at få uddybende oplysninger fra Apple, men den canadiske Apple-afdeling havde ingen kommentarer til censuren.

Til gengæld har Globe and Mail talt med Kulturminister Uffe Elbæk, og han udtrykker bekymring for, at store virksomheder vil bestemme over ytringsfrihed og kunstnerisk frihed.

Røde æbler var ikke nok

Forfatter Peter Øvig Knudsen havde tidligere kortvarig succes med at placere røde æbler over de nøgne hippiers kønsdele, men Apple lod sig ikke overbevise, og virksomheden holder stadig fast i censuren, som både går ud over Peter Øvigs to bøger og den App-udgave, der var lavet til dem.

Facebook
Twitter