Arkæolog efter fund: Historien om Jelling skal revideres

Arkæologen bag det nye kirkefund i Jelling mener, at vi skal revidere vores historiske opfattelse af byen.

Fundet af kirken inde i Jelling kirke kan få betydning for hele den historiske opfattelse af Jelling, mener manden bag fundet Thomas Bertelsen.

- Det her betyder, at Jelling stadig har haft en central betydning op i 1000-tallet, ellers ville man ikke have bygget noget så usædvanligt og prestigefyldt som en stenkirke, siger Thomas Bertelsen som er kirkearkæolog.

Der er nemlig kun meget få stenkirker i Danmark fra den periode.

- Vi skal revidere hele vores forestilling om, at Jelling mister betydning efter Harald Blåtands død omkring 985, siger Thomas Bertelsen

Utraditionelle metoder

Thomas Bertelsen er især begejstret for måden, som det nye kirkefund blev gjort på.

- Arkæologi er jo en meget praktisk forskningsdisciplin. Normalt går vi ud og laver en udgravning og så finder ud af, hvad der kommer ud af det. Her skete det omvendte. Vi havde en idé, og så gik vi ud og satte spaden i jorden og fandt det. Det har vi bestemt ikke sikkerhed for at gøre ret ofte, siger han.

Thomas Bertelsen havde gennem længere tid haft en teori, om at en del af Jelling kirke tidligere havde udgjort en ældre kirkes hovedrum. Den teori fik han bevis for med fundet af kirken.

- Det er jo selvfølgelig en fantastisk fornemmelse, at få bekræftet en idé som er startet som et tankeeksperiment, siger Thomas Bertelsen

Facebook
Twitter