Arkitekt Henning Larsen er død

Arkitekten Henning Larsen, der blandt andet har tegnet Operaen i København, er død. Han blev 87 år.

Blandt Henning Larsens mest kendte bygninger er Handelshøjskolen på Frederiksberg, IT-universitetet i Ørestad, Nordeas hovedsæde ved Københavns Havn, universitetet i Trondheim og udenrigsministeriet i Riyadh, Saudi-Arabien.

Henning Larsen stod også bag Operaen i København, men det projekt endte i et bittert opgør mellem arkitekten og skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.

Midt i processen i 2002 forlod Henning Larsen byggeriet af Operaen i protest mod Mærsk Mc-Kinney Møllers indblanding.

Imod Henning Larsens vilje er det dog hans tegnestue, som lægger navn til den opera, der ifølge arkitekten blev ødelagt af skibsrederens indblanding.

Uddannet tømrer

Henning Larsen blev født i Videbæk i Vestjylland. Han blev uddannet som tømrer, før han blev optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademis arkitektskole, hvor han senere har undervist.

Efter yderligere studier i USA og Storbritannien og ansættelser i en række tegnestuer startede Henning Larsen sammen med en studentermedhjælper sin egen virksomhed i 1959.

I dag er der mere end 100 arkitekter ansat på Hennings Larsens Tegnestue på Vesterbrogade i København.

Henning Larsen modtog et væld af priser og hædersbevisninger. Senest Europa Nostra Prisen 2013 og i 2012 kunstens Nobelpris i arkitektur, Praemium Imperiale. I 2001 stiftede han Henning Larsen Fond, som har til formål at fremme og formidle arkitektur i bred forstand.

/ritzau/

Facebook
Twitter