Arkitekt vil have svævende cykelstier i kulfiber

Hvis arkitekt Kasper Guldager Jørgensen blev kulturminister ville vores storbyer få et nyt ikon, for cykelstierne skulle bygges som svævende "kulfiber-tubes".

3XN står blandt andet bag Københavns kommende multi-arena, og Kasper Guldager Jørgensen er direktør for tegnestuens innovationsenhed GXN. (© 3XN)

Vi skal turde noget mere, mener arkitekt Kasper Guldager Jørgensen fra den succesfulde danske tegnestue 3XN.

Han drømmer selv om svævende cykelstier i kulfiber, der snor sig over byens tage. En slags "kulfiber-tubes", som kunne forbinde for eksempel Nørreport med Rådhuspladsen i København.

Vi har netop bedt arkitekten om at komme med sit bud på, hvad han ville kaste sig over, hvis han var Danmarks kulturminister efter sommerferien. Og hvis han tilmed ikke skulle lade sig begrænse af budgetter.

En form for bredmaskede strømpebukser

3XN står bag bygninger som Godsbanen i Århus, Bella Sky Hotel i Ørestaden og Københavns kommende Multiarena. Og i spidsen for tegnestuens innovationsenhed, GXN, står altså arkitekt Kasper Guldager Jørgensen.

Og hvis han blev kulturminister efter sommerferien, skulle Danmark være kendt i hele verden som en cykelnation, hvor man ikke var bange for at eksperimentere med design og nye materialer.

- Venedig er jo kendt for sine gondoler, og så skulle vi være kendt for vores cykelstier som svævende højbaner, siger Kasper Guldager Jørgensen, og forklarer:

- Jeg forestiller mig sådan en form for bredmaskede strømpebukser, som bliver vævet i luftige konstruktioner. Og så kunne man bruge kulfiber eller naturfiber. Det er sådan en drøm om tredimensionelle cykelstier, og det giver jo også god mening i forhold til trafikken, siger han til DR Kultur.

Man skal turde at eksperimentere

I det hele taget ville han som kulturminister sørge for, at der blev eksperimenteret mere med nye og grønne materialer.

- Danmark kunne være et forgangsland for grønne materialer. Men det kræver, at man tilskynder til brug af dem, og at man tør eksperimentere, siger Kasper Guldager Jørgensen.

Du kan læse flere kendte kulturpersoners bud på, hvad de ville stille op med en titel som kulturminister uden budgetbekymringer sommeren over her på dr.dk.

Facebook
Twitter