Arkitekter om kongelig pris: Det er helt vildt fantastisk

​De unge arkitekter bag tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter modtager i år Kronprinsparrets Stjernedryspris. De håber på, det kan åbne folks øjnene for hele arkitektfaget.

Kronprinsparret uddeler hvert år to Stjernedryspriser, der går til spirende danske kulturtalenter. Og i år drysser hæderen ned over arkitekterne Søren Johansen og Sebastian Skovsted.

Tegnestuen Johansen Skovsted modtager Kronprinsparrets Stjernedryspris som en anerkendelse af deres "insisteren på en æstetik i det almindelige og for deres respekt for og dialog med den natur, der omgiver deres arkitektur", som det lyder i begrundelsen fra priskomiteen.

- Det er helt vildt fantastisk at få noget opmærksomhed og noget anerkendelse for det arbejde, vi laver, og vi håber rigtig meget at kunne fortsætte med at få projekter ind, som er lige så spændende som dem, vi har haft indtil nu, siger Sebastian Skovsted.

Arkitektur i naturen

De to arkitekter er uddannet fra Kunstakademiets arkitektskole i København, og det var også her de to lærte hinanden at kende. De seneste to år har makkerparret haft deres egen tegnestue Johansen Skovsted Arkitekter i Kødbyen i København.

Særligt deres arbejde med ombygningen af tre pumpestationer i det rige naturområde langs Skjern Å og projektet Tipperne ved Ringkøbing fjord, et fugleudkigstårn der netop er under opførsel, står som eksempler på, hvordan de formår at integrere arkitektur i naturen.

- Fra de tidlige skitser af et projekt har vi typisk dialogmøder med de lokale håndværkere og producenter. Vi synes, det er meget mere interessant at have den dialog kørende i stedet for at sidde hjemme i vores egen lille osteklokke og finde ud af, hvordan det helt perfekte projekt skal være og så risikere, at det møder en virkelighed, der slet ikke er sådan. Vi kan godt lide den modstand. Det tror jeg i virkeligheden, at vores projekter kun bliver bedre af, siger Sebastian Skovsted.

Arkitektonisk øjenåbner

Med prisen følger 50.000 kroner, som Søren Johansen og Sebastian Skovsted blandt andet gerne vil bruge på at udvikle og nytænke arbejdet med materialer.

- Der er rigtig mange bygninger i Danmark, der bliver opført uden arkitekter. Hvis vi med den her pris kan få fleres øjne op for, at et projekt faktisk kan blive bedre i sidste ende med de kvaliteter, det har at have arkitekter ind over, vil det gøre os rigtig glade, siger Sebastian Skovsted.

Den 8. oktober modtager arkitekterne Johansen Skovsted og årets anden prismodtager, musiker Mathias Heise, officielt årets to Stjernedryspriser, når Kronprinsparrets Priser 2016 løber af stablen i Musikteateret i Holstebro.

Du har mulighed for at se hele showet live, når prisoverrækkelsen bliver sendt lørdag den 8. oktober kl. 21:00 på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter