Athur flygtede fra Uganda: Nu er han til pride for første gang

For omkring et år siden måtte Athur flygte fra Uganda og søge asyl i Danmark, fordi han er homoseksuel. I dag deltager han i sit livs første pride i København.

Athur flygtede fra Uganda for et år siden. Nu håber han, at han vil få mulighed for at blive i Danmark, så han kan leve frit som homoseksuel.

- Jeg har smilet, siden jeg kom. Det er næsten ubeskriveligt. Det har været en lang vej, før jeg er kommet hertil. Jeg er virkelig meget glad for at være her og for at have muligheden for at være sammen med andre ligesom mig selv.

Athur sidder på en bænk tæt ved Københavns Rådhusplads, der i denne weekend er fyldt med regnbueflag i anledningen af Copenhagen Pride.

- Jeg føler mig i live. At være homoseksuel i Uganda er som at være i et fængsel. Hvis andre finder ud, at du er homoseksuel, så bliver du banket og risikerer at komme i fængsel. Der er ingen retfærdighed, siger han.

Det er første gang, at 17-årige Athur har været til pride. Og indtil videre elsker han det. For ham er det som at være sammen med en rigtig familie. En familie, han kan føle sig sikker sammen med.

Blev "opdaget" sidste år

Athur har vidst, at han var seksuelt tiltrukket af andre mænd, siden han var barn. Men det var først for lidt over et år siden, at han fortalte det til sin tante, som han voksede op med.

Athur havde mødt en anden fyr, som også var homoseksuel, og de to blev kærester. Men i april sidste år fandt den yngre kærestes mor ud af, at de to ikke kun var venner.

- Jeg husker tydeligt den dag. Det var en søndag, og jeg var hos min kæreste, da hans mor opdagede, at vi lå sammen på hans værelse. Hun begyndte at råbe højt for at få andre til at komme, og jeg skyndte mig at tage så meget tøj på, jeg kunne og løb ud ad huset og ind i bushen. Jeg kunne høre, at jeg blev jagtet af flere mænd.

Udenfor var det mørkt, og det lykkedes ham derfor at slippe væk. Derefter tog han hjem til sin tante.

- Da fortalte jeg hende, hvad der var sket, og at jeg var homoseksuel. Jeg havde ingen andre muligheder. Men hun sagde, at hun ikke kunne tage sig af mig, fordi det også er ulovlig at hjælpe homoseksuelle i Uganda. I stedet hjalp hun mig med at få en flybillet til Danmark, fortæller han.

Tør stadig ikke være åben om sin seksualitet

Siden Athur ankom i juli sidste år, har han boet i et asylcenter i Jylland. Selv om han er glad for at være ankommet til Danmark, hvor det ikke er strafbart at være homoseksuel, så tør han stadig ikke være åben om sin seksualitet i asylcenter. Risikoen for at nogen på en eller anden måde vil straffe ham er simpelthen for stor, mener han.

- Det er kun få, der ved det, og jeg har bedt dem om ikke at sige det videre til nogen. Der er et stort miks af forskellige mennesker i centeret, og jeg frygter, at nogen vil bryde ind på mit værelse, hvis jeg er åben om det, siger han.

Derfor er han også glad for, at den frivillige organisation LGBT Asylum har givet ham mulighed for at tage togturen fra Jylland til København for at deltage i hans livs første pride.

- Jeg elsker virkelig at være her til priden. Man ser en masse mennesker fra Danmark og fra mange andre lande, og man kan mærke, at man ikke er hadet, bare fordi man er homoseksuel. Jeg vil bare gerne være mig selv, samtidig med at jeg kan være i fred. Jeg vil kunne vise, hvem jeg er og blive respekteret for det.

Athur venter stadig på en afgørelse om, hvorvidt han kan blive i Danmark eller skal sendes tilbage til Uganda.

Af sikkerhedsmæssige årsager har Athur ønsket kun at optræde med sit fornavn. Athurs fulde navn er redaktionen bekendt.

Facebook
Twitter