Bæredygtighed og kindkys: Topmøde lokker udenlandske modefolk til København

Kronprinsesse Mary, Honduras præsident og modefotograf Mario Testino er alle til topmøde om bæredygtighed i den danske hovedstad i dag. Men hvad kan branchen egentlig gøre?

Kronprinsesse Mary på scenen som den første taler ved modetopmødet Copenhagen Fashion Summit, der samler modefolk fra hele verden i den danske hovedstad. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

En række chauffører i skjorte og slips nyder solen ved siden af de sorte biler, der står parkeret foran Koncerthuset ved DR Byen i København.

Med andre ord: A-listen fra modebranchen og andre prominente gæster er ankommet til Amager.

Kronprinsesse Mary er her. Det samme er udenrigsminister Kristian Jensen, politikere, direktører, modekendisser samt mere eller mindre kendte branchefolk og journalister fra det meste af verden.

Anledningen er dagens topmøde Copenhagen Fashion Summit, der for fjerde gang siden 2009 sætter fokus på bæredygtighed i tøjbranchen.

Og bæredygtighed er i den grad et emne, der lokker modefolk til byen. Selv fotografstjernen Mario Testino og Honduras præsident, Juan Orlando Hernández, dukker op i dag.

Mere end 1200 - velklædte - mennesker har for længst købt billet til det udsolgte arrangement, der i år sætter særligt fokus på ”ansvarlig innovation”.

Smalltalk, kindkys og alvorlige emner

Ved siden af den lange kø for at komme ind til topmødet bliver tv-vært Camilla Ottesen interviewet om, hvorfor hun er mødt op til sådan et arrangement.

Og oppe i foyeren kan man spotte kendte modedanskere som Uffe Buchard og Kim Grenaa – der i øvrigt er iført et lysegrønt, blomstret forårsjakkesæt - mens der smalltalkes højlydt på diverse sprog omkring en.

Om lidt skal Kronprinsesse Mary åbne topmødet med en tale, men halvdelen af publikum kæmper sig stadig vej til salen og det næste kindkys.

- Vi kommer vist alle sammen til at være "fashionable" forsinket, lyder det kækt fra en lyshåret og engelsktalende kvinde på rulletrappen.

Foran hende står en ung kvinde iført mønstret, løs skjorte og et hijab-tørklæde om hovedet. Og foran hende står mænd i moderigtige jakkesæt eller opsmøgede bukser samt kvinder i alt lige fra gadesmarte sneakers til høje hæle og sommerkjoler.

Kronprinsesse Mary fik blomster, da hun ankom til modetopmødet Copenhagen Fashion Summit i DR's Koncerthus. Her ses hun med direktør for Danish Fashion Institute, Eva Kruse. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Kronprinsessen: Kvindelige fabriksansatte er en del af løsningen

Da samtlige gæster er samlet i salen, og dørene lukkes, byder kronprinsesse Mary velkommen og sparker dagens fokus på bæredygtighed i gang med en helt konkret opfordring:

- Da flertallet af arbejdere i modeindustrien er kvinder, kan vi ikke arbejde for mere bæredygtighed uden dem som en del af løsningen, siger kronprinsessen og slår et slag for bedre arbejdsforhold for kvinderne:

- Industrien må identificere og implementere handlinger, der sikre kvinders rettigheder og som skaber fair arbejdsforhold og -miljøer.

Ligesom kronprinsessen glæder udenrigsminister Kristian Jensen, der er dagens anden taler, sig over den overvældende interesse for topmødet i København. Men han understreger også, at der skal gøres noget.

- Politikerne kan ikke gøre det alene – ikke uden modebranchen, siger han og peger konkret på sidste års fælles handlingsplan, der skal gøre Skandinavien førende indenfor bæredygtigt design og produktion.

Eva Kruse fra Danish Fashion Institute og udenrigsminister Kristian Jensen hilser på den kendte mode- og portrætfotograf Mario Testino i Koncerthuset. Sidstnævnte er i øvrigt også aktuel med en udstilling i hovedstaden. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Dødsulykke skabte nye tanker i branchen

Derudover nævner ministeren fabriksbygningen Rana Plaza i Bangladesh, der kollapsede i 2013 og dermed dræbte mere end 1100 tekstilarbejdere og sårede endnu flere.

- Det blev en ”game changer” for modebranchen, siger Kristian Jensen.

Ulykken i Bangladesh er da heller ikke glemt blandt dagens mange talere. Den står stadig som en skræmmende påmindelse om, hvad der kan ske, hvis ikke modebranchen har styr på sine produktionsforhold.

Men også tøjindustriens image som en af de mest forurenende og vandforbrugende brancher i verden fylder denne formiddag. Bare produktionen af et par jeans kræver enorme mængder vand.

Tøjmærke: Lad os reparere dine gamle klude

Derfor indtager Rick Ridgeway, der står bag tøjfirmaet Patagonia, også scenen. Han er dagens første gode eksempel på, hvordan man rent faktisk får bæredygtighed og tøj til at følges ad.

Patagonia er blandt andet kendt for projektet ’Worn Wear’, hvor kunder kan aflevere deres slidte Patagonia-kluns og få det repareret.

Derudover er det også muligt at købe mærkets fleecejakker, våddragter og bukser brugt, hvis man ikke allerede ejer noget af det praktiske tøj.

- Vi ønsker at gøre mindst mulig skade med vores produktion, siger Rick Ridgeway, mens han viser, hvordan en Petagonia-bil kører USA rundt for at hjælpe folk med tøjreparationer.

  • Honduras præsident Juan Orlando Hernández - her med sin hustru - er også blandt dagens talere på topmødet Copenhagen Fashion Summit. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)
  • Dagen bød også på en debat om mediernes rolle, når det gælder om bæredygtighed i modebranchen. Her er det redaktør Edwina Mccan fra australske Vogue, Bandana Tewari fra Vogue India og chef for The Business of Fashion, Imran Amed. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)
  • Rick Ridgeway fra Patagonia Outdoor Clothing har allerede godt gang i en kampagne, der opfordrer til at bruge brugt tøj. Han fik derfor store klapsalver med på vejen i dag. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)
  • Hannah Jones, der er ansvarlig for Nikes bæredygtighed, sagde i sin tale, at en branche, der prøver at være "mindre dårlig" for miljøet, ikke er godt nok. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)
1 / 4

Hellere strikkede sneakers end almindelige stofsko

Efter ham følger Hannah Jones fra Nike, som taler om, hvordan man hos sportsmærket arbejder på at udvikle og bruge materialer, der holder længere.

Og hvis du har lagt mærke til, at det er blevet moderne med strikkede kondisko, så er det ikke kun fordi, det ser godt ud – det er også mere bæredygtigt at producere dem end sko, der kræver stof og syninger, forklarer Hannah Jones.

Resten af dagen bombarderes gæsterne med flere gode eksempler og mulige løsninger. Og på vejen ud af Koncerthuset kan man hapse en naturlig og genbrugelig vandflaske, der er lavet af et bambusrør.

Modebranchen har tydeligvis sat alt ind på bæredygtighed.