Bagedyst-darlingen Iben har vendt op og ned på sit liv: 'Jeg kunne ikke holde mit spejlbillede ud'

Iben Devantie er gået fra 105 til 56 kilo.

(Foto: © Klaus Bo Christensen, Ritzau Scanpix)

Iben Devantie er en vaskeægte bagedyst-legende.

Hun blev i 2016 kendt for sin smittende latter og famøse numse-kage med tilhørende 'røvgevir'.

Men selvom hun også nåede at blive kåret til mesterbager, måtte hun forlade bagekonkurrencen i sidste øjeblik, da hun blev sendt hjem af dommerne i semifinalen og måtte vinke farvel til de andre deltagere.

- Det er til dags dato den vildeste oplevelse, jeg har haft. Men jeg var faktisk også lidt lettet, da det var slut. Det er svært for folk at sætte sig ind i, men man bruger virkelig meget tid på det, siger den i dag 43-årige Iben Devantie.

Gense, da Iben Devantie bedrev den famøse pariserrøv-kage i 'Den store bagedyst' i 2016.

Men selvom hun udadtil virkede overskudsagtig og var begunstiget med et humør, selv Ole Henriksen ville være misundelig på, så var det med et ængsteligt sind, hun satte sig ned for at se første afsnit.

Iben Devantie havde over årene nemlig taget mange kilo på, og særligt hendes graviditet i 2014 havde haft stor indflydelse på hendes vægt.

- Jeg vejede 105 kilo, da jeg var størst i forbindelse med min graviditet. Og jeg er halvanden meter høj. Så jeg var jo nemmere at gå hen over end udenom, siger hun.

Idéen havde været at tabe sig, inden optagelserne til programmet gik i gang, men det var ikke gået helt så godt, som Iben Devantie havde håbet på.

Vægten sagde i 2016 godt nok 78 i stedet for 105 kilo, når hun trådte op på den omkring optagestart. Men Iben Devantie var ikke tilfreds med den udgave af sig selv, der skulle på skærmen.

- Jeg var ked af, at folk, jeg ikke havde set i tyve år, skulle se, hvor stor jeg var blevet, siger hun.

Iben Devantie som 105 kilo tung, nybagt mor i 2014. (© privat)

Fik konstateret diabetes

Iben Devantie fortæller, at hendes hænder og fødder mindede hende om Anne og Lottes små, tykke dukkefingre, da hun vejede mest under graviditeten tilbage i 2014. Det handlede bare om at få sit barn og ellers forsøge at komme til at ligne et normalt menneske igen.

- Lægerne anslog, at jeg havde omkring tyve kilo væske i mig, siger Iben Devantie og fortsætter:

- Jeg holdt op med at kigge mig i spejlet. Jeg kunne ikke holde det ud. Det føltes som om, det var meget ude af mine hænder. Jeg kunne ikke gøre noget. Jeg sad bare og tudede. Det var helt forfærdeligt.

Iben Devantie havde så meget væske i kroppen efter sin fødsel, at hun sammenlignede sine hænder og fødder med Anna og Lottes. (© Privat)

Men i februar i år fik Iben Devantie en besked, der ændrede hendes liv.

Hun fik konstateret type 2-diabetes.

- Jeg havde nok haft det i nogle år, før jeg gik til lægen, lyder det fra Iben Devantie, der brugte nogle uger på at sunde sig og finde hoved og hale i, hvad hun nu skulle stille op.

Men da hun først læste om bivirkningerne ved sukkersyge, om end de var langsigtede og ekstreme, så var hun ikke i tvivl om, at hun måtte gøre noget. Ikke mindst af hensyn til sin søn.

- Jeg ville ikke være blind eller have amputeret mine ben. Det kan ende ret alvorligt. Og jeg har min dreng på fem, så jeg skylder ham at tage mig sammen, siger hun.

Har halveret sin vægt

I dag er kagecreme så blevet skiftet ud med kål og karotter, og Iben Devantie har på seks måneder smidt 18 kilo, så hun nu er nede på 56 kilo. Altså næsten halvt så meget, som da hun var på sit største.

- Det føles dejligt. Det er virkelig fantastisk, siger hun med tydelig begejstring i stemmen.

Vejen til det flotte resultat har været en kostomlægning, der udelukker mere eller mindre alle kulhydrater, der ikke kommer fra grøntsager.

- Jeg er rigtig glad for rugbrød og kartofler, så jeg forudså, at det kunne blive en stor udfordring. Man det skulle prøves. Og ganske rigtigt var de første dage et sandt helvede, hvor jeg tænkte: 'Det her overlever jeg aldrig', siger Iben Devantie.

Iben Devantie følger den såkaldte keto-diæt, hvor man har fokus på at skære næsten alle kulhydrater fra sin kost. (© Privat)

Men Iben Devantie hankede op i sig selv, og nu kan hun være i de gamle klude, hun har haft gemt i skabet i over 20 år.

Til gengæld er der opstået nye problemer i forbindelse med vægttabet, hun har skullet forlige sig med.

- Der er kommet nogle rynker, der ikke var før. Men jeg er 43 om lidt, så jeg kan heller ikke forvente at ligne en på 22. Så jeg fortæller mig selv, at det er okay. Det må man tage med, siger hun.

Hun indrømmer også, at hun ikke er blevet fanatisk eller madforskrækket. Når hun når sit mål skal det eksempelvis også fejres med en kaloriebombe af de helt store.

- Jeg elsker træstammer. Og det skal fejres med en ordentlig en af slagsen, for jeg må jo ellers ikke spise dem længere. Så det er hårdt at lave dem nu. Jeg kan stå med næsen nede i dem og nærmest sniffe energien ud af dem, griner hun.

Iben Devantie måler 150 centimeter og vejer i dag 56 kilo. Hun håber at nå i mål med 52 kilo, inden året er omme. (© Privat)

Ibens egne favoritter fra 'Den store bagedyst'

Zoo-kage: Jeg er nødt til at nævne kagen til min søn Sigurd, fordi han er det, der betyder allermest i verden for mig.

Pariserrøv-kage: Det var sgu da for skægt! Og så landede den på forsiden af Daily Star i England med rubrikken Danish 'bake off' gone wild: Someone literally baked an ass.

Hjertekage: Jeg fik endelig ros af Mette og Jan! Jeg blev mesterbager i det program, og så var kagen til min mand, som har været den største støtte gennem Bagedysten