Bagedyst-deltager 'gik i panik' fra første sekund – men blev alligevel ugens mesterbager

Årets første mesterbager begyndte først at bage under corona-lockdown.

Årets første mesterbagerforklæde gik til en deltager, der i den grad imponerede dommerne. (Foto: © Dr)

Spoiler-advarsel: Denne artikel indeholder detaljer om første afsnit af Den store bagedyst. Har du ikke set det? Så kan du se afsnittet i DRTV.

- Det var helt vanvittigt!

Sådan lyder reaktionen fra 40-årige Klaus Andersen, der sikrede sig årets allerførste mesterbagerforklæde i Den store bagedyst, der lørdag blændede op for en spritny sæson.

Her indtog ti nye og håbefulde deltagere det ikoniske, hvide bagetelt, hvor kagetalenterne de næste mange uger skal bage, piske og sprøjte sig vej mod titlen som årets Bagedyst-vinder.

Og i premiereprogrammet var det altså Klaus, der kom bedst fra start og formåede at imponere dommerne med sine kagekreationer.

- Det var et helt vildt og næsten surrealistisk øjeblik, da Timm (Vladimir, programmets vært) fortalte, at jeg havde vundet forklædet, fortæller Klaus.

- Inden optagelserne var mit personlige mål faktisk bare, at jeg ville nå at vinde et mesterbagerforklæde. At det så skulle ske allerede i første afsnit, havde jeg ikke lige turdet håbe på, siger han med et grin.

Gik i panik under overraskende udfordring

Bagedyst-debuten var dog ikke uden udfordringer for Klaus og de andre deltagere. Dommerne valgte nemlig at udsætte årets nye Bagedyst-kuld for hele to hemmelige udfordringer i premiereafsnittet.

Her blev deltagerne først – til deres store overraskelse - bedt om at bage en lagkage inspireret af den kage, de måneder forinden havde bagt til deres Bagedyst-audition, mens de senere skulle smage og gætte sig frem til den hemmeligholdte opskrift på konditor-klassikeren kartoffelkagen.

En ilddåb, der særligt satte Klaus' kontrol-gen på prøve.

- Jeg gik ret meget i panik i de første fem minutter af den første udfordring. Jeg er typen, der godt kan lide struktur, planer og at vide, hvad jeg skal. Så da jeg pludselig stod der og skulle bage en flot lagkage ud af det blå, fik jeg lige et godt sug i maven.

Trods nerver og kontroltab lykkedes det alligevel Klaus at komme i mål med både lagkage, kartoffelkage og ikke mindst det kage-selvportræt, deltagerne skulle kreere som ugens mesterværk.

Nerverne sad uden på tøjet, da Klaus indtog bageteltet i første program af 'Den store bagedyst 2022'. (Foto: © Carsten Mol, DR)

Særligt sidstnævnte, hvor Klaus havde udformet et chokolade-selvportræt inklusiv en "træramme" støbt i mørk chokolade, fik rosende ord fra Bagedyst-dommerne Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo.

- Det var vanvittigt og virkelig overvældende at få så meget ros fra dommerne. Selvom det jo "bare" er en skide kage, så betyder det alligevel helt vildt meget, fordi det er noget, man har brugt så meget energi og tankevirksomhed på, forklarer han og fortsætter:

- På en måde bliver dommernes ros jo ikke blot en cadeau til kagen, men også til mig, min kreativitet, mine idéer og mit håndværk. Derfor betyder den form for anerkendelse virkelig meget.

Herunder kan du se de tre kager, der sikrede Klaus sæsonens første mesterbager-forklæde:

  • Klaus' selvportræt fra første program med smage af blandt andet chokolade, sort sesam og citrusfrugten yuzu. (Foto: © Dr)
  • Klaus' lagkage, som dommer Katrine Foged Thomsen kaldte "super flot og skarp". (Foto: © Dr)
  • Klaus' kartoffelkager fra første program, der sikrede ham en andenplads i den hemmelige udfordring. (Foto: © Dr)
1 / 3

Tvivlede på egne evner

For Klaus selv var det faktisk lidt af en overraskelse, at netop han skulle løbe med årets første mesterbagerforklæde. For modsat andre af årets deltagere er kagedej og sprøjtetyl nemlig et ret nyt bekendtskab for den 40-årige vestjyde.

Faktisk begyndte han først for alvor at bage under corona-lockdownen, hvor kedsomheden fik ham til at kaste sig over den famøse surdej, der blev en trend i mange køkkener under coronakrisen.

- Jeg startede med at bage brød og virkelig nørde mig ned i alle aspekter af surdejen. Senere begyndte jeg så at bage kager, som jeg også synes var ret sjovt, selvom jeg egentlig altid har gjort mig mest i det salte køkken, fortæller han.

Med tiden lærte Klaus at mestre kagekunsten i så høj grad, at flere i omgangskredsen begyndte at bestille fødselsdags- og festkager hos ham. Samtidig begyndte vennerne at foreslå, at han meldte sig til Den store bagedyst.

Klaus er 40 år og bor til daglig på Frederiksberg med sin kæreste Thomas. Han har tidligere arbejdet som skuespiller og sanger, men ernærer sig i dag som it-business-analyst. (Foto: © Carsten Mol, DR)

Klaus tog udfordringen op og meldte sig konkurrencen. Men selvom han endte med at komme gennem nåleøjet og rent faktisk fik en plads i programmet, tvivlede han stadig på sine evner, da han nogle måneder senere for første gang trådte ind i bageteltet.

- Mine nerver sad i den grad ude på tøjet, og det var svært ikke at tænke: "Er jeg nu faktisk god nok til at stå her?". Jeg kan godt være lidt hård ved mig selv, så jeg var ret spændt på, om jeg nu kunne leve op til både mine egne og dommernes forventninger. Så meget havde jeg jo heller ikke bagt på det tidspunkt.

Særligt udfordringen med at bage kartoffelkager uden en opskrift satte Klaus' bageevner på en prøve. - Jeg er klart mest til at bage ud fra en opskrift, fortæller han. (Foto: © Dr)

Et pres at leve op til mesterbagertitel

Bagedyst-debuten gik dog som bekendt meget godt og endte med både storros fra dommerne og titlen som årets første mesterbager.

Den gode start er dog også med til at lægge et fornyet pres på Klaus' skuldre.

- Den sejr gav mig helt klar en tro på, at det her var noget, jeg kunne finde ud af. Men samtidig kan jeg også mærke, at det lægger et pres på mine skuldre. Med sådan et forklæde om livet har du jo pludselig noget, du skal leve op til. Nu skal du bevise, at du kan levere og ikke bare var heldig en enkelt gang.

Der var ingen, der blev sendt hjem i lørdagens første afsnit, og derfor er alle årets deltagere igen med i konkurrencen, når Klaus i næste uge skal forsvare sin titel som mesterbager.

Hvordan det går, kan du se næste lørdag DRTV og DR1.