Balloner flyver sydkoreansk kultur til Nordkorea

Sydkoreanske sæbeoperaer, musik og selv pophittet 'Gangnam-style' sendes til Nordkorea blandt andet via balloner.

I fredags offentliggjorde den sydkoreanske rapper Psy opfølgeren til verdenshittet Gangnam-style. Nu kan sangen være på vej til Nordkorea via ballon.

Man har set dem græde i kor til Kim Jung Ils begravelse og hylde deres nye leder Kim Jong-un i snorlige rækker.

Men endnu er der ingen officielle fotos af nordkoreanere, der danser som heste og svinger imaginære lassoer til det sydkoreanske verdenshit 'Gangnam-style'.

Det betyder dog ikke, at nordkoreanerne ikke bliver eksponeret for sydkoreansk og vesterlandsk kultur - som for eksempel dem sydkoreanske rapper Psy's sange. Det skriver det svenske telegrambureau TT ifølge svt.se.

Balloner med kultur og GPS

For vesterlandske kulturprodukter smugles i stor stil til Nordkorea og udfordrer det diktatoriske regimes monopol på information.

Både film, tv-serier, litteratur og musik, derunder 'Gangnam-style', finder vej over grænsen til Nordkorea, siger doktor Kim Yun-Tae, generalsekretær i menneskerettighedsorganisationen NK net i Seoul.

- En populær sydkoreansk sæbeopera kan være tilgængelig i Nordkorea en uge efter, det er blevet sendt i tv her i Sydkorea, siger han til TT.

Nordkorea holder grænserne hermetisk lukkede - også adgangen til vesterlandsk kultur på nettet og internettet i det hele taget.

Derfor er man nødt til at tænke i alternative smuglingsmetoder, hvis man vil sende noget nord på. Blandt andet bruger man balloner forsynet med GPS-sendere.

Organisationen NK net sender først og fremmest politisk materiale, men de sender også kulturprodukter til deres nordiske naboer. Nogle af ballonerne er nået helt til Pyongyang, siger generalsekretær Kim Yun-Tae.

Danser 'Gangnam-style' i smug

Ifølge en rapport med titlen 'A Quiet Opening', hvori man har interviewet nordkoreanske afhoppere og flygtninge, har de fleste nordkoreanere været i kontakt med forbudt udenlandsk kultur.

Og ifølge organisationen Free North Korea Radio danser mange nordkoreanere i smug den verdensberømte hestedans fra 'Gangnam-style'-videoen.

Sender dvd'er skjult i pakker

An Myeong-Chul er chef for organisationen Free NK Gulag, der arbejder for menneskerettigheder i Nordkorea. Organisationen er nogle af dem, der regelmæssigt sender vesterlandsk kultur til Nordkorea via usb-nøgler og dvd'er gemt i pakkeforsendelser fra Kina. Han kunne godt finde på at sende Psy's nyeste sang til Nordkorea.

- Jeg vil lytte til sangen. Hvis den er god, så vil jeg sende den til Nordkorea, siger han til TT.

Facebook
Twitter