Barbie gør op med racisme i ny video: Nu bliver hun hyldet

I en ny video konfronterer den populære dukke racisme, og det får ros af brugerne.

Barbie (til højre) taler om racisme med sin veninde Nikki i en ny video på Barbies officielle YouTube-konto, hvor dukken har næsten ti millioner abonnenter. (© youtube)

Den seneste bannerfører i kampen mod racisme er ingen ringere end Barbie.

Ja, dén Barbie. Altså dukken med de uforholdsmæssigt lange ben og det flotte lyse hår.

Forvirret? Så hæng lige på et øjeblik.

For Barbie er ikke kun en fysisk dukke, der kommer i en glitrende æske i næsten enhver legetøjsbutik verden over. Hun er også stjernen på sin egen, officielle YouTube-kanal, hvor hun i animeret form fortæller om alt fra bageopskrifter til, hvordan hun har det, når hun føler sig vred eller trist.

I en ny video på kanalen tager hun så favntag med racisme. Det gør hun sammen med veninden Nikki, og videoen er allerede blevet rost vidt og bredt for at være "indsigtsfuld" og "en god samtalestarter".

- Millioner af mennesker står sammen i kampen mod racisme verden over. Det gør de, fordi folk alt for ofte og i al for lang tid er blevet uretfærdigt behandlet. Nogle gange bliver de endda overfaldet på grund af deres hudfarve, siger Barbie blandt andet i videoen.

'Det her er helt klart ikke Barbie fra 1980'erne'

Veninden Nikki, der er sort, bliver af flere rost for at have meget taletid i videoen, hvor Barbie ofte forholder sig aktivt lyttende til, hvad hendes veninde fortæller.

Nikki fortæller blandt andet om konkurrence om at sælge klistermærker, hvor hun og Barbie deltog.

- Vi delte os op for at se, hvem der kunne sælge flest. Mens jeg befandt mig på promenaden, blev jeg tre gange stoppet af strandens sikkerhedspersonale. Betjenten troede, jeg gjorde noget forbudt, selvom jeg gjorde nøjagtig det samme som dig, siger Nikki henvendt til Barbie.

Videoen er i skrivende stund blevet set 600.000 gange på Barbies officielle YouTube-kanal, der har imponerende 9,7 millioner abonnenter, mens den på Twitter er blevet set 110.000 gange.

Og mange af dem, der har set den, roser dens indhold:

- Et overraskende indsigtsfuld indlæg om racisme. Det her er helt klart ikke Barbie fra 1980'erne, skriver en bruger, mens en anden mener, at "det her var en god samtalestarter for mine børn. Barbie er kommet langt de seneste år".

Prøver at indfange tidsånden

Det er dog ingen tilfældighed, at Barbie er begyndt at tage favntag med emner som racisme. Det siger Lisa McKnight, der er senior-vicepræsident hos Mattel, som står bag Barbie-dukken, til Insider:

- Vi har givet et løfte til det sorte samfund om at benytte vores globale platform til at tackle vigtigere emner som for eksempel racisme - blandt andet ved hjælp af Barbie som YouTube-blogger.

Barbies opgør med racisme er dog ikke det eneste skridt, Mattel har taget i retning af at gøre Barbie til en mere bevidst dukke.

Sidste år lancerede man en kønsneutral dukkekollektion under navnet 'Creatable World' og indenfor de senere år er Mattel også begyndt at præsentere Barbie-dukker med forskellige hudfarver og former.

Kort hår eller langt hår? Bukser, shorts eller tylskørt? Du vælger selv udtrykket med Mattels 'Creatable World'-dukker. (© Mattel)

Det har man gjort for fortsat at være relevant, mener kønsforsker ved Roskilde Universitet Karen Sjørup:

- Barbie var vel egentlig gået lidt af mode. Hun er ofte blevet kritsiteret for sine flere meter lange ben og utroligt smalle talje. Man har derfor været nødt til at prøve at indfange tidsånden og være mere dér, hvor folk er i dag.

Derfor giver det god mening, at dukken nu italesætter racisme, mener hun:

- Jeg synes kun, det er positivt, at Mattel vælger at bruge deres platform til at tale om racisme. USA er stadig et meget opdelt samfund, og måske kan sådan en video føre til bare en lille smule mere indbyrdes forståelse blandt de halvstore børn.