Bare baller, bryster og pelsjakke: Kunstnere protesterede mod forbud mod koranafbrændinger

Protesten udmøntede sig i et positivt møde med kulturministeren.

Selvom høringsfristen for lovforslaget om at stoppe koranafbrændinger udløb i fredags, fortsætter det kunstneriske oprør. Og her til formiddag blev der taget nye protestmidler i brug.

Iført pelsjakke, pelshat, paryk og støvler vandrer to medlemmer af perfomance-gruppen Persona Non Grata langs de københavnske kanaler mod Kulturministeriet med et stort banner, hvor der står: "Forsvar kunstnerisk frihed".

Og da de ankommer til Kulturministeriet lægger de banneret ned og tager pelsjakkerne af.

De lader banneret ligge på fliserne foran ministeriets indgang. Og fortsætter ind mod ministeriets reception.

Stort set helt nøgne.

Med sig har de en gave til Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Et sammenrullet banner fyldt med underskrifter fra folk, der er imod lovforslaget, der skal forbyde "utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund". Altså heriblandt koranafbrændinger.

- Vi er bekymrede for, at nogle kunstneres praksis kriminaliseres, siger Astrid Lindhart, der er medlem af Persona Non Grata.

Ministeren var dog ikke selv tilstede for at modtage gaven.

Så kunstnerne kunne vandre ud igen. Tage pelsjakkerne på. Samle banneret med skriften "Forsvar kunstnerisk frihed" op og håbe på, at ministeren ville modtage deres budskab.

Og det gjorde han.

For senere sad de til møde med ministeren.

  • Foto: Linnea Albinus Lande, DR
  • Foto: Linnea Albinus Lande, DR
  • Foto: Linnea Albinus Lande, DR
  • Foto: Linnea Albinus Lande, DR
  • Foto: Linnea Albinus Lande, DR
  • Foto: Linnea Albinus Lande, DR
1 / 6

Tak for at blande jer i debatten!

Kulturministeren var til møde med de andre ministre i regeringen, da Persona Non Grata kom forbi med deres gave.

I fredags lavede gruppen banneret ved teateret Sort/Hvid i København. Og her har alle haft mulighed for at skrive under.

Det delte de på deres Instagram, og det fik Jakob Engel-Schmidt til at kommentere:

- Tak for at blande jer i debatten! Det gør kæmpe indtryk på mig, og jeg forstår jeres bekymring, skrev ministeren.

Til Kulturen på P1 fortæller ministeren, at han efter det opslag inviterede Persona Non Grata og teateret Sort/Hvid til dialog.

Og det blev der fulgt op på efter dagens protest, hvor ministeren holdte et møde med dem, Husets Teater og en repræsentant fra Dansk Teater.

Det var muligt for de fremmødte at skrive under på på banneret, der i dag blev afleveret til kulturministeren. Foto: Sort/Hvid's Instagram

'Jeg kan love, at jeg lytter'

Jakob Engel-Schmidt har ikke haft mulighed for at komme med en kommentar efter mødet, men Kulturen på P1 fangede ham inden.

- Jeg er så utrolig ked af, at jeg ikke var der til at tage imod de både kreative og vokale kunstnere, da de kom på besøg, siger han.

Ministeren garenterer, at regeringen arbejder for at sikre den kunstneriske frihed, men:

- Jeg kan ikke love alle kunstnere, at de bliver friholdt. Men jeg kan love, at jeg lytter.

- Jeg har den holdning, at laver man en film i fremtiden, hvor der foregår noget med kors eller koraner, så er vi jo nødt til at sikre, at det kan foregå. Lars von Triers 'Antichrist' eller 'Mississippi Burning' skal jo ikke være film, man ikke længere kan vise i Danmark, siger han.

I weekenden rundede en underskriftsindsamling 525 underskrifter som en protest mod regeringens forslag.

Blandt underskriverne er blandt andet kunstnere, forfattere og samfundsdebattører samt diverse forbund og organisationer. Herunder Hella Joof og Emil Simonsen - bedre kendt som Orgi-E fra Suspekt.

Og det gør indtryk på Engel-Schmidt.

- Jeg lytter til de mange høringssvar, bekymringer og ytringer og diskuterer dem løbende med mine kollegaer, siger han.

Kunstnerne ryger med under bussen

Dagens møde med kulturministeren efterlod et lidt blandet, men dog positivt indtryk hos Astrid Lindhardt fra Persona Non Grata.

- Det er min klare oplevelse, at ministeren kæmper for, at det, der er blevet beskrevet som en nålestiksmanøvre, også skal være det. Og at han er interesseret i, at den kunstneriske frihed skal bevares, siger hun.

Oplevede du en minister, der ville kæmpe for og måske kan lykkes med at få rykket på nogle ting?

- Jeg oplever, at der bliver lyttet til, at der er en kollektiv bekymring fra alle kunstneriske felter.

- Men det er klart, at vi er spændt på, hvad det munder ud i. Og vi er ikke rolige, før kunstnerne er ude af den her lovgivning.

Nu hvor du har været til møde med kulturministeren, er du så positiv overfor, at det her forslag ikke kommer til at ramme den kunstneriske frihed?

- Det er min forhåbning.

- Men jeg vil se det, før jeg tror det. Og jeg skal da ærligt indrømme, at bekymringen stadigvæk er super stor for, om det lykkes.