Barsk, dansk tegneserie hitter i udlandet: Skal udgives i rekordmange lande

Den grafiske roman 'Zenobia' fokuserer på, at børn er krigens ofre.

(© Forlaget Cobolt)

USA. Australien. Sydkorea. Brasilien. Rusland. Frankrig. Makedonien…

Tegneserieelskere i mere end 18 lande enten har eller får meget snart muligheden for at få fingrene i den danske, grafiske roman 'Zenobia', hvilket er rekord for en dansk tegneserie.

Det oplyser forlaget Cobolt, der står bag den danske originaludgave af tegneserien.

'Zenobia' er skabt af makkerparret Morten Dürr og Lars Hornemann, der er henholdsvis forfatter og tegner, og handler om en forældreløs, syrisk pige, der forsøger at flygte over Middelhavet.

En flugt, der ender grumt – for de to danskeres serie har ikke en happy ending.

Midt i al grusomheden er serien samtidig meget smuk, fordi den også viser os pigens liv før krigen, fortalt i tilbageblik, mens hun går til bunds i havet.

En illustration fra 'Zenobia'. (© Forlaget Cobolt)

Men det hele er nøgternt og lavmælt fremstillet, og det gør 'Zenobia' til noget særligt.

Serien, der modtog Kulturministeriets Illustratorpris i 2016, har da også fået flotte ord med på vejen hos Publishers Weekly, der kalder den 'en uforglemmelig historie, som vil blive hængende hos både teenagere og voksne', mens fagbladet The Comics Beat mener, at den 'rammer i hjertet af menneskelig uværdighed'.

Ud over at udkomme som album i de mange lande er der også planlagt en teateropsætning af 'Zenobia' i 2020, og det spanske animationsstudie Kanaki Films er netop gået i gang med en animeret kortfilmudgave.

Følsomme emner skal ikke gemmes væk

Forfatter Morten Dürr glæder sig over seriens popularitet og mener, at der generelt er mangel på denne type fortællinger til børn.

- Jeg mener, at vi har en forpligtelse til at behandle alle relevante emner i børnelitteratur. Vi skal gøre det på en måde, så det ikke bliver for voldsomt for læseren. Men vi skal ikke pakke følsomme emner af vejen, siger han i en pressemeddelelse.

Morten Dürr og Lars Hornemanns næste projekt er endnu en grafisk roman, der også tager et alvorligt emne op. Romanen, der kommer til at hedde 'Ivalu', handler om en grønlandsk pige, der udsættes for seksuelle overgreb.

- Det bliver en smertefuld oplevelse for læseren. Men incest og overgreb skal populært sagt tales ihjel, siger Morten Dürr.

- Derfor er det vigtigt, at den slags historier bliver fortalt - også i børnebøger.

(© Forlaget Cobolt)
Facebook
Twitter