BBC laver nyt program om Danmark: I virker meget åbne og opmærksomme

BBC interviewer flere danske kunstnere, for at finde ud af hvad dansk kultur er.

Vi danskere er opmærksomme på hinanden, og vi bor i et åbent land, mener BBC-radiovært Nikki Bedi. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I aften kl. 20 kommer dansk kultur i verdensæteren, når BBC’s ’The Arts Hour’ sender direkte fra Danmark. Det sker i teatret Republique i København, hvor værten Nikki Bedi har inviteret spidserne i dansk kultur for at tale om, hvad vi egentlig har gang i her i Danmark.

- Danmark virker som et meget demokratisk og åbent land med en åben kultur og stor lighed. Vi vil forsøge at finde ud af, hvordan det udspiller sig i kunsten, siger Nikki Bedi til P1 Morgen.

- Det virker som om, at danskerne virkelig er opmærksomme på hinanden. De går op i, at andre har det godt, og at omgivelserne er åbne og demokratiske, siger hun.

Danmark er noget særligt

En af de kunstnere, som deltager i radioprogrammet, er Lone Scherfig. Hun har instrueret flere film og har arbejdet med film i Storbritannien og vil sammen med forfatter Jussi Adler-Olsen og skuespiller Birgitte Hjort Sørensen forsøge at komme med bud på, hvad det er, dansk kultur egentlig kan.

Hun kan godt forstå, at BBC-programmet under deres turné rundt i verden vælger at kigge nærmere på Danmark.

- Det er noget særligt. Det, de ser, er fædrene på cykler med deres børn. Vores korte arbejdstider og korte transporttider og vores omsorg, og det, at vi ikke er så materialistiske, som vi selv bilder os ind, siger Lone Scherfig til P1 Morgen.

Er vi lidt for forkælede?

Men det meget privilegerede liv er også en ulempe, mener hun.

For det forholdsvis nemme liv gør, at vi bliver mindre ambitiøse. Vi bruger ikke den frihed, vi rent faktisk har til at løfte os op over tingene og tage fat i nogle store problemer. I stedet koncentrerer vi os i høj grad om det lige omkring os selv, hvilket i mere sjælden grad når ud over landets grænser.

Filminstruktør Lone Scherfig er blandt gæsterne, når BBC optager nyt program i Danmark. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Du skal diskutere i programmet, hvad der rører sig politisk og kulturelt i Danmark lige nu. Hvad har du tænkt dig at sige om det?

- Det nære og umiddelbare er jo i høj grad problemer, som ligner det, der foregår i andre europæiske lande – men med mindre nødvendighed. Det er det, der er min pointe.

- Vi er meget længere i forhold til, hvordan vi lever vores dagligdag, men det er jo ikke kunstnerisk interessant. For der er en harmoni, og det er per definition ikke dramatisk. Det er det, der er vores problem. For det er jo rart, at fædrene kan hente deres børn, og vi har spisebordet, hvor vi kan sidde og spise alle sammen.

BBC-programmet har tidligere besøgt byer som Mumbai, Mexico City, Seoul og Berlin i deres kulturturné rundt om i verden.

Du kan lytte til BBC-programmerne her.

Facebook
Twitter