Beder om millioner i støtte: Stort opslagsværk risikerer at lukke

Danmarks største opslagsværk har brug for cirka 20 millioner kroner om året for at fortsætte.

Hvis lex.dk skal føres videre, kræver det en større pengeindsprøjtning, lyder det fra folkene bag. (Foto: Tine Harden)

Er du en af de 1,2 millioner danskere, der hver måned klikker ind på lex.dk, hvis du for eksempel lige skal finde ud af, hvad et boblerev er, og hvor det ligger i Danmark?

Så kan det være slut fra næste år.

Lex.dk, som er en samkørsel af flere store danske opslagsværker – og som i øvrigt er gratis at benytte – risikerer nemlig at løbe tør for penge allerede i 2022.

Det skyldes, at der i finanslovsudspillet fra regeringen ikke er afsat midler til at videreføre opdateringen og driften af lex.dk.

I annoncer i de store danske dagblade forsøger opslagsværket nu at råbe politikerne op, så lex.dk kan reddes.

- Der har været en midlertidig bevilling de sidste fire år på 23 millioner kroner. Den løber ud nu, og dermed kan værket ikke længere blive opdateret – og så lukker det, siger Morten Hesseldahl, der er administrerende direktør i forlaget Gyldendal og næstformand i lex.dk, til P1 Morgen.

Han fortæller, at lex.dk har brug for omkring 20 millioner kroner om året for at videreføre opslagsværket. Altså flere penge, end der står i den nuværende finanslov. Det skyldes ifølge Morten Hesseldahl, at flere fonde tidligere har spyttet midler i projektet, men at de ikke ønsker at give penge til driften. Derfor er der brug for flere penge.

Har forsøgt andre indtægtsmetoder

Gyldendal har tidligere stået bag leksikonet Den Store Danske, som også lå på nettet, og som nu er et af de opslagsværker, der er en del af lex.dk.

Dengang stod man også med økonomiske udfordringer i forhold til driften og forsøgte sig frem med blandt andet annoncefinansiering. Men det viste sig ikke at kunne bære de udgifter, der var til at holde det opdateret.

Derfor mener Morten Hesseldahl, at staten bør kaste penge i projektet.

Morten Hesseldahl, der er administrerende direktør i Gyldendal og næstformand for lex.dk, mener, det er vigtigt med et gratis, dansk opslagsværk. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Ritzau Scanpix)

- I og med det har været brugt bredt 3,6 millioner gange om måneden og har 1,2 millioner unikke brugere om måneden, så er det fornuftigt, at staten finansierer det, siger han og peger på, at studerende er blandt de mest ivrige brugere.

- Dannelse er rygraden i vores samfund. Vi taler om antivaxxere og folk, der opfinder egne virkeligheder. Hvis man vil basere samtalen på fakta, så har vi allerede denne her enorme database, som vi alle kan trække på. Men der er brug for, at vi opdaterer den, siger Morten Hesseldahl.

Socialdemokratiet åbne for at øge bevilling

I regeringens finanslovsforslag er der ikke sat midler af til lex.dk, som aktuelt ligger på omkring fem millioner kroner om året.

Men der kan være en hjælpende hånd på vej. I hvert fald fra Socialdemokraterne, siger partiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, til P1 Morgen.

- Der er afsat en forhandlingsreserve på 1,2 milliarder, og der er vi klar til at drøfte, om nogle af de penge kan bruges til at forhøje bevillingen til lex.dk, siger Kasper Sand Kjær, der dog understreger, at beslutningen kræver opbakning fra et flertal i Folketinget.

Desuden har andre partier som Venstre og Konservative også ytret sig positiv om at øge midlerne til lex.dk, skriver Mediawatch.

Den udmelding glæder Morten Hesseldahl, selvom han først vil være helt tryg, når forhandlingerne er overstået.

For en bevilling på de fem millioner om året vil ikke være nok, mener han.

- Det kan vi ikke, for så bliver opslagsværket ikke opdateret. Og det kan vi ikke lægge navn til, siger han.

Hvis du i øvrigt undrer dig over, hvad et boblerev er, så er det ifølge lex.dk et undersøisk landskab af sandstenformationer med gasudsivning fra havbunden. Det findes blandt andet i den nordlige del af Kattegat.

FacebookTwitter