Bedrag filosofisk set: Claudia er den mest interessante

Kan man bedrage sig selv? Claudia kan i tv-serien Bedrag.

Natalie Madueño spiller rollen som Claudia i Bedrag. (Foto: Christian Geisnæs © dr)

Søndagsserien Bedrag har ikke fået sit navn uden grund, for det svirrer med bedrag i alle afskygninger i serien.

Fra Nicolaj Lie Kaas-karakteren Alexander Sødergrens erhvervsmæssige bedrag til det bedrag, som politibetjenten Mads (spillet af Thomas Bo Larsen) bliver udsat for af sin utro kone.

Men spørger man Frank Beck Lassen, idéhistoriker og filosofi-lærer på Testrup Højskole, er det karakteren Claudia, der er den mest interessante:

- Alexander er nogenlunde nem at afkode, for han både lyver og forstiller sig. Men Claudia er scoopet, for hun åbner for spørgsmålet om, hvorvidt man kan bedrage sig selv? Og om det overhovedet giver mening at tale om, at mennesker bedrager sig selv. For hvis man tænker på bedrag som noget, der handler om at sige noget, der er faktuelt forkert, så kan man nok ikke, siger Frank Beck Lassen til P1-programmet Eksistens.

Mere om bedrag

Hør mere om den filosofiske betydning af ordet bedrag i programmet Eksistens på P1.

I TV-serien gør Claudia, spillet af Natalie Madueño, lynkarriere, og selv om hun bliver advaret om urent trav i virksomheden, fortsætter hun med at støtte chefen Alexander Sødergren. Og det er et selvbedrag, mener idéhistorikeren:

- Når en uprøvet jurist pludselig får en topstilling i en multimillion-virksomhed uden at undre sig er det selvbedrag, siger Frank Beck Lassen.

Og hvordan kan man så havne i en situation, hvor man bedrager sig selv?

- Det sker, fordi hendes ønsker, begær og drømme gør, at hun er villig til at blive en anden. Hun har så stor iver efter at få en karriere, at det åbner for, at hun bliver en selvbedrager, siger han.

Om Claudia fortsætter sit selvbedrag kan man se søndag aften i sjette afsnit af Bedrag.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve