Nikolaj Lie Kaas: I et godt drama forstår man også røvhullerne

I DR’s nye dramaserie ’Bedrag’ spiller Nikolaj Lie Kaas en karismatisk, men koldblodig finansfyrste. Den amerikanske præsident, Obama, var en af skuespillerens inspirationskilder.

Nikolaj Lie Kaas spiller rollen som hård finansfyrste i DR's nye dramaserie 'Bedrag'. (Foto: Foto: Christian Geisnæs. © DR- type 1)

I 2012 spillede Nikolaj Lie Kaas med i DR-dramaserien ’Forbrydelsen II’, og senest har han imponeret på det store filmlærred i rollen som Dirch Passer i 'Dirch' og som vicekriminalkommissæren Carl Mørck i 'Kvinden i buret' og 'Fasandræberne'.

I aften den 1. januar er han tilbage på tv-skærmen i DR’s nye søndagsdramaserie ’Bedrag’ i en af hovedrollerne som Alexander ’Sander’ Sødergren, der er øverste direktør i energivirksomheden Energreen.

Virksomheden fokuserer på bæredygtig energi og omsætter for milliarder af kroner, men Sander gemmer på en dyster hemmelighed og skyr tilsyneladende ingen midler for at få Energreen helt til tops.

En fascinerende type

- Sander har sagt til sig selv, at det, han gør, er i en god sags tjeneste og for menneskehedens bedste. Derfor går han et hundrede procent mod målet, og det kræver, at han rammer nogle mennesker på vejen. Målet helliger midlet for ham, fortæller Nikolaj Lie Kaas om sin rolle til DR Kultur og tilføjer:

- Men i et godt drama forstår man alle mennesker – også røvhullerne, så man forstår, hvorfor Sander tænker anderledes end så mange andre.

Nikolaj Lie Kaas er selv med blandt toppen af danske skuespillere, men det med at lægge en plan og følge den for at nå til tops og den kontante tilgang til livet, som karakteriserer rollen Sander, ligger langt væk fra skuespillerens egen måde at være på.

- Selvfølgelig har jeg Sanders drive til en vis grad, men overhovedet ikke på samme måde. Det er også en af grundene til, at jeg sagde ja til rollen, fordi hans type altid har fascineret mig, siger han.

Obama som rollemodel

- Det er altid fascinerende, når man møder mennesker, der har en vision og samtidig er karismatiske og dragende. Så forstå jeg godt, at der er nogen, der vil gå gennem ild og vand for dem, fordi de har en sindssyg vibe. Så det er det, jeg prøver at vise med Sander, fortæller Nikolaj Lie Kaas.

For at forberede sig til rollen som Sander begyndte Nikolaj Lie Kaas desuden at læse en masse om vedvarende energi, og han mødtes med forskellige mennesker i det private erhvervsliv, der havde haft nogle vilde oplevelser under finanskrisen.

For at finde inspiration til rollen kiggede Nikolaj Lie Kaas blandt andet på den amerikanske præsident. (Foto: Foto: Christian Geisnæs. © DR - type 1)

Den erfarne skuespiller manglede en rollemodel, som han kunne måle sin rolle op imod, og han kiggede meget på forskellige nulevende personer for at finde inspiration.

Ifølge Nikolaj Lie Kaas er det dog meget få direktører, der har den vigtige karisma. Men den amerikanske præsident havde noget af det, som hovedrolleindehaveren ledte efter.

- Jeg kiggede meget på Elon Musk, som har dannet Tesla og arbejdet med solceller i USA. Og så kiggede jeg selvfølgelig en del på Obama, fordi han har karismaen, som Elon Musk ikke har, siger han og fortsætter:

- Der er ikke så mange CEO’s, der er gode til at omfavne folk med den der helt særlige tilstedeværelse, der gør folk trygge, samtidig med at man er helt benovet. Sådan et menneske ville være fedt at lave.

Per Fly irriterede mig i starten

Udover fascinationen af rollen som Sander, sagde Nikolaj Lie Kaas ikke mindst ja til at medvirke på grund af instruktøren Per Fly, som han ikke havde arbejdet med tidligere.

Skuespilleren var i kontakt med Per Fly i forbindelse med ’Arven’, men han kunne ikke få filmen til at passe ind i sin travle kalender. Derfor var han glad for at blive kontaktet i denne omgang.

- Jeg synes, Per Fly er tjekket og cool. Han er meget interesseret i indholdet og interesseret i, hvordan karaktererne tænker og har det. Og så er han samtidig sindssyg god til at have det i udstrakt arm, forklarer Nikolaj Lie Kaas og fortsætter:

Nikolaj Lie Kaas har arbejdet med rigtig mange instruktører i løbet af karrieren, men det er første gang, han arbejder sammen med Per Fly. (Foto: Christian Geisnæs © DR - type 2)

- En instruktør skal både kunne fortælle den nære, intime historie om mennesker, samtidig med han skal skabe et værk. Og det fede ved Per er, at han er i stand til begge dele. Og den konstellation er meget sjælden.

Arbejdet med Per Fly har i den grad levet op til Nikolaj Lie Kaas’ forventninger, men den ellers erfarne skuespiller skulle lige vænne sig til instruktørens lidt anderledes måde at arbejde på.

- Han filmer altid meget tidligt. Og det irriterede mig meget i starten, for jeg kan godt lide prøver og lide at mærke hinanden efter og se, hvor man er henne. Men jeg kunne mærke, at man bare skulle være forberedt første dag. Så du bliver udfordret meget, siger han og skynder sig at tilføje:

- Men jeg ser det absolut ikke som noget negativt. Med alderen skal man passe på med, at man hele tiden tænker, at alt form for forskellige måder at tænke på, er en hæmsko. For det er oftest en gave, som man lærer noget af.

Tv skaber større opmærksomhed end film

Nikolaj Lie Kaas har tidligere haft roller på tv, men danskerne kender ham nok mest fra de mange filmroller. Han har været en af de mest benyttede mandlige skuespillere i de seneste års danske film.

At arbejde på en tv-serie er meget anderledes, end at arbejde med film, fortæller han.

- Du skal nå en masse, og du har ikke helt så mange skud i bøssen. Så du tænker mere effektivt, og planen skal laves mere grundigt, inden du kommer på arbejde, siger han og fortæller, at der også følger en helt anden opmærksomhed med:

- Man kan mærke, at der kommer en helt anden interesse, når man laver tv-serier, fordi man losser sig selv ind af døren til folks stuer. Så man når helt sikkert nogle mennesker, man normalt ikke ville nå. Men det er bare spændende.

Første afsnit af ’Bedrag’ sendes på DR1 i aften. Afsnit nummer to bliver sendt allerede søndag den 3. januar, og serien fortsætter de følgende søndage på DR1. ’Bedrag’ kan også ses på dr.dk/tv.