Bekræftet: Nu kommer verdens største musikkonkurrence til USA

Eurovision Song Contest kommer i en amerikansk udgave i 2021.

Duncan Laurence vandt sidste år Eurovision Song Contest for Holland. I 2021 skal den første vinder af 'The American Song Contest' findes. (Foto: Ronen Zvulun © Ritzau Scanpix)

Der har været tale om det længe, men nu er det endelig bekræftet: Konkurrencen mange elsker, og mange elsker at hade, kommer nu til USA.

Eurovision Song Contest, der har sat skub i karrieren for verdenskendte navne som Abba og Céline Dion, kommer nemlig i en amerikansk udgave i 2021 under navnet The American Song Contest. Det skriver Variety.

Formatet er stadig under udvikling, men vil ligne Eurovision-formatet, der har eksisteret siden 1956.

Det betyder blandt andet, at alle 50 amerikanske delstater skal dyste mod hinanden i indledende runder, semifinaler og endelig kåre en vinder i en storstilet "Grand Finale".

Eurovision har længe været kendt for sin mangfoldighed. Tilbage i 1998 vandt den transkønnede sangerinde Dana International (billedet) Eurovision for Israel med sangen 'Diva', og i 2014 hev den skæggede dragqueen Conchita Wurst sejren hjem for Østrig, da Danmark var Eurovision-værter. (Foto: Dylan Martinez © REUTERS)

Én af producerne på The American Song Contest bliver et velkendt ansigt i Grand Prix-sammenhæng; nemlig svenske Christer Björkman.

Han har tidligere været producer på Eurovision i 2013 og 2016, ligesom han i Sverige er kendt for at være med til at revolutionere det svenske Melodi Grand Prix - Melodifestivalen - til at gå fra én finale til et seks uger langt maraton med fem delfinaler og en stor finale, der afholdes på Sveriges nationale fodboldstadion.

- Eurovision har været et drømmeprojekt for mig, lige siden jeg var barn, siger Björkman til Variety.

- Det er et kæmpe-privilegie nu at få chancen for at bruge al ens viden om formatet og skabe det igen helt fra start til et publikum, der ikke har noget forhåndskendskab til konkurrencen.

Meget tyder altså på, at The American Song Contest kommer til at minde om Eurovision Song Contest, hvor der hvert år afholdes to semifinaler og en stor finale. Danmark har vundet Eurovision tre gange: I 1963, 2000 og i 2013.

I år 2000 vandt Brødrene Olsen - til de flestes overraskelse - en overbevisende sejr, da Eurovision Song Contest fandt sted i Stockholm. Det var Danmarks første sejr siden 1963. I 2013 hev Emmelie de Forest Danmarks tredje Eurovision-sejr i land. (Foto: JONAS EKSTRÖMER © Scanpix)

Sang og musik forener os

Björkman skal blandt andet producere The American Song Contest sammen med Ben Silverman og Anders Lenhoff. Sidstnævnte peger på, at der er behov for et show, der forener folk:

- Når USA er mere opdelt end nogensinde, og vi kæmper med så mange problematikker, der splitter os, er kultur den ene ting, der kan forene os. (...) Det kan forene os ved at fejre mangfoldighed, særegenhed og ved at samle alle omkring kærligheden til sang og musik.

Det er langt fra første gang, det har været på tale at udbrede Eurovision-konceptet til andre dele af verden.

I 2006 blev det annonceret, at den amerikanske tv-station NBC havde sikret sig rettighederne til at udvikle et amerikansk Grand Prix, og i 2017 blev en asiatisk udgave af Grand Prix'et også annonceret.

Indtil videre har der dog hverken været afholdt Melodi Grand Prix'er i USA eller Asien.

Det bliver der ændret på nu. Eller nærmere bestemt: I 2021.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk