Benedikte på 22 tog en kæmpe chance: Nu får hun sin første udstilling i London

Den unge danske kunstner oplevede ensomheden i London. Men det var det hele værd.

(© Rasmus Meldgaard Harboe)

Vi træder ind i et stort lagerrum, som mest af alt ligner en kaotisk teaterkulisse.

I den ene ende står et elorgel, og i den anden har nogen parkeret et trommesæt. En lystavle med ordene 'David Bowie is someone else' hænger på en væg, og en boksepude dingler fra det høje loft. Det er én stor rodebutik af mærkelige ting.

De tilstødende rum er indrettet som værelser, hvor omkring 16 unge, kreative typer bor. Én af dem er danske Benedikte Klüver.

- Undskyld rodet. Der er lige nogle, som har optaget en musikvideo her i weekenden, siger hun og forsvinder ind bag en køkkenskranke for at brygge espresso.

Vi har aftalt at mødes for at tale om hendes liv i London. Et liv, som udefra set kan virke lige så sammensat som hendes hjem.

Benedikte Klüver studerer interaktivt design på universitetet, og økonomien får hun til at løbe rundt som professionel fotomodel. Et job, som hun har haft, siden hun gik i gymnasiet hjemme i Danmark. Hun tager til castings næsten hver dag, og så scorer hun gennemsnitligt et job om ugen.

Det gør Benedikte Klüvers kalender en smule uforudsigelig.

Nogle gange kan der gå en måned, hvor der ikke er nogen, der ringer. Og pludselig kan hun stå et sted i verden og skyde en modeserie med en sej fotograf. Det er en noget usikker tilværelse, men Benedikte Klüver har efterhånden vænnet sig til at holde hovedet koldt.

- Jeg tror, jeg ville kede mig, hvis jeg vidste, hvad jeg skulle hver dag. Det er så spændende. Min kalender er så flydende, der kan hele tiden blive flyttet rundt på det hele. Jeg ville ikke kunne have et ni-til-fem-job. Det ville være for forudsigeligt for mig, siger hun.

Benedikte Klüver bor i et stort lagerhus i det østlige London. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Tog springet

Vigtigst for Benedikte Klüver er det, at hun er kunstmaler. Malerierne er hendes kreative outlet, og hun kan fordybe sig i timevis foran et lærred.

Hun begyndte med at tegne, da hun gik i folkeskole, og siden har det kun udviklet sig. Det kunstneriske talent er ikke noget, hun har fra fremmede.

- Det kommer fra min mormors gener. Hun malede rigtig meget, og jeg kan se på mine kusiner og fætre på den side, at hendes gener styrer det kreative. Så det har altid været naturligt for mig at tegne og male, siger hun, efter vi har slået os ned ved et stort spisebord i midten af det enorme rum.

- Den måde, man kan kommunikere på, i stedet for med ord... At gøre det med farver og former på et lærred. Det synes jeg også, er mega spændende. At kunne beskrive en følelse eller stemning, noget, der ikke er ord for, måske.

Allerede lige efter gymnasiet ville Benedikte Klüver til London for at studere. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Benedikte Klüver var kun lige blevet færdig med gymnasiet, da hun pakkede sit barndomsværelse i Charlottenlund sammen og flyttede til London.

Dengang havde hun en kæreste, som boede herovre, og derfor fik hun naturligvis en noget blødere landing i sin nye tilværelse end mange andre, der tager springet og flytter til udlandet.

Alligevel skulle hun vænne sig til alt det nye. Ét er at flytte hjemmefra, noget andet er at flytte til et andet land og få en hverdag sammen med et andet menneske, når man har haft et langdistanceforhold i halvandet år, forklarer hun.

- Små ting som at skulle lave mad hver dag og finde balancen med et andet menneske. Det var overhovedet ikke en dans på roser, det var da svært. En ny hverdag og helt nye omgivelser i en by, som er så agressiv, siger Benedikte Klüver.

- Pludselig skulle jeg tjene mine egne penge og tælle på knapperne. Det var en stor omvæltning, men det har virkelig givet mig noget og trænet mig i at holde hovedet koldt.

Ensomhed

Benedikte Klüver og hendes kæreste gik fra hinanden, da hun havde boet i London i et år. Og pludselig indså Benedikte Klüver, at der også var en bagside af at være så langt fra familien og vennerne derhjemme.

- Da jeg slog op med min kæreste, gik det op for mig, at jeg ikke havde mine egne venner eller mit eget netværk. Det forsvandt med ham. Jeg tænkte: 'Wow, jeg har virkelig ikke nogen at snakke med lige nu, måske kun én eller to', siger hun og fortsætter:

- Lige så mange mennesker her er, lige så ensom kan du også blive. Jeg tror, at hvis man flytter til London, så kommer man ned og skraber den der ensomhed på et tidspunkt. Og så kan man komme op igen.

Turbulensen til trods har Benedikte Klüver aldrig fortrudt, at hun er flyttet til London. Hun er fascineret af byen, som bliver ved med at overraske hende og vise sig på en ny måde.

- Byen bevæger sig fysisk rundt om dig, siger hun og tænker et øjeblik, inden hun fortsætter:

- Du ved ikke, hvem du kan støde ind i rundt om næste hjørne. Her er flere mennesker. Kunstscenen er så stor, og der er så meget mode, der er en større mængde af alting. Alle der kommer til London, i hvert fald i min aldersgruppe, gør det for at prøve lykken.

'Pigerne'

Vi rejser os fra spisebordet og bevæger os mod Benedikte Klüvers værelse, som ligger gemt bag en dør i modsatte ende af lokalet.

Kaster man blikket gennem vinduesruderne, ser man direkte ud til en flod, som længere sydpå løber ud i den ikoniske Themsen og skærer gennem hele London.

Benedikte Klüvers værelse bærer tydeligt præg af interessen for kunstmaleri. Midt i værelset står et stafeli med et ufærdigt maleri af en pige, som ligger i en seng. Det er langt fra den første pige, Benedikte Klüver har malet, for det er oftest dem, der er hendes motiv.

Det er særligt fiktive piger, som er motiv for Benedikte Klüvers malerier. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

- Mine piger er vel bare et symbol på min egen underbevisthed. Og hvad skal det så betyde… De kommer fra mit hoved og mine tanker. Hvilket mood jeg er i. Man ved ikke rigtig, om hun lige er vågnet eller er på vej i seng. Mørket omslutter hende. Det kan være en dyster tanke, men det kan også give meget ro, siger hun.

- Det er mest bygget op af farver, og så kommer figuren bagefter. Jeg elsker farver. De skal bruges, men det skal være kontrolleret. Det er det bedste, når man finder balancen. Jeg ved ikke, hvad det er, men når det, som man har i hovedet, lige pludselig er på lærredet – det føles virkelig godt.

En ny mulighed har netop meldt sig i Benedikte Klüvers liv. Noget, som er rigtig stort for en ung kunstmaler som hende.

Lige inde ved siden af lagerhallen ligger nemlig et kunstgalleri, som hedder Stour Space. Her skal Benedikte Klüver præsentere sin første udstilling nogensinde senere på året.

- Det er lidt en milepæl for mig. At jeg endelig kan få lov til at vise, hvad jeg har lavet. Alle malerierne er lavet i London, og jeg har udviklet mig så meget de sidste to år, og nu giver det pote. Det er mega nice, siger hun.

- Det giver bare blod på tanden, og det giver mig lyst til at blive ved. Bare det at få dem vist frem og invitere alle de venner, jeg har fået her. Have en location, hvor de alle sammen kan komme hen og se det, og vi kan få et par drinks.

Nu ser Benedikte Klüver frem til at kunne åbne sit livs første kunstudstilling, lige her i London. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Kan være sig selv

Om Benedikte Klüver styrer mod et kunstnerisk gennembrud, vil tiden vise.

Hun er i hvert fald klar på at blive i London og kæmpe for sin plads på kunstscenen. For hun skal ikke hjem til Danmark lige foreløbig.

- Det er helt vildt, at man kan føle sig hjemme i kaoset nede i underground. Men det kan man. Det hele er bare så fascinerende, og der er så mange forskellige mennesker, siger hun og fortsætter:

- Jeg føler mig virkelig hjemme her. Selvom London også er en lidt farlig storby, så er det her, jeg kan være mig selv og gøre det, jeg gør, uden at nogen løfter øjenbrynet.

For selvom der er mange muligheder i en kulturelt farverig by som London, så er der også mange om buddet. Men det er en udfordring, som Benedikte Klüver er klar til at kaste sig ud i.

- Jo flere der kender til det, jeg kan, jo bedre. Allerede nu er der nogle projekter, som tikker ind, og det er fedt. Det giver mig noget ro. Jeg er på rette spor, og der er en efterspørgsel. Mine malerier sælger faktisk, fortæller hun.

- Jeg får så mange åbenbaringer over, hvad jeg kan med min kreativitet. Selvom jeg ikke aner, hvordan det ender. Jeg elsker at male, og det gør mig glad. Og min kreative horisont har udviklet sig kolossalt, mens jeg har boet i London.

Hvor længe Benedikte Klüver bliver i London, ved hun ikke. Men hun skal i hvert fald ikke flytte tilbage til Danmark lige med det samme. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk