Bent Fabricius-Bjerre er død

Komponisten Bent Fabricius-Bjerre er død efter kort tids sygdom, oplyser familien.

Bent Fabricius-Bjerre blev 95 år. (Foto: © Malte Kristiansen, Scanpix)

Den kendte komponist Bent Fabricius-Bjerre er død, 95 år gammel.

Hans død kommer efter kort tids sygdom.

Bent Fabricius-Bjerre har spillet musik siden 1930'erne og står blandt andet bag temaerne til 'Matador' og 'Olsen Banden' og vandt i 1962 en amerikansk Grammy for nummeret 'Alley Cat'.

Han har ligeledes stået bag musik til en række ballet-, musical- og teaterstykker gennem årene.

I 2004 blev han kendt blandt det yngre publikum, da han under kunstnernavnet Bent Fabric udgav albummet 'Jukebox', som var skrevet og produceret af blandt andet Remee og Infernal.

Han har også medvirket i den første Klovn-film, 'Klovn The Movie', fra 2010, hvor han spillede rollen som bordelejer.

  • Bent Fabricius-Bjerre til gallapremiere på 'Klovn - The Movie' i 2010. Han medvirkede i filmen som bordelejer og komponerede filmens intro-melodi. (Foto: © Martin Sylvest Andersen, Scanpix)
  • Bent Fabricius-Bjerre i 1970. (Foto: © Ulla Aue, Scanpix)
  • Lise Nørgaard og Bent Fabricius-Bjerre havde et årelangt venskab igennem 'Matador'. Her ses de på Dyrehavsbakken, hvor et mini-Korsbæk i 2015 blev genskabt. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • I 2014 kunne Bent Fabricius-Bjerre fejre sin 90 års fødselsdag. Den blev markeret ved et stort show i Musikkens Hus i Aalborg. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Bent Fabricius-Bjerre (tv) sammen med Jørgen Ingmann, Siv Malmkvist og Henning Moritzen på en optagelse i forbindelse med tv-udsendelsen 'Omkring et flygel' i 1982. (Foto: © Bjarne Luthcke, Scanpix)
  • Bent Fabricius Bjerre i sit rette element - bag klaveret, hvor han har komponeret de mange verdenskendte melodier. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Bent Fabricius Bjerre med sin kone Camilla Padilla Arndt på den røde løber til gallapremiere på filmen 'Klovn The Final', i januar 2020. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)
  • Bent Fabricius-Bjerre til middag på Fredensborg Slot i anledning af Dronning Margrethes 75 års fødselsdag i 2015. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)
1 / 8

Familien oplyser til Ritzau, at bisættelsen vil foregå privat.

Intro-melodier kendt af de fleste

Især Bent Fabricius-Bjerres intro-melodier til 'Matador', 'Olsen Banden' og 'Klovn' er formodentlig kendt af de fleste danskere.

Bent Fabricius-Bjerre medvirkede for få måneder siden i Fællessang på DR1:

Og Fabricius-Bjerre havde da også et nært forhold til Lise Nørgaard, der står bag 'Matador'. De var nære venner gennem mange år og arbejdede blandt andet sammen i Matador-musicalen, der blev lanceret i 2007.

Han var aktiv til det sidste og spillede i 2019 en koncert i DR's Koncerthus.

Se Bent Fabricius-Bjerre fremføre sit Grammy-vindende nummer 'Alley Cat':

Hilsner fra kendte strømmer ind: Let sind og glimt i øjet

Bandet Infernal arbejdede sammen med Fabricius-Bjerre omkring hans album Jukebox under kunstnernavnet Bent Fabric.

De beskriver komponisten som 'professionel, nysgerrig, tjekket humoristisk og ungdommelig i sin tilgang til alt'.

- Vi anså det som en kæmpe ære at få lov at arbejde med en legende af så stort format. Større findes vel faktisk ikke på dansk jord. Alligevel havde vi aldrig følelsen af begrænsende ærefrygt. Der var kun god musik og god stemning omkring Bent, skriver Infernal i en udtalelse til DR.

Også tv-værten Anders Breinholdt har været glad for sit samarbejde med Bent Fabricius-Bjerre.

- Til at starte med var han 'bare' gæst i Natholdet. Men som årerne er gået, har vi lært hinanden bedre at kende. Han har været en god arbejdsven, og han var altid sig selv, når han var på, siger Breinholdt til Kulturen på P1.

Også musikeren Søren Rasted har gode minder om sin kollega.

- Helt grundlæggende har han krydret mit liv med fantastiske sange, siden jeg var helt lille. Da jeg blev ældre, fik jeg først lov til at arbejde sammen med ham. Jeg blev senere hen venner med ham, siger musikeren til Kulturen på P1 og fortsætter:

- Der var noget helt særligt ved Bent. Han havde et let sind og et glimt i øjet. Han var på en eller anden både fræk i den måde han komponerede på. Han var et utroligt skønt og rart menneske.

Flere kendte politikere sender hilsner til den afdøde komponist på de sociale medier. Her skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen:

Også tidligere leder af Alternativet og folketingsmedlem Uffe Elbæk roser Bent Fabricius-Bjerres musikalske bidrag: