Berlingske vil stoppe hadske debatindlæg

I kølvandet på massakren i Norge vil Berlingske nu overvåge sit blogunivers intenst for at stoppe hadske indlæg. Samtidig vil S og SF have strammet injurielovgivningen.

Det skal være slut med hadske debatindlæg gemt bag gådefulde synonymer i Berlingskes blog- og debatunivers.

Det mener avisens ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen, der efter massakren i Norge nu ønsker, at rydde ud i de mest hadske og fjendtlige indlæg i avisens blogunivers.

Debattører hyldede Anders Breivik

- I forbindelse med massakren i Norge, så vi nogle indlæg der hyldede gerningsmanden. Den slags ønsker vi ikke at lægge debatunivers til, og derfor vil vi nu intensivere overvågningen af bloguniverset for at rydde ud i de hadske indlæg, siger Lisbeth Knudsen til DR Kultur.

Konkret vil Berlingske fremover sætte ekstra ressourcer af til at overvåge, at debattører ikke gemmer sig bag falske synonymer, og samtidig skal nedgørende ord rettet mod personer på bloggen nu godkendes af blogejeren selv.

Anonyme debatter er feje

- Vi vil ikke have anonyme debatter. Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan deltage en debat uden åbent visir. Det er fejt, og skræmmer andre folk fra at deltage når tonen bliver så hadsk, siger Lisbeth Knudsen.

Hun mener, at debatkulturen på nettet bliver stadig mere hård, hadsk og personlig.

- Det er en tiltagende tendens alle steder, at nogle ganske gå mennesker kommer med racistiske eller injurierende indlæg i debatuniverset. Beslutningen om at stramme op på debattonen har vi overvejet i længere tid, og nu tager vi så skridtet, foranlediget af det der skete i Norge, siger Lisbeth Knudsen.

Farligt med censur af debatten

På Jyllands-Posten har man også lagt mærke til at tonen i avisens debatforum til tider er meget grov.

- Det er ret bekymrende, hvad der bliver skrevet nogle gange, men omvendt skal vi jo passe meget på med at censurere den fri debat. Om der skal strammes op, vil vi bestemt forholde os til på et tidspunkt, men det skal ikke være den ulykkelige begivenhed i Norge, som skal være anledningen, fortæller avisens ansvarshavende chefredaktør, Jørn Mikkelsen.

Mikkelsen: Nogen går langt over grænsen

Han er dog enig med Lisbeth Knudsen i, at enkelte debattører går langt over grænsen.

- Det er jo et problem, når debatten bliver kapret af enkelte debattører, som kun er ude på at starte hadske personangreb og svine andre til. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at vi allerede gør rigtig meget for at fjerne disse indlæg, men om der skal gøres mere, vil vi se på, siger Jørn Mikkelsen.

Massakren i Norge har også fået flere danske politikere til at melde ud, at de nu er parat til at stramme lovgivningen for at forhindre hadefulde indlæg på nettet.

S og SF vil modernisere injurieparagraffen

- De regler, der gælder i henhold til straffe- og presseloven, er opfundet i en tid før, der var blogs og debatfora på internettet, siger socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen til Berlingske.

Konkret foreslår han, at der nedsættes et ekspertudvalg, som skal komme med en betænkning om, hvordan man blandt andet kan modernisere injurieparagraffen og presseloven

Justitsministeren afviser

- Meget få mennesker bliver stillet til ansvar for hadefulde ytringer på nettet, og jeg mener ikke, at en sådan omgangstone er sund for vores demokrati, siger Socialdemokraternes politiske ordfører.

Forslaget får støtte fra SF, men afvises af Justitsminister Lars Barfoed, som siger, at han er imod indskrænkninger af ytringstriheden.

Facebook
Twitter