Berømt forfatter kunne ikke stave

Jane Austen er en af Storbritanniens mest anerkendte forfattere, men en professor i engelsk kan nu afsløre, at hun havde besvær med stavning og grammatik

Selv om man ikke kan stave, kan man godt blive forfatter. Endda en overordentlig effen en af slagsen.

Det er den britiske forfatter Jane Austen et bevis på. Hun er af de helt tunge penneførere inden for britisk litteratur kendt for sit præcise og smukke sprog, men stavning og grammatik hørte ikke til blandt hendes stærke sider.

Den kendte forfatter var snarere elendig til at stave, kan professor i engelsk på Oxford University, Kathryn Sutherland, nu afsløre efter at have læst Jane Austens originale manuskripter igennem.

- Ved at læse hendes manuskripter bliver det hurtigt klart, at hendes delikate præcision helt mangler, siger Kathryn Sutherland til nyhedsbureauet AP.

Diskuterede Austens stavefejl

Professoren bemærker, at Jane Austens manuskripter er fuld af pletter, overstregninger og mangler. Desuden er Austens tekster skæmmet af mange grammatiske fejl.

Kathryn Sutherland har studeret Jane Austens originale, håndskrevne manuskripter i forbindelse med, at de mandag bliver tilgængelige på nettet efter tre års forberedelse. Forfatterens bror, Henry Austen, insisterede ellers tilbage i 1818 på, at søsterens manuskripter var perfekte og fuldendte, når hun afleverede dem.

Men Kathryn Sutherland understreger, at en ivrig brevveksling mellem Jane Austens forlægger John Murray II og hendes redaktør William Gifford handlede om forfatterens manglende stave- og grammatik-kundskaber.

Mester til dialoger

Professoren vil med sine fund ikke nedgøre Jane Austen på nogen måder, siger hun. Og hun tilføjer, at de håndskrevne manuskripter viser, at hun var en mester til at gengive dialoger - og bedre end hendes trykte værker giver indtryk af, skriver kpn.dk.

Jane Austen døde 41 år gammel i 1817. Dengang var hun nærmest ukendt, men siden har hun opnået en anerkendelse, der er de færreste forfattere forundt. Hun er blandt andet ophavskvinde til bøgerne "Fornuft og følelse" og "Stolthed og fordom", der begge er blevet filmatiseret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter