Berømt kunstner vil lave verdens største maleri på lærred - og så skal det skæres i stykker

Børn fra hele verden har bidraget til det gigantiske stykke kunst.

Værket, der bliver kaldt 'The Journey of Humanity' (på dansk: Menneskehedens rejse), forventes at være færdigt næste måned og skal derefter sælges. (Foto: Pyong Sumaria © Pyong Sumaria)

I en balsal på et af Dubais fineste hoteller er den britiske kunstner Sacha Jafri i gang med at kreere, hvad der ifølge CNN er verdens største maleri nogensinde på lærred. Maleriet er 1.980 kvadratmeter, hvilket cirka svarer til fire basketball-baner.

Den britiske kunstner har arbejdet på værket, siden coronakrisen begyndte og har boet på det berømte Atlantis The Palm-hotel i Dubai de sidste fem måneder.

Sacha Jafri vandt 'British Painters Price' i 2000, og det blev starten på hans internationale karriere. Hans værker er blandt andet blevet købt af Barack Obama, George Clooney og andre berømtheder. (Foto: Pyong Sumaria © Pyong Sumaria)

- Jeg var fanget i Dubai, og jeg ville gerne skabe noget gribende - noget, der gav mening. Noget, der potentielt kunne gøre en stor forskel, siger Sacha Jafri til CNN.

Et barn på otte års tegning, hvor der står "Alone we can do so little, together we can do so much more". (Foto: Luke Hamlin © Luke Hamlin)

Værket er skabt med penselstrøg og maling, der er dryppet på lærredet, men også børn fra hele verden har sat deres aftryk. Sacha Jafri har nemlig modtaget tegninger og malerier fra børn, der med kreativitet har forsøgt at udtrykke deres følelser under coronapandemien.

- Jeg bad børn fra hele verden om at sende mig tegninger, som fortalte noget om, hvad de følte. Vi voksne har syntes, at det har været svært de sidste fem måneder. Vi har været forvirrede, frustrerede og en smule skræmte. Men forestil dig, hvordan et fireårigt barn mon føler, fortæller han i samme interview.

Da den 43-årige kunstner modtog børnenes tegninger, blev de printet ud og brugt i maleriet på forskellige måder. Værket rummer temaer som samhørighed, separation og isolation gennem coronakrisen.

Et udsnit af de tegninger, Sacha Jafri har modtaget fra børn fra hele verden, der beskriver deres følelser under coronapandemien. (Foto: Luke Hamlin © Luke Hamlin)

30 millioner dollars

Værket, der bliver kaldt 'The Journey of Humanity' (på dansk: Menneskehedens rejse), forventes at være færdigt næste måned og skal derefter sælges. Men det er de færreste, som har plads til et maleri på den størrelse i dagligstuen. Derfor bliver værket delt i 60 stykker og derefter solgt som enkelte malerier. Det er dog stadig ikke hvem som helst, der har plads til et maleri på 33 kvadratmeter.

Inden værket skæres i stykker, skal det udstilles, og i Dubai kan blandt andet beboere og turister se frem til at se det på verdens højeste bygning, 'Burj Khalifa'.

Når de 60 værker skal sælges i december, regner man med at tjene omkring 30 millioner dollars (omkring 188 millioner kroner), som skal gå til de fattigste børn i verden.

Værket er en del af Sacha Jafris humanitære initiativ 'Humanity Inspired', der samarbejder med blandt andet Unicef og Unesco om at hjælpe børn i nød.

Sacha Jafri regner med, at det tager 24 uger at færdiggøre maleriet. (Foto: Pyong Sumaria © Pyong Sumaria)

Vi har bedt Politikens kunstanmelder Mathias Kryger fremhæve tre andre gigantværker, du kan dykke ind i:

Gigantiske værker

  • 'NAMES Project AIDS Memorial Quilt' Aids-aktivisten Cleve Jones skabte værket i 1987 til minde om de mennesker, der døde af aids. Han fik mennesker til at skrive navne på skilte af deres kære, som de havde mistet til epidemien. Projektet endte ud i et stort samfundskunstværk med mange kvadratiske tæpper med en samlet vægt på 54 tons. Værket blev sidste gang vist i 2012 i parken 'National Mall' i USA's hovedstad, Washington DC, i forbindelse med en international aids-konference.

  • Christo og Jean Claude lavede kunst ud af bygninger Det bulgarsk-amerikanske par kreerede en blanding af skulptur og landskabsarkitektur, hvor de skabte kunst ud af bygninger. De er særligt kendt for at have pakket Rigsdagen i Berlin ind i et stort hvidt klæde, men også Hyde Park i London er værd at nævne, hvor 7.000 farverige tønder blev stablet ovenpå hinanden i parken midt i den britiske hovedstad.

  • Oslo Rådhus Et sidste eksempel er indgangshallen i Oslos Rådhus. Her har to norske kunstnere Henrik Sørensen og Alf Rolfsen udsmykket de gigantiske vægge med lige så store malerier, der forestiller Oslo i starten af det 20. århundrede med temaer som fiskeri, skov - men også besættelsen under Anden Verdenskrig. Hallen dækker mere end 1.500 kvadratmeter og har 20,8 meter til loftet.

Facebook
Twitter