Bertel Haarder: Vi skal kunne se Skam på NRK

Tidligere kulturminister mener, at danskerne skal have uhindret adgang til den populære tv-serie.

Serien Skam har lært danskerne en masse norske ord som 'halla', 'føkk' og 'drittsekk'.

Fans af den norske ungdomsserie Skam blev svært skuffede, da det forrige uge kom frem, at den norske tv-kanal NRK blokerer signalet til udenlandske seere efter uenigheder om rettigheder til musikken i serien.

En af de skuffede fans er den tidligere kulturminister Bertel Haarder (V). Han blev så ked af at høre nyheden, at han i dag har stillet et paragraf 20 spørgsmål til sin efterfølger Mette Bock for at høre, om hun vil arbejde for, at "der igen bliver uhindret adgang til den norske tv-serie".

- Det var et enormt tilbageskridt, da rene pengeinteresser stoppede for danske teenageres fulde adgang til den norske tv-serie Skam på NRK’s hjemmeside, skriver Bertel Haarder i spørgsmålet:

- Det er utroligt, at de norske parter ikke kunne forhandle sig til en løsning i tide, så afbrydelsen kunne undgås. Da det i sidste ende er kulturministrene, der forhandler betingelserne for de nationale public service-kanaler, må det også være dem, der bliver enige om at sikre adgangen til nordiske nabolandskanaler så bredt som muligt.

Blokeringen fra NRK skyldes et krav fra pladeselskabernes brancheforening IFPI, der ikke mener, at deres aftale omkring rettighederne til musikken i serien længere gælder, fordi serien har fået så mange seere i udlandet.

NRK har allerede lovet de udenlandske fans, at de arbejder på en løsning.

Pippi Langstrømpes store betydning

Nu kunne man jo spørge, om det ikke er lige meget, om man ser serien på norsk tv eller venter til den bliver sendt i Danmark.

Skam-fans vil nok indvende, at de i så fald ikke kan se serien i den RIGTIGE form - i Norge bliver den nemlig serveret i små daglige bidder på internettet.

Men det er nu ikke derfor, at Bertel Haarder har valgt at kaste sig ind i kampen, fremgår det af spørgmålet til kulturministeren. Her skriver han, at det drejer sig om, at adgangen til nabolandskanalerne er vigtig for vores gensidige nordiske sprogforståelse.

For eksempel mener han, at Pippi Langstrømpe har haft større betydning for, at vi i Norden forstår hinandens sprog, "end samtlige sessioner i Nordisk Råd".

FacebookTwitter