Beyoncé dansede sig ind i sprængfarlig debat under Super Bowl

BAGGRUND Den afroamerikanske sangerinde blev politisk under sin Super Bowl-optræden i nat.

Beyoncé har fået en masse opmærksomhed efter sin Super Bowl-optræden i nat. (Foto: Matt Cowan © Scanpix)

Det var egentlig amerikansk fodbold, som skulle have været i fokus, da den 50. udgave af Super Bowl blev afviklet i nat dansk tid.

Og det var det britiske rockband Coldplay, der havde fået æren af at underholde i pausen under det, som bliver betegnet som verdens største sportsbegivenhed.

Alligevel var det den amerikanske sangerinde Beyoncé, der var blevet hyret ind som gæstestjerne i pauseunderholdningen, som efterfølgende snuppede en stor del af opmærksomheden.

Den 34-årige, afroamerikanske superstjerne – der slog igennem i slutningen af 1990’erne i R&B-bandet Destiny’s Child – sang og dansede sig nemlig direkte ind i den ømtålelige, politiske debat om racisme og sortes rettigheder i USA.

Hylder "afro" og "negro-næse"

Beyoncé optrådte med sin dugfriske sang, ”Formation”, der af kritikere er blevet kaldt hendes mest politiske sang nogensinde.

Den er blandt andet en hyldest til hendes afroamerikanske rødder, hendes ”baby-hår og afro” og ”negro-næse med Jackson Five-næsebor”, som hun selv synger.

Og i musikvideoen er der både referencer til de omstridte skudepisoder, hvor politibetjente har dræbt unge afroamerikanere, og til storbyen New Orleans, der blev oversvømmet efter orkanen Katrinas hærgen i 2005.

Her blev de amerikanske myndigheder – ikke mindst landets daværende præsident, George W. Bush – efterfølgende kritiseret for ikke at gøre nok for at hjælpe de mange afroamerikanske indbyggere i byen.

Hilsen til "De Sorte Pantere"

Beyoncé indtog grønsværen på stadionet i Santa Clara i Californien iført en læderdragt, der mindede om den, popkongen Michael Jackson havde på, da han optrådte under Super Bowl i 1993.

Og med knyttet næve og et hold kvindelige backupdansere med baskerhuer på skrå sendte hun tankerne tilbage til det afroamerikanske parti og borgerrettighedsbevægelse "De Sorte Pantere", som blev stiftet for præcis 50 år siden.

Inden da var nogle af danserne blevet foreviget på det sociale medie Instagram med et skilt, hvor der stod ”Justice 4 Mario Woods” – ”Retfærdighed til Mario Woods”.

Han var en 26-årig afroamerikansk mand, der sidste år blev skudt af politiet ikke langt fra det stadion i Santa Clara, Californien, hvor Super Bowl blev afholdt i år.

https://twitter.com/jamilahking/status/696526158335229952

En ny politisk bevægelse

Beyoncés optræden har efterfølgende skabt en del debat i både de etablerede medier og på sociale medier som Facebook og Twitter.

New York Times' musikanmelder, Jon Caramanica, roser hendes optræden.

- Det er måske kun Beyoncé, der er i stand til at gå den kulturelle balancegang at levere en sang med så stærke meldinger om ’black pride’ (sort stolthed, red.) på en scene, der foretrækker tilstræbt neutralitet eller rendyrket nationalisme, skrev han efterfølgende.

Også den britiske avis The Guardian har kastet sig over den opsigtsvækkende optræden. Her skriver debattøren Suzanne Moore, at Beyoncé har formået at ”legemliggøre en ny politisk bevægelse”.

Kort forinden kom det frem, at musiktjenesten Tidal, der er ejet af Beyoncés mand, Jay-Z, har valgt at donere godt 10 millioner kroner til blandt andet organisationen ”Black Lives Matter”, der bekæmper vold mod sorte afroamerikanere.

- Jo mere ”Black Lives Matter” bliver ignoreret eller omgået politisk set, des mere vil det blive synligt i kulturen, skriver hun.

Angriber politibetjentene

Beyoncé er dog også blevet kritiseret for sin optræden. En af kritikerne er New York Citys forhenværende borgmester, den republikanske Rudy Giuliani.

- Jeg mener, det er skandaløst, at hun brugte det (sin Super Bowl-optræden, red.) som en platform til at angribe politibetjente. Det er dem, der beskytter både hende og os andre, og som holder os i live, sagde han ifølge Washington Times under et interview i programmet ”Fox & Friends”.

Twitter-brugeren Jonathan Valente mener, at hendes optræden var "racistisk".

https://twitter.com/uwish1127/status/696508445692973056

Det var dog ikke kun politik, der var i fokus under hendes optræden. Beyoncé brugte samtidig Super Bowl til at reklamere for sin nye verdensturne, der blandt andet også kommer forbi København.

Det sker den 24. juli, hvor hun spiller i Telia Parken.

Facebook
Twitter