Biblioteker ruster sig til fremtiden

Biblioteker skal ikke bare låne papirbøger ud længere. En ny tænketank skal hjælpe dem ind i en ny virkelighed

Bibliotekerne har længe famlet sig frem i den digitale tidsalder, hvor deres traditionelle rolle som udlåner af papirbøger er under stadig større pres. Men det skal være slut, for nu skal en ny tænketank for biblioteker hjælpe dem med at finde deres egne ben i den nye virkelighed, skriver Kristeligt Dagblad.

- Vi har brug for at drøfte endnu mere, hvordan bibliotekerne skal stå i dag og i fremtiden, siger Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening, der sammen med en række andre biblioteksforeninger står bag tænketanken.

Under stort pres

Den kommer efter nogle måneder, hvor folkebiblioteket har været under gevaldigt pres på grund af en ny internettjeneste med gratis musik, der er blevet opfattet som en direkte konkurrent til den kommercielle musikindustri. Samtidig er kulturminister Uffe Elbæk (R) blevet kritiseret for at tilsidesætte biblioteksvæsenet og litteraturens betydning.

Digitalisering bliver et centralt punkt i den nye tænketanks arbejde. Det gælder både den nye musiktjeneste og e-bøger, som efterhånden har indtaget det danske bogmarked. På begge områder mangler bibliotekerne at finde en perfekt forretningsmodel.

- Vi er ikke ude på at udkonkurrere nogen. Vi skal finde en model, der sikrer bibliotekerne forpligtelse til at skabe fri og lige adgang til bøger og musik, samtidig med at de kommercielle aktører kan leve af det," siger Michel Steen-Hansen.