BILLEDER Se de seneste statsminister-portrætter her

Portrættet af Danmarks første kvindelige statsminister blev præsenteret i dag. Se her, hvordan de tidligere portrætter ser ud.

I dag blev det officielle maleri af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt offentliggjort på Christiansborg, hvor det fremover kommer til at hænge.

På maleriet står Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme foran Landstingssalen, hvor alle portrætterne de tidligere statsministre hænger.

Maleriet af Helle Thorning-Schmidt kommer til at hænge på den bare væg bag hende. Her kommer det til at holde portrætterne af 15 af hendes foregangsmænd med selskab.

FAKTA OM STATSMINISTERKUNST:

  • Foran Landstingssalen hænger 15 portrætter af Danmarks tidligere statsministre.
  • Det første statsministerportræt var af den socialdemokratiske Thorvald Stauning, der blev statsminister i 1924. Senest blev Anders Fogh Rasmussen, statsminister fra 2001 til 2009, portrætteret.
  • En statsministers portræt bliver først hængt op, når vedkommende ikke længere kan komme på tale til posten igen. Det kan eksempelvis være, hvis man træder tilbage som formand for sit parti, eller hvis man forlader dansk politik, som var tilfældet med Helle Thorning-Schmidt.
  • Alle forhenværende formænd for Folketinget og statsministre bliver portrætteret. Statsministre hænger ved Landstingssalen i den ene ende af Christiansborgs vandrehal, mens formandsportrætterne hænger uden for folketingssalen i den modsatte ende.

/DR Kultur/

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve