BILLEDER Sidste låge er åbnet: Se 'Hullet i julen's fund og forsvundne manuskripter

Gennem 24 afsnit har Anders Lund Madsen forsøgt at genskabe de tabte afsnit af skandalejulekalenderen fra 1980 'Jul og grønne skove'. Gå på opdagelse i de nyfundne manuskripter, gamle billeder og bevismaterialer.

 • Vært Anders Lund Madsen og tilrettelægger Nina Rydahl Andersen har hver dag i december lavet et nyt afsnit af deres radiojulekalender, præcis samme fremgangsmåde som Poul og Nulle tilbage i 1980. - 'Hullet i julen' et er ønsket om at give lytterne julen tilbage og forsone dem, der elsker jul med dem, der ikke gør, siger Anders Lund Madsen.
 • Lad os hoppe ned i det hemmelige hul i Kæmpeskoven. Billedet er taget af en tidligere DR-medarbejder Nils Lind. (Foto: Nils Lind)
 • Poul Nesgaard har gemt nogle af de skitser, der blev lavet før julekalenderens begyndelse i 1980. Her ses hermafroditormen. (Foto: Nina Rydahl Andersen)
 • Skitse af Sildesøen og heksene. (Foto: Nina Rydahl Andersen)
 • Anders Lund Madsen og Nina Rydahl Andersen har været i arkiverne og fundet en masse af de gamle, vrede artikler og læserbreve fra december 1980, som de har brugt i deres research.
 • Salget af u-landskalenderen i landets sparekasser gik heller ikke godt. Angiveligt fordi motivet på julekalenderen ikke var julet nok. (Foto: Nina Rydahl Andersen)
 • Poul Nesgaard og Elith ’Nulle’ Nykjær Jørgensen fik taget et rigtig julebillede til pressen, før julekalenderens begyndelse.
 • Tv-vært Ane Cortzen var blandt de børn, der med stor skuffelse fulgte Poul og Nulle i hullet tilbage i december 1980.
 • Tilbage i 1980 fik Poul og Nulle mere end 130.000 breve ned i hullet fra børn, der havde skrevet sange og rim. (Foto: Nina Rydahl Andersen)
 • En lytter har sendt sin fars gamle speciale om ’Jul og grønne skove’ ind til Anders Lund Madsen og Nina Rydahl Andersen. I specialets konklusion bliver det vurderet, at julekalenderen er voldsom for de helt små børn, men at skuespillerne virker ægte. (Foto: Caroline Brandt DR Event)
 • Brevet fra Poul Erik Søe og hans familie viste sig at få stor betydning for Anders Lund Madsen og Nina Rydahl Andersens arbejde. (Foto: Nina Rydahl Andersen)
 • Brevet fra Poul Erik Søe blev læst op på det Radiorådsmøde, hvor medlemmerne diskuterede julekalenderen. 'Hullet i julen' har ikke fået tilladelse til at se referatet fra det møde. Derfor er familie Søes brev det eneste indblik i, hvilke indspark der var været oppe på mødet. 'Jul og grønne skove' var oppe på Radiorådets møder både i december 1980 og januar 1981. (Foto: Nina Rydahl Andersen)
 • Der var meget kritik af 'Jul og grønne skove' tilbage i 1980, men familien Søe var yderst positivt stemt overfor julekalenderen. (Foto: Nina Rydahl Andersen)
 • Der findes kun 12 afsnit af 'Jul og grønne skove' i DR's arkiver. Resten er blevet spillet over. Frede Norbrink ' Fup' spillede overtelefonmontør i ’Jul og grønne skove’, og var en af de første i Danmark, der havde en VHS-afspiller. På den optog han hver dag i december dagens afsnit af 'Jul og grønne skove'. Båndene lånte han ud til en DR-medarbejder, der ville vise dem til en julefrokost i TV-byen et par år senere, og har aldrig set dem siden. Det er heller ikke lykkedes Anders Lund Madsen at finde frem til dem.
 • Anders Lund Madsens bror, hjerneforsker Peter Lund Madsen, fortalte i radiojulekalenderen om hukommelse og minder.
 • - Vi var hjemme hos Frede Fup et i af de tidligere afsnit og snakke om hans forsvundne VHS-bånd med 'Jul og grønne skove'. Dengang vidste han, ikke, at han havde manuskripterne liggende. Det opdagede han tilfældigt, da han i sit øvelokale ledte i nogle kasser efter noget helt andet, og så skyndte hansig at ringe til os, siger Anders Lund Madsen.
 • Et udsnit af et af Frede Fups fundne manuskripter. Her fra 8. december, hvor det er gået op for Poul og Nulle, at julemanden måske alligevel ikke bor i en hule under jorden. (Foto: Caroline Brandt DR Event)
 • Udsnit af manuskript fra 18. december, som er et af de afsnit, der ikke findes i arkiverne. (Foto: Caroline Brandt DR Event)
1 / 18

Det var lige ved, at det ikke blev jul dengang tilbage i 1980, da Poul Nesgaard og Elith ’Nulle’ Nykjær Jørgensen faldt ned i et hul i Dyrehaven og fra hullet sendte 24 afsnit helt uden nisser eller julestemning. DR blev beskyldt for med julekalenderen at have ødelagt julen, og det udviklede sig til Danmarks første ’sneshitstorm’.

Men hvordan gik det til, at julen kunne blive ødelagt af to mænd i et hul? Gennem 24 afsnit har Anders Lund Madsen forsøgt at grave sandheden frem om ’Jul og grønne skove’, om hvad der gik så galt dengang – og hvorfor halvdelen af serien er forsvundet fra DR’s arkiver.

Lytterne har hjulpet til i forsøget på at klarlægge, hvad der skete dengang tilbage i december 1980 og gennem gamle billeder, manuskripter og breve har de hjulpet efterforskningen på vej.

Dyk selv ned ”i hullet” og se noget af det bevismateriale, redaktionen har fundet og modtaget, i billedgalleriet øverst.

De forsvundne bånd

Der eksisterer kun 12 afsnit af julekalenderen i DR’s arkiver. Resten er blevet spillet over, fordi båndene dengang var dyre, og der ikke umiddelbart var stemning for, at julekalenderen skulle genudsendes. Anders Lund Madsen har derfor haft brug for hjælp til at genskabe, hvad der egentlig skete i den udskældte julekalender fra 1980.

- Det skøre er jo, at når folk ikke gemmer båndene, bliver man pludselig i tvivl om, hvad der egentlig skete, og om det overhovedet skete. Hvis man udgiver en bog eller en film, vil der altid være nogen, der har et eksemplar liggende, men TV forsvinder, og så bliver man i tvivl om, hvad der egentlig er foregået, siger Anders Lund Madsen.

Se de tolv eksisterende afsnit kan ses her

Hør hele radiojulekalenderen 'Hullet i julen' her

Facebook
Twitter