Biografer, teatre og museer kritiserer nyt forsamlingsforbud: 'Det er umuligt at forholde sig til'

- Vi sidder alle sammen på nåle og venter på, hvad næste skridt er, siger museumsdirektør.

Landets kulturinstitutioner savner konkrete retningslinjer for, hvad grænsen for det nye forsamlingsforbud kommer til at betyde. (Foto: Kristian Poulsen © Ritzau Scanpix)

Landet over har biografer, museer, teatre og andre kulturinstitutioner holdt lukket, siden coronakrisen begyndte at kaste sin lange skygge over Danmark tilbage i marts.

I begyndelsen af april kom regeringen så med den dystre udmelding, at store forsamlinger ville være forbudt hele sommeren - uden at der blev sat en grænse for antallet af personer.

Men nu spirer håbet om en genåbning i kulturens verden. Eller gør den?

For tirsdag meldte regeringen ud, at man har besluttet at fastsætte en øvre grænse for forsamlinger på 500 personer frem til 1. september.

Det betyder dog ikke, at det efter 10. maj nødvendigvis bliver lovligt at samles flere end ti personer, eller at man har ret til at samle op mod 500 personer, da forsamlingsforbuddet stadig kan forlænges eller justeres.

Og regeringens nye udmelding rejser derfor en række nye spørgsmål, som gør det meget svært at forberede sig på, hvordan genåbningen kommer til at foregå, fortæller en række kulturinstitutioner, dr.dk har talt med.

Biografer

Palads i København er en af Danmarks ældste biografer. Lige nu ligger den tom og øde hen, mens den venter på at få lov til at åbne. Men tingene bliver ikke som de plejer, når biografen engang slår dørene op igen. (Foto: Olivia Loftlund © Ritzau Scanpix)

Lars Werge er formand i Danske Biografer, der er en brancheforening for alle biografer i Danmark. Og selvom han er glad for udsigten til en genåbning, så er der ifølge ham stadig mange ubesvarede spørgsmål.

Hvordan lyder udmeldingen i dine ører? Er det godt eller skidt?

- Det er lidt uklart. De sænker jo egentlig grænsen fra 1000 til 500. Hvis vi ser sådan på det, så var grænsen indtil videre 1000, da man aflyste festivaler. Så frem til 10. maj er det mest relevant, om forbuddet på forsamlinger på mere end ti personer bliver ophævet. Det er den næste melding, vi venter på.

- Forudsat at forsamlingsforbuddet for mere end ti personer bliver fjernet efter 10. maj, så fjerner man også kravet om biografer, skal holde lukket, og så nærmer vi os en bevægelse frem mod, at vi kan åbne igen. Men vi forventer også, der komme restriktioner og begrænsninger.

- Og hvad betyder tallet 500? Er det i et helt biografkompleks eller er det i en sal? Hvad er en forsamling. Biografer har mange forestillinger, så man kan godt sammensætte programmet, så der ikke er mere end fx 50 eller 100 i samme sal.

Kan man begynde at planlægge noget, eller hvordan ser jeres situation ud med den nye udmelding?

- Nej, det synes vi ikke endnu, det er for ukonkret. Men skal man tolke det positivt, så er der åbning for, at der måske kan komme noget, der minder om arrangementer, hvis man ikke er mere end 500 personer efter 10. maj. Men hvis forsamlingsforbuddet med de ti personer fortsætter med at gælde, så er denne her nye grænse på 500 ligegyldig.

Hvad bliver det for en oplevelse at gå i biografen, når det engang bliver muligt at åbne?

- Forhåbentlig bliver det en tryg oplevelse. Der vil ikke være fyldte sale, og dem, der kommer, vil få en oplevelse, hvor der sprittes af og gøres rent. Men den bliver også anderledes på grund af de mange restriktioner, der nok vil følge med. Dem kender vi ikke endnu, men vi vil rigtig gerne have dialog med de relevante myndigheder, så vi kan drøfte begrænsninger, så det er trygt at komme i biografen.

Teatre

Prøver på forestillingen 'De hovedløse' på teateret Mungo Park i Allerød. Forestillingen kørte fra 28. januar frem til 4. februar og skulle have kørt på teateret igen fra 22. april frem til 26. maj. (Foto: Jens Hartmann Schmidt © Ritzau Scanpix)

Hos flere af landets teatre er man ikke blevet meget klogere efter regeringens udmelding.

- Det er umuligt at forholde sig til. Jeg har en sal på cirka 180 publikummer, men jeg har ikke fået svar på, hvad vi skal stille op. Må vi godt fylde salen efter 10. maj, spørger Mungo Parks teaterdirektør Anna Malzer.

Hvad gør I så nu for at forberede jer på næste forestilling?

- Lige nu arbejder vi med seks-syv mulige scenarier, velvidende at de allesammen kan blive aflyst før 10. maj. På den måde er vi jo lidt forladt i mørket, ligesom mange andre danskere. Det er meget kompliceret, men det er det for hele verden lige nu, siger hun.

Samme uvished deler teaterdirektør Trine Holm Thomsen fra Aarhus Teater.

- Det er klart, at et forbud mod at samles mere end 500 vil betyde, at vi ikke kan spille på den store scene midt i august, hvor vi har premiere. Men vi ved stadig ikke, om det bliver tilladt at samles 100 til den tid? Eller taler vi 300? På den måde er det meget svært at vide, hvad vi skal planlægge efter.

Teaterdirektøren er også usikker på, hvad det betyder for skuespillerne.

- Må skuespillerne kysse? Må de røre ved hinanden? Skal vores kærlighedsscener være med to meters afstand? Det sætter jo vildt mange begrænsninger, hvis skuespillerne ikke må være i nærkontakt. Så det er meget vigtigt, at man også får en kunstnerisk udmelding her, ellers er det umuligt at forholde sig til, siger Trine Holm Thomsen fra Aarhus Teater.

Hos Det Kgl. Teater får nyheden ikke stor betydning for de nuværende planer.

- Det ændrer ikke det store for os pt., da vi har aflyst resten af sæsonen, som løber til og med juni. Den nye sæson starter op ultimo august. Hvilke forholdsregler vi eventuelt der må tage, afventer vi, men vi tror og håber på, at vi kan byde danskerne velkommen i vores huse igen, siger kommunikationsdirektør Magnus Restofte.

Museer

(Foto: Thomas Rousing © Ritzau Scanpix)

Hos landets museer melder både Louisiana og Nationalmuseet, at de venter på noget mere konkret, før de kan melde noget ud.

- Lige nu afventer vi situationen og yderligere afklaring, inden vi forholder os til det, siger presseansvarlig på Louisiana, Jan Gøricke.

I Aarhus hilser ARoS regeringens udmelding velkommen.

- Det er meget positivt, at regeringen så småt vil begynde at åbne op for større forsamlinger, lyder det fra direktør for ARoS, Erlend G. Høyersten.

Han oplyser, at man på ARoS har 21.000 kvadratmeter, hvoraf de over 13.000 kvadratmeter er til rådighed for publikum, som kan besøge museet fra kl. 10 til 21.

- Vi er vant til at håndtere mange besøgende og har gode muligheder for at fordele de besøgende på forsvarlig vis i løbet af dagen. Hvis for eksempel byggemarkeder kan holde åbent, så burde ARoS og andre museer også kunne åbne, mener direktøren.

På SMK - Statens Museum for Kunst - mener man også, at solid planlægning er svaret.

- Regeringens udmelding er ikke nogen ubetinget dårlig nyhed. Vi er et stort hus, som godt kan have over 500, uden at de er i samme rum, det kræver bare noget 'crowd control', som man siger i England. Det er ikke en ukendt måde at håndtere publikum på. Mange steder som Louve bruger det allerede, siger museumsdirektør Mikkel Bogh.

- Vi kigger på supermarkedskæderne, og de har jo millioner af mennesker igennem og markerer på gulvet, hvor der skal holdes afstand.

Hos Odense Bys Museer afventer man i både spænding og frygt, hvad regeringens udmelding konkret bliver.

- Det bliver spændende at se, hvor mange man må være efter 10. maj. Det bliver helt afgørende for vores sommer, siger museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen.

Der var jo tale om, at karantænen skulle vare et helt år mere?

Ja, og da jeg hørte det, var jeg lige ved at falde ned af stolen. Så er det her da langt bedre.

Men regeringens nyeste udmelding rejser dog mange nye spørgsmål.

- Frilandsmuseet er et stort område, hvor vi godt kan have mange mennesker med god afstand, så hvordan definerer man det? Vi sidder alle sammen på nåle og venter på, hvad næste skridt er. Det er afgørende for vores eksistens.

Med H.C. Andersen som det store trækplaster, er Odense By Museer meget hårdt ramt af coronaen. Museumsdirektøren oplyser, at 70 procent af gæsterne kommer fra udlandet.

FacebookTwitter