Biograferne lover sikker åbning: 'Men vi er nødt til at sælge popcorn'

Danske Biografer kræver kompensation, hvis for mange sæder skal stå tomme.

Den 8. juni kan du igen tanke op med popcorn og sodavand og sætte dig til rette i de danske biografer, der er med i fase 3 af genåbningen af Danmark. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Om knap en måned kan du igen indløse en billet til en af de danske biografer.

Hvor mange, du kan tage i biffen med, eller hvor langt der bliver til sidemanden og næste række er stadig usikkert.

- Frem mod den 8. juni skal vi sammen med Kulturministeriet og de andre brancheorganisationer finde ud af, hvilke

retningslinjer
, der skal være, siger Lars Werge, der er direktør i brancheforeningen Danske Biografer.

Sikkert er det dog, at salene ikke bliver fyldt op. Det vil være umuligt med den afstand, som

Sundhedsstyrelsen
anbefaler, der skal holdes for at begrænse risikoen for at sprede coronasmitten.

Og det kan man også godt leve med i brancheorganisationen Danske Biografer, så længe indtægten fra tilbehøret til en god tur i biffen ikke bliver fjernet.

- Vi kan ikke holde til, at der kommer

restriktioner
på salget af slik, popcorn, kaffe osv., siger Lars Werge.

Lars Werge lover en tryg og sikker genåbning af de danske biografer og glæder sig over, at mulighederne for kompensation for manglende indtægter er gode i Danmark, så man ikke behøver at forcere åbningen. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Allerede åbent i Norge

Præcist hvor stor en andel af biografernes

indtægter
, der kommer fra popcornmaskinen, bland-selv-slikket og sodavandsmaskinen vil Danmarks største biografkæde, Nordisk Film Biografer, ikke afsløre.

Det er en forretningshemmelighed, siger administrerende direktør Asger Flygare, der ser frem til genåbningen og til at få klarhed over, hvilke

restriktioner
der følger med.

Indtil de er på plads, kigger han mod Norge, hvor biograferne, herunder Nordisk Films, fik lov til at åbne allerede i torsdags.

- Jeg skal love for, at folk gerne vil i biografen igen, og det er især børnefamilierne, der vender tilbage, siger Asger Flygare og pointerer, at der også bliver solgt popcorn og andre kioskvarer.

Direktøren fortæller om en belægningsprocent på godt 50 procent i de første par dage og 80-90 i weekenden.

I de norske biografer er der et loft på maksimum 50 gæster i biografen og et afstandskrav på en meter, som den danske sundhedsstyrelse også er valgt at gå ned til fra et hidtidigt krav på to meter.

To sæders afstand

Indtil de danske

retningslinjer
er klar, tager Nordisk Film Biografer, der årligt sælger seks millioner billetter i Danmark, udgangspunkt i de norske krav.

Og det vil betyde, at der kommer til at være to sæders afstand mellem hver biografgænger eller gruppe af

biografgængere
.

I biografer med normale, klassiske sæder vil et afstandskrav på en meter også betyde, at kun hver anden række kan besættes, fortæller Asger Flygare.

I biografer med de mere pladskrævende luksusstole, der har fodstøtte og kan ligge ned, behøver man ikke at lade hver anden række stå tom.

Uanset, hvor stramme eller lette restriktionerne bliver, så vil der ikke være samme indtægtsmuligheder, som der var, inden coronakrisen ramte.

Kan det betale sig?

I Nordisk Film Biografer har de regnet sig frem til, hvornår det kan løbe rundt med en

begrænset
kapacitet.

Konklusionen er, at der ved en reduktion af kapaciteten til en fjerdel skal være udsolgt, og at man kan nøjes med lidt mindre, hvis halvdelen af sæderne kan tages i brug.

Uanset hvor mange, der kan lukkes ind, vil det blive færre end inden coronakrisen, og så bør

myndighederne
, der bestemmer restriktionerne, til lommerne, mener Danske Biografer.

- Vi er med på, at der kan komme

påbud
i forhold til kapaciteten, og så mener vi, at biograferne skal kompenseres, når de ikke kan sælge fuldt ud. Men vi har ikke lagt os fast på, hvordan den model skal se ud, siger Lars Werge.

- Det skal jo heller ikke være sådan, at man nødvendigvis skal have

kompensation
for alle de billetter, der ikke kan sælges. Man kan måske matche det med tidligere salg, foreslår han.

Familier skal sidde sammen

Et andet forslag til den kommende dialog om retningslinjerne for biografernes åbning drejer sig om selve biografoplevelsen.

- Vi vil kræve, at par og familier kan komme til at sidde sammen, for det at gå i biografen er også en social ting, siger Lars Werge.

Hvor mange skal så have lov til at tage i biografen sammen? Og skal biograferne til at tjekke relationen til de andre, man tager i biografen med?

- Så meget har vi ikke været nede i detaljerne endnu. Vi sidder lige nu og venter på at komme i dialog med Kulturministeriet, der taler med de øvrige myndigheder, og vi bliver nødt til at tale om de specifikke behov i vores

branche
, siger direktøren for Danske Biografer.

- Der er også noget med toiletforhold, hvor det kan blive svært at matche afstandskravene på nuværende tidspunkt.

Kommer åbningen for sent?

De danske biografåbning kommer godt en måned senere end i Norge, hvor coronasituationen på mange områder ligner den danske.

Men mener biograferne, at det er alt for sent og alt for forsigtigt?

- Nej, det synes jeg ikke, hvis det er sådan, vi kan være sikre på, at det er trygt at komme i biografen igen. Og så er der bedre kompensationsordninger i Danmark end i Norge, så vi kan godt tillade os at vente lidt og være sikre på at træffe de rigtige beslutninger, siger Lars Werge.

I Nordisk Film Biografer ser Asger Flygare heller ingen grund til at kritisere myndighedernes beslutning og har svært ved at svare på, om åbningen sker for sent.

- Men vi ved det jo ikke. Spørg mig igen den 1. juli, når vi kan se, hvad genåbningen har betydet for smitten, siger han.

Bookere på overarbejde

Tilbage i april, da det endnu var

uvist
, hvornår biograferne fik lov til at åbne, frygtede Asger Flygare, at der kunne blive mangel på film til biograferne, da corona har sat en stopper for flere produktioner og udsat mange premierer.

Erfaringerne fra Norge har gjort ham mere rolig.

- Norge fik kun en uges varsel, så filmudbuddet var ikke stort, og alligevel så solgte vi stort set alle sæderne, siger Asger Flygare og pointerer, at der set i det lys er god tid til, at filmene igen skal rulle i Danmark.

- Der er et stykke tid til den 8. juni, men vores filmbookere starter med at kigge på det i denne uge.

Han føler sig overbevist om, at danskerne vil være klar til en tur i biffen om fire uger.

- Vi havde ikke regnet med, at det ville gå så hurtigt i Norge, men der har ikke været den store forskel på Norge og Danmark, så jeg tror, at det vil gå lige så hurtigt, når vi åbner her i landet, siger Anders Flygare.

Og Lars Werge garanterer, at det kommer til at ske under trygge forhold.

- Ja, ligesom det var, inden vi lukkede ned. Det bliver bare under nogle andre forudsætninger.

Du kan få hele overblikket over genåbningen HER.

Facebook
Twitter