Birthe Kjær og Tina Dickow skældt ud for pride-optræden: Nu svarer de på kritikken

Copenhagen Pride mener ikke, der er et problem i at lade kunstnere uden direkte LGBT+-tilknytning optræde ved priden.

Både Birthe Kjær og Tina Dickow møder kritik for at været blevet hyret til Copenhagen Pride, der i denne uge finder sted i København. (Foto: Mette Mørk/Mikkel Tariq Khan © Ritzau Scanpix)

Bør navne som Birthe Kjær, Infernal og Tina Dickow optræde til Copenhagen Pride?

Ikke hvis det står til sangerinden O/RIOH. Kunstneren med det borgerlige navn Rikke Østergaard skulle have åbnet det store prideshow på Rådhuspladsen i København på lørdag, men er nu pillet af plakaten efter at have ytret sin kritik af Copenhagen Pride.

Hun er nemlig vred over, at Copenhagen Pride ikke har booket kunstnere fra LGBT+-miljøet som hovednavne til årets mangfoldighedsfest, hvor kunstnere gennem hele ugen optræder på Rådhuspladsen.

O/RIOH mener, at Copenhagen Pride svigter sin opgave ved at hyre Birthe Kjær, Tina Dickow og Infernal som hovednavne til årets pride. (© Frederikke Dørfler)

- Jeg har jo fulgt med i priden, og især i år, da jeg skulle være en del af det, og jeg synes, at deres headline-bookinger er iøjnefaldende på en negativ måde. Tina Dickow, Birthe Kjær - det rimer altså ikke på pride, siger O/RIOH i et interview med Gaffa, hvor hun fortsætter:

- Det er en stor skam, at priden ikke bruger sin store magt og synlighed til det, de står for som politisk organisation og bevægelse; nemlig at støtte op om og give synlighed til LGBTQ-personer.

Singer-songwriteren Tina Dickow skal optræde torsdag aften, og hun forstår godt, hvad O/RIOH mener, men synes også, at det kan give mening at hyre kunstnere, der ikke nødvendigvis er LGBT+-personer.

Hør Tina Dickows 'You Wanna Teach Me To Dance', mens du læser.

0:00

- Jeg er helt vildt glad for at være blevet spurgt, om jeg vil spille til priden, og jeg glæder mig. Men jeg forstår faktisk udmærket O/RIOH's kritik og havde også forventet, den ville komme. Det ville give fin mening at lade det være et event, hvor der var fokus på kunstnere fra LGBT+-miljøet, skriver Tina Dickow i en mail til dr.dk og fortsætter:

- På den anden side giver det også god mening at lade alle mulige folkelige kunstnere, der ikke direkte er en del af miljøet, vise deres opbakning og være med til at samle ALLE under pridens faner. Det er en sag, der vedrører os alle fra forskellige perspektiver.

- Selvom man ikke selv er en del af miljøet, har man sikkert, som jeg, nære venner eller familiemedlemmer, der er. Og kæmper for et samfund, hvor ens børn også skal have lov til at være dem, de er, og elske dem, de elsker, lyder det fra Tina Dickow, der også fremhæver det universelle i musikken:

- Budskaberne i mine sange handler meget om kampen for at finde sig selv, elske sig selv og stå ved sig selv. Og musik er jo virkelig en kraft, der kan samle.

Tina Dickow er et af de hovednavne, der torsdag skal samle folk på Rådhuspladsen i København. Opvarmningen består af optrædener fra Kristian Kjærlund, Lydmor og Neigh. (Foto: Michael Bager © Ritzau Scanpix)

Birthe Kjær overrasket over kritikken

Allerede tirsdag aften blev pride-ugen skudt i gang med en glitrende koncert med Birthe Kjær i front.

Og hun mener ikke, kritikken af hendes navn på pride-plakaten er berettiget.

- Jeg forstår det ikke helt. Man kan sagtens sende et budskab, selvom man holder en fest for alle. Så det kom lidt bag på mig. Hvis Copenhagen Pride booker mig og mit band, er det jo, fordi de mener, vi passer ind, siger Birthe Kjær.

Lyt til Birthe Kjærs Grand Prix-klassiker 'Vi maler byen rød' her.

0:00

Grand Prix-legenden forklarer også, at hun er bevidst om den særlige plads, hun har i visse dele af LGBT+-miljøet, hvor hun særligt kender mange homoseksuelle Grand Prix-fans, og udtrykker stolthed over at være en del af årets pride.

- Jeg blev enormt glad, da jeg blev inviteret. Priden er et signal til omverdenen om, at folk skal være frie til at leve deres liv, og at andres fordomme ikke skal ødelægge noget for dem. Det handler om at have respekt for hinanden, siger Birthe Kjær og fortsætter:

- Jeg ved jo, at priden er en fest, og at der også er mange Grand Prix-fans. Så jeg overvejede jo ikke engang, om jeg skulle sige ja. Selvfølgelig ville jeg gerne ind at feste.

Der var hverken sparet på glimmer eller konfetti, da dansktop-dronningen Birthe Kjær åbnede op for sit hit-katalog ved åbningen af Copenhagen Pride tirsdag aften. (Foto: Rikke Høyen © Copenhagen Pride)

Priden: Bestemt seksualitet skal ikke være et krav

Det er Copenhagen Pride, der har booket de kunstnere, der ugen igennem optræder på Rådhuspladsen i København.

Og Thomas K. Rasmussen, der er kommunikationschef i Copenhagen Pride, mener sagtens, at man kan forsvare, at Birthe Kjær, Tina Dickow og Infernal optræder til Copenhagen Pride.

- Der er jo et begreb, der hedder at være allieret. Altså at være en støtte for LGBT+-miljøet, selvom man måske ikke selv er en direkte del af det.

Derudover minder han også om, at mængden af LGBT+-artister blandt årets optrædende overstiger andelen af dem, der ikke er.

- Det er jo en interessant kritik. Og vi kan godt lide at få kritik på vores kunstnere. Vi synes bare, den er lidt uberettiget, fordi den primært går på tre af vores større navne, siger han og fortsætter:

- Vi har altid rigtig mange LGBT+-personer i vores lineup, og på lørdag er ni ud af 13 kunstnere åbne LGBT+-personer, ligesom mere end to tredjedele af vores samlede program udgøres af LGBT+-personer.

Ved sidste års pride var et af hovednavnene Anne Linnet, der lever sammen med en kvinde. (Foto: Tobias Jørgensen © Ritzau Scanpix)

Thomas K. Rasmussen tror derfor heller ikke, der kommer til at blive indført bestemte krav om, at man som optrædende kunstner ved priden selv skal være LGBT+-person.

- Det er en prioritet for os, og noget vi arbejder på i vores planlægning. Men det bliver aldrig et krav fra vores side, at man skal have en bestemt kønsidentitet eller seksualitet for at optræde til Copenhagen Pride. Det, mener vi, vil være begrænsende.

Men selvom Copenhagen Pride altså mener, at repræsentationen af LGBT-+personer på pridescenen er ganske fornuftig, tager de alligevel O/RIOH's kritik til sig, siger Thomas K. Rasmussen.

- Vi lytter til kritikken og kigger indad, og det vil også være en del af vores evaluering for at se, om der er noget, vi kan blive endnu bedre til i fremtiden.

O/RIOH kritiserede også, at Infernal var blevet booket, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra bandet.

Facebook
Twitter